Lite arbete på fälten

Läget här har inte ändrats sedan mitt senaste inlägg. Det är fortfarande blöta fält och en tråkig väderprognos, gödningskörningen får nog som sagt var vänta tills i April. Idag har vi ändå trotts blöta fält gett oss ut för lite arbete på fälten och gödningsspridaren fick faktiskt också se dagen ljus för första gången sedan i höstas.

Arbete på fälten

Arbete ut på fälten kan ju vara så mycket mer än sådant man gör med en traktor. Jag tänkte först skriva att vi nog i regel brukar ha en traktor med oss när vi arbetar på fälten, men sedan började jag tänka och det är ju faktisk så att en hel del arbeten på fälten gör vi utan traktor. Tänker jag vidare så tror jag nog att jag under ett växtodlingsår besöker fälten oftare utan traktor än med traktor. Det handlar om lite alla möjliga sysslor, men mest för att kolla läget på olika sätt. Idag var det inte så mycket att kolla läget, men en del andra praktiska grejor gjordes när jag och far gav oss ut för lite arbete på fälten. Här kommer rapport på vad som gjordes.

Väderstationerna på plats igen

Sedan ungefär ett år sedan så har vi ju haft två väderstationer ute i fält för att få bra koll på vädret både för stunden och historiskt. Tyvärr så fick de nog av vintermörkret för några veckor sedan och solcellerna räckte inte till för att ladda dem. Därför så fick de komma in i värmen och laddas med nätadapter. Nu var de laddade och klara för att få komma ut igen. Det var skönt att få ut dem igen och det ska bli bra att få koll på vädret lite bättre nu. Nu slipper vi giss om nederbörd och temperaturer, dessutom får vi ju allt smidigt sparat för framtida tillbakablickar.

Väderstation nummer ett är här på plats. Den hamnade i ett rapsfält.
Så här såg läget ut alldeles nyss. De vita siffrorna i det svarta området är jordtemperaturen.

Några kväverutor

Vi har ju inga planer på att köra kväve den närmsta tiden, men vi vägrar ändå att dö nyfikna. Så för att prova lite gjorde vi idag några testrutor där vi för hand kastade ut lite kväve. I dessa testrutor kastade vi ut 50 kg N/ha i form utav Axan. Vi la en ruta i rapsen och två i vetet. De i vetet la vi så att vi kan mäta dem med våran N-sensor. Spännande att se vad som händer, alltid lär man sig något.

Lite kväve till en kväveruta på rapsen.
En 4×6 meter stor ruta ska ge oss en liten indikation på vad som hänt om vi gödslat idag. Det är inte alls lämpligt att ge sig ut idag för att gödsla på riktigt, men prova lite måste man ju göra för att lära sig.
Ruta i höstvete och sorten är Kask.

Koll av täckdikesögon

Just nu är det stora mängder vatten som ska lämna fälten och ju fortare det lämnar, desto fortare torkar det upp och säsongen kan börja. Då gäller det bara att se till så att vattnet får rinna så bra som möjligt. Hindras vattnet från att rinna bort från fälten riskerar säsongen starta senare. Idag hann vi kolla över några täckdikesögon/utlopp. Det vi idag hittade som inte fungerade var mest stora rör som kräver uppgrävning med grävmaskin för att det ska bli bra, men ibland så kan man hjälpa till lite med bara en liten spade. Vi hittade lite ögon/utlopp som vi behöver åtgärda och de är numera uppmärkta och inlagda i planeringen för åtgärd.

Här har vi ett typiskt brott på ett grövre cementrör. Här behövs det grävas upp och åtgärdas. Mycket vatten är det som kommer ut här och det vill vi inte ska stanna på fältet längre än nödvändigt.
Ett annat ställe med lite mer oidentifierat problem, men på något sätt så bromsas här vattnet och hittar lite nya vägar ut i diket.
En liten spade kan göra underverk när det gäller att peta så att vattenflödet kommer igång igen.

Jakttorn

Skyddsjakten av kronhjort på höstrapsen fortsätter och för att underlätta den flyttade vi idag ut ett jakttorn till det mest drabbade området. Det är ju ute på fält som skyddsjakten sker och för att då få bättre kulfång fick ett torn vara ett bra alternativ. En annan positiv effekt av jakttornet verkar vara att tornet i självt skrämde hjortarna för idag var det inga ute och det är första gången på hur länge som helst…

Temporärt jakttorn. Vägen som syns här på bilden är helt privat och avstängd så därför står det som det gör.

 

En annan iakttagelse från idag var en av höstens nollrutor, där ingen NPK såddes. På platsen där den här bilden är tagen syns det tydlig skillnad med ögat. Jag har inte gjort mer än att kollat med ögat än, men får dyka djupare i det här senare. Ser ni att det på andra sidan flaggorna är en remsa på tre meter som är sämre än resten av fältet?
En sista iakttagelse var att det idag var bra träning att gå på fälten. Helt plötslig så hade min vikt stigit med flera procent samtidigt som jag växt några centimeter på höjden.

 

Gödningsspridaren fick komma fram.

Trotts att det är ett tag kvar tills det blir action med gödningsspridaren, så är det ju bra att den då fungerar som den ska. Det skulle ju vara bra snopet om vi nu har gott om tid på oss innan vi ska köra och sen när vi väl ska köra så fungerar den inte. Därför är det nog bäst att nu ta fram den och se till så att allt fungerar som det ska. Man har ju hört skräckexempel när råttor festat på kablagen hela vintern och det är ju inte så kul att märka när man väl ska köra. Det verkar än så länge lovande och allt jag kollat än så länge fungerar som det ska.

Dags att låta gödningsspridaren komma fram igen och se så att allt fungerar som det gjorde när den ställdes undan.
Som vanligt fick jag börja i rätt ände. Konstigt trotts att topstången smorts in och stått inomhus hela vintern hade den ändå kärvat ihop och fick besöka verkstaden för kärlek.
Sen kunde spridaren lätt kopplas på.
Spänningen i väntan på att spridaren ska anlsuta till Isobusen.
Plötsligt händer det och allt fungerar.
I år är det lite service-plus då vi passar på att byta tallrikar och vingar på spridaren. Inte för att det behövs, utan för att vi vill ha ett par extra som reserv. Då passar vi också på att byta modell av tallrikarna för att vi tror att det blir lite bättre då, mer om detta senare.

Det var ungefär den dagen det, imorgon ska det vägas djur för fullt.