Rapsen får vänta ett tag till på kväve

Första mars var nu ganska så länge sedan och rent tidsmässigt så är ju det datumet som vi i nitratkänsliga områden får börja köra kväve på våra grödor. Däremot så får vi ju varken köra på tjälade eller vattenmättad mark, vi ska ju absolut inte heller ge oss ut om det finns risk för förluster över huvudtaget. För oss har det än så länge varit ganska så enkelt och verkar vara det ett tag framåt med, kvävet och gödningsspridaren har fått och kommer nog att få stanna inne ett tag till…..

Hårt och blött

Förhållandena här har än så länge varken varit lagliga eller lämpliga för oss att köra kväve på våra grödor. Det skulle kunna vara så att det funnits någon lite möjlig lucka där det skulle kunnat gått rent lagligt, men än så länge har det för oss inte känts lämpligt. Jag är förespråkare för tidiga kvävegivor både i höstraps och höstvete, men vi ska ju absolut inte göra dumt. Finns stor risk för kväveförluster ska vi låta bli, och enligt mig har det hos oss än så länge funnits stora risker för förluster samtidigt som nyttan än så länge känts väldigt låg. Vi hade nyligen hårda minusgrader med minus 18 som värst och en rejäl omgång med snö som la sig. Jag skulle nog inte ens kalla det för bakslag för det känns inte som det väder som skulle kunna möjliggöra ett bakslag har varit här, vi har haft ont om riktigt vårväder än så länge. Ger vi oss nu idag ut i fält så är det vattenmättat samtidigt som tjälen finns där. Tjälen är just nu fem centimeter under ytan och cirka tio centimeter tjock. Nu har vi gott om regn i prognosen och jag skulle kunna gissa att tjälen kommer ge sig ganska så fort, men blött kommer det nog att vara ett tag till…. Däremot kan det också gå fort när det väl vänder.

Efter att ha stoppat ner kniven idag kunde jag snabbt konstatera att cirka fem centimeter ner var det hårt i marken av tjäle.
Efter ytterligare undersökning med kniven kunde jag konstatera att tjälen var cirka tio centimeter tjock.
För bara fem dagar sedan så låg all våran raps under ett rejält täcke av snö som dessutom legat ett tag.

Min prognos just nu

Får jag nu sitta här och gissa lite framåt hur det nu kommer att se ut så tror jag att kvävet kommer att få stanna i sina påsar ett tag till. Det är som sagt var inte lämpligt att ge sig ut nu och vädret verkar inte bjuda på något som kommer ändra på det inom snar framtid. Tittar jag på våran tiodygnsprognos så verkar blött och halvkallt väder vara det som kommer råda. Det innebär just att det kommer vara blött och kanske till och med bli blötare samtidigt som tillväxtstart på rapsen kommer ta ett tag. Detta gör att våran plan just nu är att sitta rätt så lugnt i båten och vänta på att vädret ändrar sig. Vi vill se att det torkar upp på fälten, ingen stor mängd regn är på gång samtidigt som tillväxtväder är på gång innan vi sätter fart med att sprida kväve och svavel. Detta kan ju naturligtvis gå fort när det väl vänder, men just nu är frågan om vi kommer att köra något i mars….

Det verkar ju inte direkt vara någon kanonvår på väg inom kort….
Gödningsspridaren får nog lugnt vänta inne ett tag till innan den får komma ut och jobba.
Raspen får med snällt vänta med att få kväve. Varken rapsen eller miljön blir ju direkt nöjd om kväve försvinner till annat…
Plantor som väntar på att få börja växa.

 

Vi brukar ju traditionellt utnyttja frostnätter och kalla morgnar i mars till att köra kväve, men nu passar vi på att flytta bråkiga stenar som vi grävt upp istället…

 

Det är lite hur läget och tankarna är just nu. Däremot så är det ju som vanligt när man har vädret som en stor faktor och det kan ändra sig väldigt fort, men just nu ser det ut så här. När det ändrar sig försöker vi anpassa oss efter det. Jag förstår även att det kan se annorlunda ut på andra platser i landet, men så här ser det nu ut för oss.

 

Trevlig helg till er alla.