Grävmaskinens tur att vara i verkstaden

Verkstadsjobben rullar på och nu är det grävmaskinens tur att vara i verkstaden. Det står ordentlig service, småfix och lagning av två hydrauloljeläckage på schemat den här gången. Snart är den som ny igen.

Viktig maskin

Vi har fullt med viktiga maskiner i våran maskinpark tycker jag och inte minst grävmaskinen. Det är jättesvårt att rangordna dem tycker jag, men en sak är säker och det är att grävmaskinen är hos oss idag en förutsättning för bra åkermark och höga skördar. Sen är den ju inte så dum att ha när det ska igång att byggas heller och den hjälper även till i skogen och med vägar. Ja, kort sagt är det en väldigt viktigt maskin. Man kanske inte måste äga en själv, men det är väldigt smidigt måste jag säga och nu när vi väl har haft en kommer det bli svårt att klara sig utan. Det viktiga är bara att se till så att den rullar och fungerar som det ska och det gör den för det mesta, vi har inte alls haft många oplanerade stillestånd med den. Nu är det dags att se till så att vi slipper stillestånd även i framtiden…

Så här kan grävmaskinen förändra en fältkant på en dag. Först klippa bort sly sen rensa diket.
Rensa skogsdiken är också viktigt
Det finns mycket vatten o skogen.
trumbyte
Fixa till en ridbana.
Fixa mindre väg i skog
Riva hus
Schakta och grusa för grund
gräva ner slang
Listan kan göras lång, men grävmaskinen är helt klart bra att ha…

Service

Som vanligt så rullar det flesta maskiner sisådär bra om man inte ser efter dem och grävmaskinen är nog inget undantag, vi vågar hursomhelst inte chansa….. Nu är det dags att ge den lite ordentligt med kärlek. Vi brukar i vanliga fall serva den själva, men den här gången tog vi hjälp av en som verkligen kan grävmaskiner. Även om det nog går ganska så bra att serva den själv, med hjälp av både instruktionsbok och verkstadshandboken, så känns det skönt att låta någon som verkligen kan det göra det. Han kan ju det där som inte står i böckerna om hur saker ska vara och se ut. Dessutom går det nog faktiskt ungefär nästan dubbelt så fort när han gör det. En ordentlig genomgång av maskinen av någon som kan det, känns helt klart som att det minskar risken för driftstopp. Jag kan däremot vara ärlig och säga att jag inte skulle ha samma förtroende för alla mekaniker, men den här mekanikern kan sin sak och därför känns det lugnt och bra att ha honom här.

I samband med att vi hade hydraulpumpsras fick vi kontakt med Bergströms Maskin AB, det var vi mer än nöjda med så vi har fortsatt ta hjälp av honom. Arkivbild från pumpraset
Jag bommade tyvärr att ta bilder när han var igång med servicen, men här står i alla fall grävmaskinen.
Det är inte så gott om utrymme i verkstaden, men grävmaskinen får i alla fall plats.
Han fick inte göra riktigt allt lite gjorde jag också.. Byta fläktremmar och AC-rem provade jag själv.
Jag gav mig även in i hytten för att banta bort lite döda elkablar och snygga till några levande. Ingen blir glad av kablar som går kors och tvärs utan ordning.

 

Det här är en häftig liten grej som ska göra om 24 volt till 12 volt. Tyvärr fungerar den inte nu och gör om 24 volt till 20 volt. Den ska alltså bytas ut.
Här är läckage nummer ett. Det är vid slidesen till larvpedalerna som läcker.
Undertill på den ventilen. Det läcker faktiskt mer än bara någon droppe nu..
Läckage nummer två är tråkigare… Det är lång där nere i mitten på maskinen.
Det som läcker där är sviveln… inte alls så roligt, men åtgärdas ska det.

Sådär nu är snart grävmaskinen färdig för att gå föralltid. Nästa vecka är planen att Bergström kommer hit och då ska läckagen åtgärdas. Sen har jag lite elfix och pil med diselvärmaren kvar, men det är snart klart…

Röjning

I bakgrunden av mycket som händer så pågår lite röjning i skogen. Det är mest Carl som sköter det nu, men idag gjorde jag och farsan en insats där med. Skönt att få röra på sig lite ordentligt. 

Tillbaka i skogen en sväng idag.
Björkarna är knappt sly längre, men bort ska de nu.

Fredag imorgon och snart är det äntligen måndag igen!