Levande igen och skopan får jobba

Efter att ha firat helgen med magsjuka och med allt det innebär så var jag idag tillbaka i arbetande tjänst. Nu har jag bestämt mig för att njuta av varje frisk stund i livet och varje klunk vatten jag kan dricka, och är dessutom tacksam för att jag fick en sjukdom som gick att bli frisk ifrån. Hursomhelst så firades denna första dag efter min karantän med att hoppa in i grävmaskinen igen för att fortsätta beta av dennes att-göra-lista. Idag åkte profilskopan på och en del diken började rensas, med fokus på skogsdiken. 

Grävning

Grävning, grävning, grävning detta ständiga behov av att rensa diken tar nog aldrig slut, det känns inte som det i alla fall. Backdiken, vägdiken och skogsdiken finns det alltid något som behöver rensas. Det är ju inte alltid det passar bra att rensa diken, det kan vara för blött, för kallt, för torrt (i alla fall i skogen), stå en gröda i vägen, stå skog i vägen eller en massa anledningar till att det inte passar. Nu passar det ändå bra för oss att ge sig ut i skogen för att rensa skogsdiken. Trotts att dessa diken kanske kan vara lätta att glömma bort ibland så är de absolut inte mindre viktiga för det. Vi försöker i regel rensa våra skogsdiken i samband med avverkning. Ibland så halkar vi dock tyvärr efter litegrann, en då går det faktiskt ganska så bra att försöka gräva ikapp om man inte väntar för länge. Det tråkiga är bara att om man inte är med innan planteringen så måste man ta hänsyn till massa grannplantor som är i vägen… Nu är i alla fall jag och grävmaskinen ute i skogen där vi både gräver ikapp och gräver i lagom tid, hursomhelst så kommer det att göra nytta.

Jag är fortfarande lite seg i skallen just nu efter min hårda helg med förskolebakterier, så utförlig beskrivning av det projekt jag nu håller på ber jag att få återkomma med senare. Det kan nog passa bra när det är färdigt till och med, om jag inte måste smita iväg på annat emellan. Här kommer ändå en liten start:

Jag börjar med att tacka solen för att den nu gör dagarna ljusare. Vad härligt det var att slå igång grävmaskinen imorse och det var ljust.
Trotts att huvudfokus idag var att rensa skogsdike så fick jag ändå börja med att backdika lite. För här rinner vatten helt klart sisådär…
Detta för att skogsdiket så småningom rinner ut i detta backdike och att då leda ut vattnet dit utan att det kommer vidare skulle inte vara så bra för åkern. Som vanligt gäller det att börja i rätt ände…
Tur att jag kunde gå på rätt sida av diket trotts att det var lite trångt bitvis.. Synd att det var lite för tjälad mark för att slänten mot åkern skulle blir bra, men nu rinner i alla fall vattnet i diket.
Här är det inte jag som bara sluntit med skopan litegrann, utan här kommer skogsdiket ut i backdiket och då gör jagen liten slammficka. Det är en väldigt blygsam sådan just här, men en större tyckte jag inte passade här
Inte alltid gott om utrymme..
Innan…
Efter.
Här är ett dike som verkligen är i behov att rensas… Fortsättning följer….
Här är jag i alla fall i skogskanten….

Sist så kommer här en kort liten video på några av dagens spadtag.

 

Detta är som sagt var starten på skogsdikningen, snart kommer grävningen in i skogen också….

Apropå det här med skogsdikning så har jag faktiskt gått en kurs på det och det är faktiskt en av de bättre kurser jag gått. Mer detta och skogsdikningen i framtiden.