Redo för att köra kväve

Wow, vilka fina dagar den här påskhelgen har bjudit på! Våren kom med en smäll känns det nästan som och med det så har det tinat och torkat upp bra på våra fält, vilket innebär att det nu är dags för kväve.

Redo

Ja, det känns nu som att det inte bara är vi som är redo för att köra kväve, det känns också som att marken är redo för det och därför gjorde vi även maskinerna redo för det idag. Det har verkligen tinat upp på fälten nu och de senaste dagarnas strålande värme har gjort att det även torkat upp fort. Vi anser därför nu att det är väldigt lämpligt och hög tid att ge oss ut med det första kvävet till höstrapsen. Idag fick det därför bli ett lite avbrott i påskledigheten för att förbereda det som behövs för att imorgon kunna ge oss ut med en första kvävegiva. Vi kommer att använda oss av nattfrosten som nu verkar komma krypande för att köra ut det första. Planen är att startskottet ska gå 03:00, hoppas att minusgraderna då gjort sitt jobb med att skapa en bra yta att åka på.

Foto från idag, rapsen växer och det har torkat upp. Två bra tecken för att det är dags att ge sig ut med kväve och svavel.
torrt på marken.
Hungrig raps täckt i frost från i morse.
Planta som väntar på kväve.
Trotts att det faktiskt torkat upp väldigt bra nu i helgen så kommer vi utnyttja nattens frost för att vara på den säkra sidan och för att få så bra bärighet som möjligt. Just nu ser det lovande ut, men det skulle kunna vara så att nattfrosten sviker oss, då får vi köra på en plan B.
Nu står allt redo för att köra imorgon.
Nytt för i år är att 942:an ska få kasta ut det första kvävet. Det ska bli riktigt spännande att prova den på riktigt imorgon.
Ungefär så här kommer min vy vara om några timmar. Jag tror att jag och traktorn kommer trivas bra ihop.

 

Några bevis på att våren satt fart:

Pang, sa det så är det tussilago överallt.
Vildbina började igår att flyga för fullt
och en massa fjärilar dök upp.

Härligt att det äntligen är vår på riktigt!

Jag kan avslutningsvis erkänna att inte helt konstigt så skedde en del av påskens familjepromenad på rapsen. Här kontrollerar barnen om det är tjäle och om det är blött.

 

Nu ska jag nog ta och sova för alldeles snart ringer klockan för att det är dags att starta 2023 års fältarbeten med traktor i växande gröda. Återkommer imorgon med rapport om hur det har gått och vad vi har gjort. Det kan även vara så att lite vete får sig en första giva, men det skulle också kunna vara så att vi inte alls kommer ut imorgon… Vi får se helt enkelt.

God natt