Vad hände 2022, del 2.

Sådär nu har vi provar en hel dag av det nya året och det kanske inte blir ett så tokigt år. Vi har i alla fall haft fint väder här idag. Bra väder eller ej nu fortsätter jag på mitt förra inlägg och kör igenom de sista sex månaderna. Jag försöker med samma upplägg som sist.

Juli

Juli började med fint väder och full fart med hästfoderproduktion åt travhästar. Även om jag skriver att det var fint väder så var det kanske inte så bra väder för juli fortsatte på junis lite varma väder och det var lite elakt mot vårat vete som stressade lite för mycket mot skörd. Min drönare blev tagen av en rovfågel modell stor. Vi fick äntligen våran nya transformator på plats som vi väntat på i över ett år, det innebar att vi kunde säkra upp gården huvudsäkring till 500 ampere. Vi skördade vårat dikofoder som det tyvärr kom regn på precis när vi skulle pressa och plasta det, vårat hötorra foder blev något blötare, men ändå ett fint foder till dikona. Jag hade semester en vecka och tvingades köpa ny bil tio år tidigare än jag räknat med. Under hela månaden vaktades våra fält där vi har jakträtt flitigt av ihärdiga jägare. I slutet av månaden drog veteskörden igång för fullt.

Juli startade där Juni slutade, bakom ratten i hästfoderskörden.
Utgödsling av lagårdarna fortsatte.
Drönaren stendog
Djupströbäddarna hamnade där de skull spridas på fälten.
Vårat nya elskåp och våran nya transformator kom till slut på plats och våran säkring kunde äntligen höjas till 500 ampere.
Jägare som slet på nätterna.
Spannmålsanläggningen städades och servades innan skörden drog igång.
Regn på torrt foder
I slutet av Juli var skörden igång för fullt.
Då blev det fullt ös på en gång.
Det är ju inte bara så att grödan tröskas, fälten öppnas ju upp för att jobba med dem. Här börjar kedjeröjaren att städa kanter.

Augusti

Månaden som är intensivast för oss och det var inget undantag den här gången heller. Det var full fart hela månaden. Vi hade lite blandat väder, och fick för andra gången på samma år en gröda skadan av hagel, den här gången var det nästan moget vete som fick skördeskador på upp emot 1000 kg/ha. Det tröskades, bärgades halm, fältvårdades, såddes raps och mycket mer. Rapsen som såddes ville nog ha lite mer regn än vad den fick. Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var för blött för att välta rapsen direkt efter sådd, men att det sedan blev torrt så att det blev lite nervöst hur uppkomsten skulle bli. Hursomhelst så flöt månaden på med bra flyt och inga stora trasor. Det var väl inte någon rekordskörd på något av det vi skördade, men ingen katastrof heller. Rapsen som vi inte kört upp gav mer än väntat. I slutet av månaden satte vi igång med att så Norinvete, som sedan fick typ 78 mm regn på sig dagen efter sådd, det blev inte direkt kanon visade det sig senare. I augusti blev äntligen första etappen av våran solcellsanläggning klar efter att länge väntat på panelerna. Vi blev även utan att veta det färdiga med årets halmskörd och bärgning (vi hade planer på att eventuellt pressa kornhalmen också, men beslutade oss senare för att inte göra det) .

Vetetröskningen fortsatte…
Halmpressningen satte fart
och bärgningen av den
gamla åkerkanter blandat med barkborreträd blev till flis..
och sedan värme i spannmålstorken.
vi fikade lite också
rapsen avdödades med glyfosat
Fältvården rullade när det passade
Skuggan motas så långt bort den kan.
Rapssådden satte fart i ett hård och torr yta, men med blött under.

Mer trösk
Mer halm
Sluxx med ett gammalt ess till gödningsspridare.
Hagelskadat vete.
Cirka hälften av plantorna/m2 som såddes tittade upp ganska så fort.
Rapsen som sparades blev inte så dålig som befarat.
Dammar om plogen
Det mesta dammade i augusti.. Det var nog rätt tort i första delen av månaden.
Sådd av Norinvete i kampen mot regnet.
Torrt här med.
Sen blev det jätteblött på bara en dag….
Grävmaskinen fick nya kedjor
Christin tar en promenad över rapsen för att se om den verkligen kan bli något, det kom vi fram till att den nog skulle bli.
Första delen av solcellsanläggningen blev klar och sattes igång. Den syns här bakom våran blommande träda.
Solrosorna som vi sådde blommade för fullt i augusti. Här fick man plocka och gärna skänka en slant till Barncancerfonden om man ville.
Dynga spreds innan plöjning
Kalkning av 50 hektar
Skorpa på de 82 hektar vete vi sått startade en viss oro…
Plöjning och röjning i full fart.

Augusti började alltså lite för torr för den sådda rapsen, men slutade alldeles för blöt för det sådda vetet. Häftigt det här med väder!

September

Den tredje september blev vi färdigtröskade och kunde fokusera helt fullt på allt annat. Början av av september var en intensiv period i höstvetesådden och den rullade på ganska så bra, men lite olika avbrott. Början av september bestod av nästan dagliga rundor på det vete vi sått i augusti för att kolla in lägget med skorpbildning. Det så positivt ut länge, men till slut gjorde det inte det. Vi gjorde ett försök med att bryta skorpan, men det hjälpte inte. Till sist så bet vi i det sura och sådde om nästan allt av det vetet. Vi provade lite nytt i etableringen av höstvete och kultiverade en del där det skulle bli vete efter vete och sådde direkt i det kultiverade med CombiJeten. Det gick både bra och dåligt, men resultatet blev faktiskt ganska så bra (än så länge). Vi tog en sista grässkörd trotts att vi inte planerat för det där vi slog och pressade samma dag. Månaden avslutades med att attackera ett jobbigt surhål för att bli av med det.

Början av september bjöd på många promenader på det skorpdrabbade vetet.
Ett av årets sista fält tröskas, samtidigt som kultivatorn tar upp jakten.
Plöjningen rullar på och även den femskäriga plogen fick jobba.
Samtidigt som sexan också rullade på
Mer städning
och grävning
Mer promenader på det kämpade tidigt sådda vetet
som tittade upp och såg fint ut i rätt ljus
Skorpan brast lätt.
tills luta gav vi upp och gav oss ut med välten.
Stackars vete. Egentligen skulle vi velat ha gett oss ut tidigare, men marken var för blöt så det gick inte. Vi gjorde ändå detta försöka till räddning.

Sådden av vete i full fart.
Många fältkantsservicar för att kunna rulla på så mycket som möjligt
En AC-rem som gav upp gjorde mitt hyttklimat lite jobbigt i en dag.
Sådd av olika rutor med höstvete på samma fält.
Sådd i Swift-kultiverat
så länge det inte fastnade i gick det riktigt bra.
Ännu en promenad i det skorpdrabbade vetet.
Höstraps som börjar se trevlig ut. Här letar vi efter skadedjur som vi inte hittade.
Grävning genom surhål
Intag av djur i sisådär trevligt väder
kvigor på väg in.
Mer vetesådd. Här av den för oss nya sorten Pondus. Vi odlar i normala fall endast brödvete och detta är ju ett stärkelsevete, det ska bli kul att se hur det går för oss.
Expresskörd av gräs
Våra sista balar för året.
Till sluta gav vi upp och körde upp det skorpdrabbade vete för sådd av nytt vete.
Det här ansåg vi var alldeles för glest för att ge god skörd. Att spara en dålig gröda är ju inte så kanon om man inte måste.
Julius fick ersätta Norin. Hoppas det inte förstör höstrapssådd här i höst. Det tror jag inte, vi får bara anpassa oss lite.
Grävning för framtida skördar avslutade september.

Oktober

Lugnets första månad, månaden som vi börjar gå ner lite i arbetstid. Så var det även detta år. Grävningen fortsatte med ”normala” arbetstider. Vi började spana efter at köpa en ny traktor (egentligen började vi i september) och beställde sedan en ny Fendt efter att ha kollat av marknaden. Ko-intaget närmade sig och vi gjorde i ordning dikornas lagård för att senare i månaden ta in det första gänget. Valtran fick ge sig ut i skogen ”på riktigt” med skogskärran för att köra hem barkborreträd. Vi signade på för att köra lite snöröjning igen efter några års uppehåll.

Kampen mot surhålet fortsatte och slang grävdes ner.
Det blev till slut nästan klart, med undantag för en kort strecka där kabelsänkning behövdes.
Traktormarknaden kollades av och det här blev en av mina favoriter..
I normala fall vill vi ha all mark grön inför vintern, men här jobbar vi med en jobbig träda vi ska sätta fart på. Därför så kultiveras den några gånger. Hoppas nu att den bli lättjobbad i vår.
Gräskörning hos kund fick avsluta våran grässässong.
Valtran gav sig ut i skogen.

Fram till i år har vi klarat oss bra mot granbarkborren, men nu åkte vi dit. Nu åker en hel del gran. Det är inte omöjligt att det blir betesmark nu istället.
Förberedelser av lagårdar där lysena fixas.
En del gjutning görs
och allt halmas upp och grindarna hamnar där de ska.
Djur på väg in.
Kor inne.
Djurrutinerna drar igång på riktigt.
Efteresäsongsservice och rengöring.
Ny sandspridare
Valet av traktor att beställa.

November

Nu börjar allt lugnas ner på riktigt och säckar knytas ihop. Grävningen i surhålet blev till slut klar. Rapsen blev skannad, efter att ha väst bra hela hösten. Hela gården började städas upp efter året och även verkstaden blev städad till slut. En hel del verkstads jobb blev gjorda och bland annat en gammal vägsladd fick nytt liv. Årets första snö föll och pressen nämnde det som snökaos. Snökaos eller inte så fick vi i alla fall ploga lite snö. I slutet av november anlände våran nya traktor till Lantmännen och vi kunde få se den i verkligheten. Sista etappen solceller för den här gången byggdes och kopplades in.

Grävningen för detta surhål kunde till slut avslutas.
Rapsen såg väldigt trevlig ut i november och inte alls så dåligt ut som först ett tag. Is i magen är bra när det gäller raps på hösten tror jag.
Klippning och vägning av raps inför skanning med N-sensorn.

Skanning av raps.
Stökig verkstad i behov av städning.
Dräktighetsundersökning
Städning
Renovering av vägsladd.
Snöplogning av trottoar. OBS står stilla när bilden tas.
I slutet av månaden fick vi se våran nya traktor.

December

December var ju nyss och jag har mest varit pappaledig, så jag hoppar den månaden tänker jag. En kort sammanfattning kan ändå vara att det varit vinter på riktigt och månaden inleddes med att jag blev trebarnsfar. Det har även varit vatten som frusit.

Jag avslutar det förra året som trebarnsfar, inte alls dumt. 
Kall fin vinter.

Kort sammanfattning

Ja, ska jag nu försöka knyta ihop säcken lite snabbt. Så har det som sagt var varit ett annorlunda år som vanligt. Jag har varit med om en hel del nya saker och en del av dem två gånger. Jag har till exempel inte varit med om att behöva så om en gröda, men i år har vi gjort det två gånger (höstraps och höstvete). Jag har inte heller varit med om hagelskador på gröda i Sverige förut, men i år hände det två gånger, en gång på höstrapsen och en gång på höstvetet. Jag tror jag stannar redan här innan jag djupar ner mig i massa saker, men avslutar med att konstatera att vädret är väldigt lokalt. Tack vare våra nya väderstationer kan vi få bra kolla på vädret bakåt i tiden. Vi har ju två stycken som sitter ute på våra fält och avståndet mellan dem är cirka 8620 meter. Vid den ena så har det sedan stationen sattes ut i mitten på april tills idag kommit 380 mm regn och på den andra inom samma tid så har det kommit 443 mm regn. Det är en skillnad på 63 mm vilket faktiskt är en hel del, beroende på när det faller kan det påverka massor.

 

Sådär nu får det räcka för den här gången. Det blev lite snabbt och ryckigt.. Hoppas jag inte råkat ljuga någonstans. Vill man dubbelkolla om jag ljugit eller inte så kan man ju alltid läsa årets alla inlägg.

 

Hoppas nu att detta år blir ett kanonår på alla vis!!