Årets första kalv är här

Lite oväntat och lite tidigare än planerat anlände igår våran första kalv för säsongen. Detta skulle egentligen inte dra igång förens om en månad och hon som kalvade skulle inte vara först ut heller. Nu blev det ändå så och allt har gått bra med en pigg och frisk kalv som resultat. En bra start på kalvningsäsongen alltså, även om den var lite tidigare än väntat.

Först ut

Först ut i år så var en av våra fjällkor och därigenom gick hon från att vara kviga till ko. Hon var alltså en första kalvare och allt verkar ha gått bra, kalven är pigg och kon gör det hon ska. Det är alltid skönt med en bra start av säsongen, man ser liksom mer fram emot resten av säsongen då istället för om det är en dålig start.

Här årets första kalv, en kvigkalv med fjällko som mor och Aberdeen Angus som far.
Ko och kalv tillsammans, här dias det för fullt.
Ko och kalv igår nyinflyttade i egen box för tillfället.
Den verkar trivas bra i halmen.

Hur kommer det sig?

Ja, hur kommer det då sig att den här lilla krabaten kommer en månad tidigare än vi räknat med? Det finns en förklaring som kommer här. Den här historien har inte varit med på bloggen än, utan hamnade i skymundan när vi körde upp våran raps förra året. Men det var såhär att vi hade några nya avelstjurar förra året och en av dem skulle ha hand om våra fjällkor. Det var en Aberdeen Angus som skulle få köra in sig en säsong på en mindre grupp kor. När vi släppte ut tjuren till sina damer så var den här kon brunstig så det är kanske egentligen inte så konstigt att hon då snabbt blev dräktig. Det som är konstigt är hur tjuren hann med det, för när han släpptes drog han snabbt några varv i hagen ihop med sina damer och sedan stack han rakt genom staketet. Han tog sig en liten sväng i det fria och gömde sig sedan i vassen till en sjö. Där råkade han går ner sig lite och när han kom upp visade han att han inte tyckte om folk. Efter några utfall mot oss bestämde vi oss att en avelstjur som inte går att lita på eller är lätt att hantera inte passar hos oss. Han fick då vandra vidare på plats och vi fick tyvärr helt enkelt skjuta honom. Det som är lite häpnadsväckande är hur han under sin väldigt korta fartfyllda tid ihop med korna lyckades göra en dräktig. Att hon var dräktig visste vi. De fick sig en ny tjur lite senare och dräktighetsundersökningen visade att hon var dräktig. Det var bara det att vi inte räknat med att hon blev dräktig av den första tjurens snabba besök….

Någon gång under de snabba varven i hagen så blev alltså denne krabaten till.

 

Kvävestyrningskonferens

Jag och far var inte hemma i år när kalvningssäsongen drog igång, vi var i Örebro på Yaras kvävestyrningskonferens. Det tycker jag är en väldigt trevlig och intressant händelse. Den brukar vara givande med både bra föredrag och trevliga möten och i år var inget undantag. En del av årets innehållet var om den höga skörden 2022 och hur det kom sig. Tyvärr så verkar vi enligt våra egna prognoser och beräkningar inte tagit del av den höga skörden, utan vi får fundera på varför vi inte fick så hög skörd 2022. Där tror jag bland annat att den hårda vintern och elaka våren bidrog, men det kanske vi kan grotta ner oss i någon annan gång. Tack till alla inblandade för en trevlig och givande konferens nu när kvävet blir viktigare och viktigare att hamna rätt med.

Konferens med syfte att hamna så rätt som möjligt med kvävegivan. Det blir ju mer och mer intressant hela tiden att hamna så rätt som möjligt, så det känns helt klart bra att ta in så mycket som möjligt för att göra så rätt som möjligt med kvävegivorna. Både genom att lyssna på föredrag och genom diskussioner.

Avslutar dagens inlägg med att lite dystert konstatera att grävmaskinen får bo i verkstaden några dagar till. Den skulle ju enligt plan få komma ut därifrån idag, men tyvärr så fattades det lite delar och de verkade inte befinna sig på rätt kontinent. I väntan på delar får den alltså stå och vila några dagar till i värmen….

Tittar man noga på den här bilden så ser man att det långt där inne fattas något. Sviveln är nu iväg och packas om, men det fattas tyvärr några packningar. De är som tur var nu på gång och någon gång nästa vecka borde grävmaskinen vakna till liv igen.

Trevlig helg till er alla!