Bra väder för lite verkstadarbete

Regn och rusk gjorde helt klart utomhusvädret lite otrevligt idag, vädret inomhus var helt klart bättre och som tur var så hade jag perfekt verkstadsjobb att ta tag i. Min dag blev alltså ganska så varm och torr medans jag kunde glo ut på regn och gegga. Som vanligt lyckades jag också med en av de sakerna jag är bäst på, att stöka till i verkstan…. 

Verkstadsprojekt

Det är inte så dumt att alltid ha något verkstadsprojekt stå på tur som man kan ta tag i när det är bra läge. Idag var det dags att ge sig på 720:in för att göra den kompatibel med kranarmen. Det är ett litet projekt och jag tänker att jag gör en liten rapport på det när det är klart. För klart blev det inte idag, även om jag i mitt huvud när jag började redan skulle ha hunnit provköra vid det här laget. Så blev det inte riktigt och jag är egentligen inte förvånad, det är ju inget ovanligt att jag bara kommit hälften så långt som jag räknat med… Det har ändå gått väldigt bra idag, till och med över förväntan måste jag säga. De delar som skulle lossna från traktorn lossnade utan att jag behövde använda övervåld, trotts att de suttit där i lite mer än 10 år.

720:in och en pall med grejor fick idag flytta in i verkstaden.
Pallen med grejor innehöll fullt med prylar från Noremat så att 720:in och Norematen ska bli kompatibla med varandra.
Sprintarna till infästningen för hydraularmarna trodde jag skulle sitta som berget och ta hela dan att få loss, men så var det inte. De lossnade som om de var gjorda för att tas loss.
Planen är hursomhelst nu att denna snart ska passa ihop med 720:in.

Stöka till

Nu kommer vi till det här tråkiga, men som jag ändå måste erkänna, jag är verkligen mästare på att snabbt stöka till i verkstaden. Konstigt kan jag ibland tycka eftersom att jag är medveten om det och vill ändra på det, men det går bara inte tydligen.. Det brukar börja ganska så bra. Jag har ett noggrant och metodiskt system för verktyg och delar och lägger tillbaka de verktyg jag tror jag inte ska använda igen på ett tag. Sen pang så blir det kaos på en gång, men ändå ett halvordnat kaos. Som sagt var det går bra ett tag och det brukar vara fram tills första lilla uppförsbacken, då hamnar mitt fokus helt på att lösa problemet så fort som möjligt. Det är inte helt ovanligt att jag då måste hämta fler och fler verktyg för att till exempel få loss något som sitter fast.. Då läggs alla verktyg bara på hög och så fortsätter det. Till slut så har jag skapat en röra som är så rörig så att den inte känns värd att städa upp förens projektet är klart….. Inget jag är stolt över, men det är så det är. Får jag gissa kommer jag vara så här ett bra tag framåt också…

Konstigt, en ren bänk kan bli stökig på under en minut, men det här är ändå ”levande” grejor som användes samtidigt, så här tycker jag att jag är ursäktad.

 

Rent och fint i början, med bra ordning.
Lite senare var det inte alls samma ordning. Det här var inte så som det såg ut som värst, då var jag fullt uppe i det och hade inte tid att fota. Här på bilden har jag precis tröttnat på att snubbla på svetsen så den är nyligen bortstädad…

Varför?

Då kommer vi till en perfekta frågan, varför gör vi det här? Vi har ju redan en traktor som är kompatibel med kranarmen och fungerar bra med den, det är ju Valtrans jobb. Så är det absolut, men precis som det blir en krock att använda någon annan traktor till kranarmen på hösten, så blir det en krock att använda den som använder på hösten nu. Det är för att när vi har djur inne så har Valtran en annan uppgift och det är att ströa och det varvas med lite skogskärra emellanåt. Eftersom att kranarmen inte går helt snabbt att bara kasta av och på, så får då Valtran vara fri från den under den här perioden. Då passar det däremot väldigt bra för 720:in som egentligen inte har så mycket annat att göra att ta över uppgiften den här tiden. Vi har ändå som plan att framåt köra en hel del på vintern och då utnyttja tjälen för att städa runt fälten. Så därför får nu 720:in prova på det här, det ska bli väldigt spännande att se hur det går. Jag har visioner om att man ska kunna utnyttja GPS:en till att styra traktorn runt fälten så att man kan lägga fult fokus på att köra kranarmen, vi får se om det kan vara något eller inte…

 

 Valtran skötte i höstas städningen runt fälten.
Medans 720:in såg till att vända jord.
Nu under perioden vi har djur inne sitter ströar Valtran två dagar i veckan.
och bitvis får den var ute i skogen. Därför är det svårt att hitta en längre lucka för att ha kranarmen monterad.

Nu ska alltså 720;in få en ny arbetsuppgift, hoppas den kommer passa bra för den.

Trevlig helg till er alla!