Första kvävet är nu ute

Så var det äntligen dags för oss att få ge oss ut med lite kväve. Starten för oss gick i morse 05:00. Det var två timmar senare än planerat, men nu har i alla fall all våran raps fått en första giva kväve och svavel.

Senarelagt

Som jag skrev igår så var planen att dra igång årets kvävegödsling vid 03:00 i morse. Så blev det tyvärr inte för minusgraderna hade inte gjort det vi räknat med. Det var inte tillräckligt många minusgrader för att det skulle vara farbart vid 03:00 helt enkelt. Vi fick helt enkelt lugna oss lite och sköt fram det hela två timmar, då hade temperaturen sjunkit och marken hårdnat. Starten får årets kvävekarusell kom alltså inte igång förens 05:00. Det får vi nog däremot vara nöjda med för det såg nästan lite mörkt ut när vi var ut vid tre… Så tur att allting ordnade upp sig så att vi fick åka lite. Det var nog bra både för grödan och nerverna…

Vid en förta promenad strax innan 03:00 kunde jag och far konstatera att vi snällt fick lugna oss lite. Vi skrämde lite hjortar och vilade lite istället.
Senare vi 05:00 kunde vi däremot fylla gödningsspridaren med god tro om att det skulle bära bra.
På väg ut på fältet som var först ut i år med att få kväve.
Sen kunde jag lugnt susa fram på nattfrosten.
Små spår efter stor traktor.
Spåren uppifrån.
Här var vi inte ensamma om att göra spår… Gott om klövar har redan varit här.

 

Full fart

Sen när det väl gick så satte vi full fart för att hinna våra 62 hektar höstraps innan solen och värmen skulle smeta till ytan. Jag tycker att det hela gick väldigt bra, vi hann det vi skulle med hyffsad marginal och det dessutom med en helt ny traktor. Man skulle kanske kunna misstänkta att det skulle kunna strula lite, men det gjorde det inte. Det var precis så plug-and-play som man borde kunna räkna med. Fyllningarna av gödnings spridaren gjordes hela tiden i fältkant och inga onödiga sträckor på väg behövde göras, det gillar jag. Det är ju när man är på fälten och kör man är effektiv.

Första fyllningen gjordes hemma, sen fick resten ske i fältkant.
Fyllning vid fältkant.
Det är när det sprätter kväve man avverkar hektar, på vägen avverkar man inga hektar…
Säckar på väg ut. Foto: Jan Larsson

 

Vad körde vi då?

Nu till den viktiga frågan, vad körde vi ut och i vilken mängd? Vi körde idag ut NS 27-4 på rapsen och i en mängd av 250 kg vara per hektar. Vi körde alltså 67,5 kg kväve per hektar och 10 kg svavel per hektar och vi körde det som en helt rak giva. Vi har funderat lite på hur vi skulle göra med den här första givan, men kom fram till att en rak giva nog skulle passa bäst som första giva. Vi har ju flera möjligheter för att variera givan, men väntar lite med det tills vi ser hur rapsen beter sig. Vi har bland annat stora områden som är viltskadade och vet inte riktig vad som kommer hända där än, eller hur vi ska tänka. Så det fick alltså bli en rak giva med detta så länge. Nu är planen att inom väldigt kort återkomma med NS 21-24 för att få ut lite mer kväve och men framförallt mer svavel. Den innehåller ju till skillnad mot 27-4, som innehåller hälften nitratkväve och hälften ammoniumkväve, endast ammoniumkväve som ju är långsammare än nitratkväve. Därför vill vi ha ut den så fort som möjligt, men det här omgången vi körde nu ville vi ändå ha ut lite snabbt nitratkväve som rapsen snabbt kan få tag på nu när den börjat växa på riktigt.

NS 27-4 i spridaren på väg att spridas ut på fält.

Lite vete också

När vi var färdiga med rapsen i morse så hann vi faktiskt också med ett fält vete innan nattfrosten släppte. Det var det fältet vi har sorten Pondus på och det fick samma mängd och sort gödning som rapsen. Senare på eftermiddagen kunde vi även fortsätta med lite mer vete, men då utan hjälp av nattfrosten. Då bar det helt enkelt utan hjälp av den, men det var bara på ett fält. Det var ett glesare Juliusfält och det fick samma mängd gödning, men en annan sort. Mer om detta en annan gång.

En sväng på vetet i morse.
Årets första nollruta i vete.
Promenad på eftermiddagen för att kolla upptorkning.
Lite mer gödsling av vete på eftermiddagen.

Nytt för i år är som ni kanske ser att 724:an inte sitter framför gödningsspridaren denna försa givan. Det beror på flera saken, men bland annat att vi velade lite om däck och att vi ville prova den nya traktorn på riktigt. Mer om detta också senare.

 

Det känns nu väldigt skönt att vara igång med säsongen på riktigt! Nu satsar på på rekordskörd 2023 och hoppas att den landar där vi hoppas.

Imorgon bitti kommer vi göra ett nytt försök med att nyttja nattfrosten, vi får se hur det går….