Nu fick grävmaskinen jobba igen

Efter att ha bott i verkstaden i några veckor nu för bland annat storservice och ompackning av svivel så fick idag grävmaskinen jobba igen. Det känns som att vi har hur mycket grävjobb som helst och det har vi nog också egentligen. Det gäller bara att prioritera och ta dem i rätt ordning vid rätt tid. Nu efter sitt långa uppehåll stod idag klippning på schemat. 

Provkörning

Så efter lång väntan var det äntligen dags för grävmaskinen att få komma igång igen. Det var kändes bra att nu få rulla iväg med den för att köra lite. Det brukar ju kunna vara rätt så trevliga förhållanden för att hålla på lite med diverse grävmaskinsjobb så här i februari, både tiden och vädret brukar kunna vara med en. Då är det ju inte så dumt att ha en fungerande grävmaskin, men det är även väldigt skönt att den nu fått sig en ordentlig genomgång. Så hellre att den stod en vecka längre i verkstaden och att det blev bra, än att den stressade ut ur verkstaden med massa småfel och halvdana lagningar…. Idag efter att ha provkört den en halv dag så verkar det som att allt gått bra med den och det som är lagat är fortfarande helt.

Lastad och redo för att jobba igen efter längre rehabilitering.
Vid sitt första projekt efter uppehållet.

Klippning

Idag stod som sagt var klippning med grävmaskinen på schemat och det som skulle göras var att städa en fältkant mellan nytt hygge och gammal träda samt att klippa rent ett dike. Dagens väder bjöd på väldigt trevliga förhållanden i skog och mark så det passade väldigt bra att få detta gjort nu. Vi tar lite bilder från klippningen tycker jag:

Här var det ju inte alls bra, här växer granarna till och med på fel sida av diket. Det måhända att detta är en träda och i norra änden så skuggningen på fältet blir inte så stor, men granen ska varken växa i diket eller på åkern.
Så ska det som sagt var inte se ut, så lika bra att klippa lite…
Titta, så här kan det se ut istället. Nu ser man till och med åkern. Nu ska bara diket rensas och riset köras bort så blir det här kanon!
Här var det andra jag klippte idag. Ett gränsdike mellan oss och grannen. Det ser lite konstigt ut nu när skogen är borta att det står en remsa kvar i diket. Det som är tur är att det då syntes hur mycket som växte i diket.
Två timmar senare såg det istället ut så här.
Även om vi nu haft klippen till grävmaskinen i många år så måste jag säga att jag blir lite imponerad av hur smidigt det är använda den varje gång. Det är så enkelt att klippa rent och städa upp ett dike på en gång.
Man kan lätt klippa de man vill och sedan lägga det där man vill. I det här fallet blev det på en bit ifrån diket. Dels för att få bort det från diket ifall det blir liggandes, men främst för att det ska gå enkelt att ta med skogskärran sen. Som syns på bilderna är hygget redan markberett och inte så lätt att ta sig fram på med överallt med traktor och skogskärra.
Här är resultatet från andra hållet. Det jag klippt ligger i högar till höger i bild.
Som sagt var smidigt är det.

Fixat infart

Något vi försöker jobba med är bra infarter till våra fält, de ska vara lätta att använda och ligga på rätt platser. Först och främst så tycker jag att infarterna ska vara placerade på rätt platser och det för mig är där det passar ihop med fältets trafik. De ska gärna ligga på de sidor av fälten som man vänder på, för oss är det i regel där spruta och gödningsspridare vänder, då kan vi hålla våran körriktning på fälten utan att behöva åka i onödan. Sen är det väldigt viktigt att infarterna är i bra ordning. En infart som inte är trevlig att åka på tenderar ju att inte så gärna användas när man ska in och ut på ett fält och då använder man hellre någon annan när man till exempel kommer med sitt spannmålslass. Det är ju inte så konstigt egentligen för vem vill riskera stjälpa på en dålig infart med ekipaget för att bara tjäna några hundra meters markpackning och lite tid? En infart som inte är i bra skick är  alltså inte värd någonting egentligen, för den använder man ju ändå inte. Jag känner att detta nog förtjänar ett helt eget långt inlägg om jag ska dela med mig av mina tankar, så jag stannar här för den här gången. Det var i alla fall också ett av dagens moment att fixa till en infart för smidigare logistik och mindre markpackning.

Här är dagens exempel. Fältet är här inringat i grönt. Som det syns är det ett avlångt fält. Där nere i södra änden så fungerar det idag bra, där har vi en infart vi den rosa markeringen. Däremot om man ska till norra änden så fattades idag bra infart, den som använts då är den gulmarkerade och därifrån upp till norr änden är det virka 430 meter. En ganska så onödig sträcka att belasta fältet med. Därför ska nu en bra infart till vid den blåa markeringen. Det borde inte bli sämre.
Den är inte riktigt klart än, men här är början. Nu ska det bara dit lite grus eller andra bra massor.
Den blir nog bra när den är klar den där.

Med detta vill jag önska er alla en trevlig helg.