Tömning av gödselplatta och kompostering i fält

Idag kunde vi avsluta det som enligt plan skulle vara klart igår, ganska så precis 24 timmar senare än beräknat så var gödselplattan hemma tömd. Nu ligger gödseln ute på fält för kompostering innan spridning.

Kompostering i fält

Nu med bra förhållanden för att köra ut och tippa gödseln på fälten för kompostering där den ska spridas känns det dumt att inte passa på. Vi passade därför helt enkelt nu på att tömma våran gödselplatta.  Gödseln hamnar där vi vill ha den spriden och tack vare den frusna ytan slipper vi onödig markpackning. Dessutom får vi chansen att blanda runt gödseln, det ger både utjämning av gödseln i högen samtidigt som det ger komposteringen en extra skjuts med omrörning. Att det komposteras så mycket som möjligt innan spridning tycker vi är bra, det ger bättre spridning och jämnare gödsel. När vi tippar dyngan ute på fältet ökar vi chansen för bra kompostering eftersom att högen inte blir lika kompakt som om vi travade den på gödselplatta, det blir lättare för syret att hjälpa till. På grund av detta så väljer vi att nu tippa det vi kan ute i fält där det ändå ska spridas. Självklart är det viktigt att tänka på var vi tippar med hänsyn till att minska risker för näringsavrinning.

Kan gödseln staplas högre än två meter så kan kompostering ske i fält enligt jordbruksverket. Det som begränsar höjden på våran gödsellagring är hur högt våra maskiner når. Det är dessutom en väldigt stor andel halm i gödseln, så bra kompostering gör bra nytta innan spridning.
En välplacerad stuka med lite luft i ger förutsättningar för bra kompostering innan spridning. Detta blir helt klart mer luftigt än i djupströbädden eller på gödselplattan. Det skulle kanske gå att vänta med att köra ut detta till senare i vår, men det finns inga garantier för att det är vettigt ur markpackningssynpunkt att ge sig ut då. Vi vill ju även att bra kompostering ska ta fart så fort som möjligt så nu är nog inte en så dum tidpunkt att få ut detta.

Hur gjorde vi då?

När vi tömmer gödselplattan har vi ett koncept som vi tycker fungerar ganska så bra och därför så körde vi den här gången på i gamla banor. Konceptet ser ut så att vi kör med våra två Metsjökärror bakom varsin traktor med en kusk som hoppar emellan. Sen så har vi en maskin som lastar, oftast är det 514 med lastare. Sen lastas helt enkelt en kärra medans den andra är och tippas. Detta brukar flyta på väldigt bra och det går väldigt fort att köra ut gödseln. Kedjan flyter på i ett bra och jämnt tempo. Jag måste erkänna att jag fortfarande blir lite imponerad av att det går ganska så fort att köra stora volymer (om avståndet inte är jättelångt). Jag kommer ihåg när jag var yngre då var det ett långtidsprojekt på nästan en vecka att göra detta som vi nu gör på en halv dag. Måhända var det då även ett projekt där man körde själv och bara hade en lastare och en traktor med kärra som man hoppade emellan, nu går det knappt att jämföra…

För stadig lastning med 514 så satte jag på 1500 kg bak på hydraularmarna.
I väntan på första kärran.
Jag hade den här gången äran att få lasta och Carl skötte tippningen. Med undantag för några lass när Carl var iväg en kortis, då fick jag tippa.
Nackdelen med att köra när det är kalt ute är att det kan vara lite halt. Här gled jag lite bakåt när jag skulle ut och tippa, tur att det gick att sanda loss sig lite lätt.
Lass i stora Metsjön.
Lass i lilla Metsjön.
Högen minskade fort.
Till sluta kunde det sista skrapas ihop.
Just nu är högen jätteliten, men den kommer nog att växa till sig igen…

 

Vi har aldrig sett något som tyder på att vi skulle ha något extra näringsläckage när vi gör så här. Vi ser däremot stora fördelar med detta, även om det ibland innebär lite diskussioner och argumentation. En sak är i alla fall säker att skulle vi inte tro att det var bra så skulle vi inte göra det.