Våra raps får fortsätta att vänta på kväve

Vi är redan en halv vecka in i April och våran raps är fortfarande ogödslad…. Jag har både sett och hört att gödningsspridare började rulla med kväve på raps idag på fält som inte är alltför långt ifrån oss, men hos oss så är det fortfarande varken lämpligt eller lagligt att gödsla. Vi får helt enkelt vänta lite till…

Utan nattfrost

Traditionellt så har vi ända sedan vi började odla höstraps gödslat första givan kväve med hjälp av nattfrost. Det har faktiskt varit så varje år än så länge, men i år så skulle det kunna vara så att mönstret bryts. Det ser just nu ut som att vädret erbjuder de sista minusgraderna på ett bra tag imorgon bitti och nu kan vi inte köra. Rent utförande mässigt så kan vi göra det på morgondagens förmodade nattfrost, men på rapsen har vi nu tre fel av tre möjliga för att det ska vara lämpligt eller lagligt. På våra rapsfält är det tjäle, det är vattenmättat och till stora delar är snötäckt. Det är alltså enkelt att ta beslut om att inte köra än… Vi får se det bli alltså kanske att köra första givan kväve utan hjälp av nattfrost i år. Jag tvivlar egentligen på att vi haft våran sista morgon med minusgrader, men vi får se…

Ett av våra höstrapsfält i morse, helt klart snötäckt. Synd, för här skulle vi behöva väcka den viltskadade rapsen med lite kväve.
Ett annat rapsfält från i morse. Mindre snö än på det andra, men inte snöfritt. Här är rapsen mindre viltskadad och mer grön.
Frost bara några centimeter ner.
Jord temperaturen 15 cm ner var ikväll -0,1 grad
Har ingen bra bild på det, men det är även ganska så vattenmättat på våra rapsfält just nu.

 

 

Kan flika in att våra vetefält också är vattenmättade, men där har vi just nu ingen tjäle alls.

Jag vill tydligt poängtera att jag förstår att det finns fält på andra platser som är väldigt lämpliga att gödsla nu, men våra passar inte in där…

Senaste gödslingen än så länge?

Det är inte så vanligt att vi inte gödslat våran höstraps så här år, men det har faktiskt hänt förut. Rekordåret 2018 så blev inte rapsen gödslad förens 7 april, vilket är det senaste vi gödslat våran raps än så länge. Då hade vi tjäle som var kvar väldigt länge. Nu verkar det ändå som att vi kommer att passera det datumet. Hoppas bara att det inte sätter nivån för resten av året, för 2018 var ju kanske inte ett så kanonkul år. Hursomhelst så verkar det som att det ska till något jättekonstigt för att vi ska gödsla våran raps innan 7 april, så vi går nog mot ett rekord i hur sent vi påbörjar våran kvävegödsling. Just nu är jag inte jättestressad över detta, vi styr ju just nu av moder natur och får snällt anpassa oss efter de förutsättningar hon skapar. Det hade varit skillnad om vi inte kommit igång på grund av trasor eller för att vi inte hade gödsel hemma, då hade jag varit stressad, nu sitter vi bara lugnt i båten och väntar på rätt tillfälle.

24 mars 2018 hade vi gott tjäle och gott om vatten i svackorna på fälten. Dessutom en duktigt nedfrusen raps.
7 april 2018. Då var det här premiär för våran Rauch. Foto: Jan Larsson

Ett annat mönster är att sist vi inte kom ut med kväve i mars (som sagt var 2018) så var det raps på samma fält som det är nu.. Det kanske är där problemet ligger, när vi odlar raps på dessa fält dröjer våren här….

Andra nöjen

Som tur är så har vi annat att göra här kommer några exempel från dagen:

Apropå vattenmättat, så har vi här en väg som på grund av trasigt dike är vattenmättad….

Säsongens första fältvandring med Växtråd gick idag av stapeln. Rådgivaren Johan Lagerholm visar här hur man ser att tillväxten är igång på höstvetet..
Skrämma svanar har blivit en daglig sysselsättning just nu.
Mikael Hansson från Länsstyrelsen var idag ute och besiktade våra skador efter kronhjortarna i höstrapsen. Detta för att vi nu fyllt våran kvot på den tilldelade skyddsjakten och nu har sökt om att få fälla fler.
Det har nu också flyttat in en ihärdig och permanent jägare i ett av våra jakttorn. Jag räknar inte med att den ska skjuta något, men förhoppningsvis skrämma något.

 

Som jag skrev ovanför så förstår jag absolut att andra förhållanden råder hos andra, men hos oss ser det ut så här just nu och vi får snällt vänta

Nu hoppas vi på blixtvår så att vi kan gödsla våra fält och sen lagom mängd regn så gödseln kommer grödan till godo i tid.