Vägning av djur för beslut av vikt

En vardag är ju ofta full med olika beslut av olika vikt och svårighetsgrad. Något som inte är så dumt när beslut ska tas är så bra underlag som möjligt. Vägning av djur tycker jag är ett bra exempel på det, då får man en uppfattning om en hel del och hjälp till beslut för lönsamhetens skull.

Vägning av djur

Häromdagen stod som sagt var vägning av djur på schemat och de som skulle vägas och blev vägda var våra kvigor och tjurar. Det är dem vi har anledning att väga. Kvigorna väger vi för att dels få uppfattning om hur de har växt, men också för närliggande beslut. Det vi nu ska ta beslut om är vilka som ska säljas som livdjur och vilka som får stanna kvar för att födas upp hos oss och sedan gå till slakt. Så beroende på vad de väger ihop med prisförhandling avgör vad vi gör. En del får åka som livdjur, men de flest får stanna kvar här för slutgödning som det ser ut nu. Tjurarna är redan bestämda att stanna hos oss för slutgödning och vägs bara för att vi ska få koll på hur de har växt, samt för att få en bild av när de är slaktmogna. Trotts att resultatet alltid är att tjurarna är för lätta, vi vill ju att de ska ha växt så mycket som möjligt, så ser det nog ganska så bra ut och till midsommar borde vi kunna ha skickat alla.

Resultatet av vägningen i en av tjurboxarna. Stor spridning på vikten, men snittet var ändå hyffsat tycker jag. Jag vet nu även att snittvikten på våra egna rektryteringskvigor är 365 kg/djur

Bilder från vägningen

Först riggas allt upp. Tjurar och kvigor går i samma lagård och på samma skrapgång så endast en riggning behövdes, smidigt.
Våg buren på plats mitt i skrapgången och grindar på båda sidor.
Sen dags att hämta djur. Med på den här övningen var jag, farsan och Carl.
Kvigor på väg åt mest rätt håll.
Ännu mer på väg åt rätt håll.
Här står första gänget och väntar på sin tur.
Tjurar i fållan som väntar på sin tur.
Kviga i väntan på sin tur att vägas. Det hela övervakas av en tjur genom en av deras gluggar.
På plats i buren för vägning.
Tjurarna trivs med att övervaka allt genom sina gluggar.

Sen var det färdigt och alla djur var vägda. Nu vet vi vikterna, nu är det bara en fråga om pris vad som ska hända med kvigorna…

Mer vad som händer

Det är var lite tomt i vårat plastlager inför säsongen och så kan vi ju inte ha det.
Idag kom påfyllning med ett gäng pallar. Ska ärligt erkänna att med moderna priserna så var det lite mer nervöst än vanligt att hantera dessa pallar.
Trotts att jag för inte länge sedan skrev att tillväxtstarten på rapsen nog skulle ta ett tag till, så börjar redan rapsen nu att grönska på sig ordentligt. Jag hade kanske fel helt enkelt…
Vädret har i alla fall varit väldigt behagligt idag och till och med nu ikväll så har vi värme både i luft och jord, så visst har et varit växaväder.
En rapsplanta som förra veckan grävdes upp och fick flytta in i värmen för observation huruvida chanserna för överlevnad efter viltbetning såg ut har nu börjat gröna på sig… Det finns kanske lite hopp om att även de hårt betade plantorna kan avkasta något i år. Det beror nog i och för sig en del på kommande väder, men helt mörkt ser det inte ut…
Apropå viltskador så fortsätter vårat nattliga arbete för att skydda grödorna. Motning av djur värvas med skyddsjakt. Från att fram tills nu handlat om nästan uteslutande kronhjortsfokus så har nu mildgraderna lockat fram dessa till fälten. Ursäkta att det är en lite kladdig och blodig bild, men det är så här det ser ut….
Även doven har nu börjat komma i större mängder för att kalasa på grödorna… Det kommer nog nu att behövas ett ganska så stort fokus på nätterna för att mota undan en del djur. Min erfarenhet är att är man het från början på det så brukar det gå ganska så effektivt att skrämma undan dem..

Det var lite om det hela just nu..