Vårsysslorna och gödslingen fortsätter

Igår hade vi förhoppningar om att i morse återigen kunna ta hjälp av nattfrosten för att sprida lite gödning. Det gick inte, vi hade alldeles för lite minusgrader. Istället fick jag börja dagen med andra vårsysslor, men den avslutades ändå med gödningskörning. 

Ad-blue pumpen

Ett vårtecken så är lika säkert som många andra är när Ad-blue pumpen kommer ut och monteras igen. Ad-blue kan ju frysa vid cirka 11 minusgrader och det kan det ju ibland vara under vintern här hos oss. Att Ad-blue’n fryser gör inget för Ad-blue’n, den blir precis samma Ad-blue när den har tinat igen. Däremot så kan det ju förstöra lite runt omkring sig. Precis som vatten som fryser så expanderar och rör sig Ad-blue när det fryser. En pump med lite Ad-blue i kan ju därför lätt frysa sönder. Därför så åker den in i verkstaden över vintern, men nu verkar det som att den kan få bo ute igen tämligen riskfritt från sönderfrysning. Nu sitter den där den ska igen och vi kan äntligen börja taka Ab-blue enkelt igen. Under vinterhalvåret är det dunkar som gäller och det är väldigt slabbigt att hålla på med tycker jag. Nu är ordningen återställd och både vi och traktorerna slipper duscha i Ad-blue varje gång det ska fyllas på.

Ad-blue pump på väg att monteras.

Ett annat vårtecken

Ett annat vårtecken är att 724:an får på sig sina breda hjul. I år har det inte varit riktigt säkert på om detta vårtecken ska inträffa eller inte och vi velade ända tills idag. Anledningen är bland annat att 942:an går så bra att sprida gödning med visade det sig. Efter mycket om och men, så kom vi ändå fram till att 724:an skulle få sina breda hjul för att vis ka bli mer flexibla. Att byta hjul blev min förmiddagsuppgift. Tyvärr så är detta vårtecken inte riktigt klart än, det dök upp patrull på vägen. En stänkskärmen fram satt inte så stadigt som den borde och skakade alldeles för mycket. Efter en liten koll så hittades två väldigt defekta lager som behöver bytas. Lagom när jag konstaterade det, så var det dags att köra gödning igen. Därför så står 724:an fortfarande i verkstaden och väntar på att få bli ett vårtecken… Hoppas den kan få bli det imorgon.

Dags att byta hjul och skärmar.
Så här långt kom jag ungefär idag.
Anledningen var här. Smörjfria lager som hade gett upp. Det har kommit in fukt och sedan börjat rosta.
Ett lager som inte var topfräscht. Nu ligger nya och väntar på att monteras.

Mer gödning

Efter lunch så hade det torkat upp så bra på vissa fält så att det gick att köra lite mer gödning. Rapsen fick idag sin NS 21-24 i en mängd av 100 kg/ha och ytterligare 50 hektar vete fick NS 27-4 i en mängd av 250 kg. Planen är att fortsätta med gödningskörningen imorgon så jag skjuter nog på detta ämnet tills då. Hoppas det går att fortsätta köra imorgon, det verkar som att det borde kunna gå…

Rapsen får sig lite mer kväve och svavel.
Kvällen avslutades med att gödsla Juliusvete.

 

Fortsättning följer….