Nu har vi bäddat om till korna

Idag stod byte av djupströbädd hos dikorna på schemat. Vi har gjort lite olika genom tiderna när vi gödslat ut detta stall, ibland har vi tagit båda sidorna på en dag, men nu senaste gångerna har vi tagit en sida (av två sidor) om dagen. Idag var dock en dag där allting klaffade bra så vi passade på att ta båda sidorna. Nu har alltså alla kor fått ny bäddar och är helt redo för kalvningssäsong. 

Bädda om

Precis som våra övriga djupströbäddar så brukar vi gödsla ut dem här och börja om på nytt ungefär halvvägs in på stallperioden. Bäddarna brukar då ha växt så mycket att det är dags att gödsla ut dem, samtidigt som det brukar vara bra förutsättningar så här års för att få ut dem direkt till de platser de ska spridas. Räknar man lite ungefär så är vi ganska så nära halvväggs på stallperioden nu och bäddarna var ganska så höga. Det börjar slita lite mycket på grindarna till skrapgången nu när de ska stängas och det är massa halm i vägen, samtidigt som risken att korna gör sig illa ökat något. Det var alltså hög tid att gödsla ut nu. Sen är det ju också så att snart drar kalvningarna igång (på riktigt, inte bara tjuvstart). Det är då inte smidigt att gödsla ut med massa kalvar i lagården. Kalvningarna kommer ju också innebära att djurantalet förhoppningsvis inom kort kommer fördubblas. Det måhända är så att kalvarna är mycket mindre än korna, men de bidrar med till att skita ner och öka mängden strö och bädden kommer inte växa saktare då. Egentligen så lyxar vi nog lite när vi ströar och ströar mer än vi behöver, men det är smidigt och halm har vi just nu gott om. Nu är det i alla fall gjort och djupströbäddarna är betydligt lägra nu än vad de var i morse.

Här vankas det utgödsling.

Båda sidor

Nu de senaste åren har vi som sagt var bara gödslat ut en sida om dagen och det har alltså blivit en tvådagars aktivitet att göra detta. Måhända inga fulla arbetsdagar, men två kalenderdag som då gått att fylla med lite annat också för att få full arbetsdag. Det fina med att dela upp denna syssla på två dagar är att då måste inte allt gå perfekt, det finns då utrymme för lite småstrul utan att det drabbar så hårt. Småstrul uppstår ju så lätt och kommer flera småtrul så har man snart fyllt en dag med småstrul jämte huvudaktiviteten. En annan sak är att det faktiskt är ganska så slitigt att göra detta och det krävs både hjärna och fysik, man blir ganska så trött efter en dag. Ska man då göra båda sidorna så kräver det nästan att småstrul helt uteblir och att man kämpa på lite, allting måste klaffa perfekt och då måste både hjärna och fysik hänga med hela dagen för bra resultat. Efter fyra bra timmar så tog vi idag ändå beslutet att ta båda sidorna idag och alltså göra två dagars jobb på en dag, kanonbra ju. Bra gick det och klara blev vi, vi behövde bara ett par timmars extra arbetsdag utöver 07:00 – 16:00. Men då hade vi inte förberett något innan heller, hade vi gjort det så hade det räckt med en extra timme. Hur som helst så gjorde synkat arbete att vi idag lyckades bra och att slumpen idag var på våran sida.

Här kommer lite bilder från dagen:

Förste skrapades skrapgångarna där djuren får stå medans vi gödslar ut. Janne och Christin skötte detta medans jag och Carl kopplade ihop maskiner och förberedde för öppning av dörrar.
Sedan öppnas dörrarna och flyttbara grindar körs in.
Sen motades korna ut på skrapgångarna och hölls där med grindar. Det är lite olika hur det blir med grindar beroende på hur det ser ut vid boxarna. Men i regel hamnar först en flyttbar grind där och ersätts vartefter med fast grind när dessa går att öppna.
Kalven som tjuvstartade med att komma fick halm på skrapgången så den kunde lägga sig ner torrt och rent.
Djuren på skrapgången.
Här ska det gödslar ut!
Grindarna utåt dörrarna tas bort….
och plankorna som hindrar djupströbädden från att trycka på dörren tas bort.
Sen börjar ösandet för att få ut allt så fort som möjligt.
Allt hamnar i en kärra
Vi kör med både stora och lilla Metsjön när vi gör detta och en kusk per ekipage.
Dyngan tippas vid bra förutsättning direkt på fälten där den ska spridas.

Det är mycket värme i bädden.
Allting flyter på vartefter hela dagen. Det viktigaste är att lastartraktorn går hela tiden, så det ska hela tiden finnas en kärra att lasta i samtidigt som inga hinder inne ska finnas.
När det inte fanns några djur att mot i lagården eller någon grind att öppna så kunde vi idag öppna de plastade halmbalar vi skulle strö med medans vi väntade på att få lass.
Vi såg till så att vi bara kunde hoppa från sida till sida direkt. Här väntar sida två på sin tur.
Då var det bara att backa åt andra hållet med kärran och köra vidare.
Medans utgödslingen rullade på på sida två så kunde upphalmingen av sida ett sätta fart. Då fick Schäffern vara med igen..

 

”Bra att ha” hink när man håller på med inredning som är skruvad i trästolpar.
Till slut var det bara lite kvar.
Sen pang så var allt upphalmat igen.
och dörrarna kunde stängas och korna släppa ut igen.
Hoppas de blev nöjda!
Sen var det bara lite städning utanför lagården kvar.
Så var det sen klart.

Detta var vad vi gjorde idag. Det gick åt fyra personer till detta (nästan hela tiden) och vi körde ut ut 20 stora Metsjökärror och 20 små Metsjökärror med djupströbädd. Jag tycker det var en bra dag, men jag måste erkänna att jag faktiskt är lite sliten nu…