Fruset vatten igen….

Äntligen måndag morgon och planering för dagen var spikad, men det höll inte så länge idag. Vi skulle tömma gödselplattan, men fick istället ägna en stor del av dagen åt att hålla på med vatten som fryst åt tjurarna. Så trotts att jag jobbade två timmar längre än planerat, så är jag fortfarande inte klar med det jag räknade med att vara klar med till lunch och nu har det varit mörkt ute ett tag….

Både vän och fiende

Äntligen är det lite kallgrader ute igen, i alla fall för tillfället. Vi har fortfarande en del sysslor som vi skulle vilja ha minusgrader och hård mark för att utföra, däribland tömma gödselplattan. Det lagom kalla vädret är alltså våran vän just nu. Tyvärr så blev den vännen tillfälligt våran fiende idag när jordfelsbrytaren till en värmekabel i en av djurens vattenledningar bröt. Egentligen så var det ju inte vädret som var fientligt utan det som gjorde att jordfelsbrytaren gick (värmekabeln), men hade det varit varmt så hade vi inte märkt det och vädret är ju alltid lätt att skylla på. Nu så märkte vi det ju däremot tydligt eftersom att stillastående vatten som kyls ner blir is och is rinner inte alls så bra ut till djurens vattenkoppar. Vädret kanske ändå bara var våran vän idag om jag tänker efter… För om det hade råkat vara väldigt kallt istället för lagom kallt hade detta blivit en tråkigare historia än vad det blev. Nu fick vi ju chansen att laga felet utan att det var svinkallt ute och utan att allt var helt stelfruset. Så det var nog som sagt var tur att vädret var som det var idag, annars hade vi kanske inte märkt att jordfelsbrytaren hade löst och att värmekabeln var trasig…

Även om det kändes väldigt typiskt att jordfelsbrytaren löste och kabeln upptäcktes trasig idag när vi hade mycket annat att göra, så ska vi nog vara glada att det märkes innan nästa riktiga köldknäpp kommer.
Här rinner vattnet inte så jättebra och värmekabeln gör absolut ingen nytta.

Vattenskruvarbranschen

Det blir alltid som ett litet bakslag när något strular och idag var inget undantag. Man räknar med att köra på med något som behöver göras och så dyker något upp och sätter käppar i hjulet, men när det gäller djuren så är det inget annat att göra än att se till så att det som ska fungera fungerar. Idag var det bara att parkera traktorerna och ge sig på vattenskruvarbranschen istället. Det såg först lite mörkt ut eftersom att vi först inte verkade få tag på någon ny kabel, men det löste sig snabbt och i en stad lite längre bort fanns det kabel. Idag var det värt att åka den lilla extra biten på några mil för att hämta kabel istället för att rigga om och lösa tillfälligt vatten. Till slut så hade vi fått tag på både ny värmekabel och elektriker så det var bara att sätta igång projektet med att byta kabel. Det hade gått mycket lättare om det inte hade varit så att vattenledningen var full med is, men nu var den det och vartefter vi stötte på isproppar fick vi tina dem. Efter lite pillande så var den nya kabeln på plats och kunde kopplas in, vad skönt det var att kunna dra på jordfelsbrytaren och vattenkranen utan att varken jordfelsbrytaren bröt eller att det sprutade vatten någonstans. Det blev alltså en lyckad dag i vattenskruvarbranschen idag. I alla fall än så länge, snart ska jag gå hundpromenad och då vet jag om det fortfarande fungerar som det ska.

Hjärtat i våran vattenförsörjning, det som vi kallar för vattenrummet. Härifrån går både vatten och värmekabeln som vi idag grejade med.
Det värsta momentet är att få i den nya kabeln utan att skada den, men det verkar som att vi lyckades med det.
Blött och skitigt blev det. Jag trodde länge att det skulle räcka med att endast göra om änden på värmekabeln, så att vi alltså skulle komma undan utan att byta ut kabeln. Men så blev det inte…
Vi hade hela tiden nyfiken publik.
Elektriker på besök med kort varsel, här i full fart med att sätta på en ände på kabeln.
Till slut var allt klart och det kom rent fräscht vatten i alla vattenkoppar.
Det är alltid lite nervöst när man haft isär vattenledningen på några ställen om man fått det tätt eller inte. Idag verkade det som att det gick på första försöket, skönt! Eftersom att det går värmekabel genom hela vattenledningen så är det ju inte bara att byta ut delar eller kopplingar som läcker, man måste då dra ut värmekabeln också. Det är alltså extra bra att se till så att det blir bra på en gång.

Jätteskönt nu att detta fungerar, nu är vi redo för riktiga minusgrader igen. Synd bara att det som skulle vara klart till lunch inte blev klart alls idag… Tur att det finns fler dagar.

Avslutar med några minusgradiga bilder:

Skogskärran på vinterväg.
Älgar som vilar så att de kan äta mer raps.
Kompost på åker.

Nu hoppas jag på att morgondagen bjuder på en kall morgon så att gödselplattan kan få bli tom, det skulle vara kanon….