Nu är allt vete gödslat
Efter att igår ha gått bet på minusgraderna och fått ställa in operation gödsla vete, så hade vi idag en bättre dag. Vi kunde börja på frosten och sedan fortsätta på det som torkat upp. Det innebär att vi nu gödslat över allt vete en gång och vad passar då bättre än att börja om?
Runda ett klar
Efter att ha haft vad jag tycker man kan anse som en bra dag har vi som sagt var nu gödslat allt vårat vete. En del vete har vi nu gödslat en gång och annat två gånger, beroende på logistik och vad vi har för gödning att tillgå. En sak är i alla fall gemensamt för allt vårat vete och det är att det i stort sett nu fått sig sin huvudgiva med kväve, vilket innebär att det fått antingen 99,9 kg N/ha eller 135 kg N/ha. Däremot så ska det som fått 99,9 kg N/ha få lite mer alldeles straxt. Det är för att det endast fått kväve och inget svavel som ju också behövs. Därför ska vi nu köra ut ammoniumsulfat (NS 21-24) i en giva på 100 kg/ha. Då kommer vi hamna på 120,9 kg N på det vetet vilket nog inte är så tokigt till att börja med. Det andra vetet har fått NS 27-4 i två omgångar så att vi nu har gödslat 135 kg N/ha där och det får nu nöja sig ett tag. Planen är sen att vänta för att se hur året blir, väder och markleverenser av kväve är två viktiga faktorer för fortsatt kvävegödsling. Även hur bestånden ser ut och skördepotential är en viktigt faktor, idag så ser det väldigt lovande ut men det kan ju ändra sig…
Logistik, riskspridning, snabb täckning och gödningssort
Man kan kanske undra varför vi gör det man egentligen kunde göra i en överfart på två överfarter…. Det handlar enkelt om logistik, riskspridning, snabb täckning och gödningssort. Detta förtjänar nog ett eget inlägg, men jag kortar ner det lite. Här kommer lite hur vi tänker.
Logistik – Alla våra fält ligger inte direkt vid våra gödningsförråd och då är det ett pussel att få ihop allt så att gödningsspridare kan gå så mycket som möjligt utan att stanna. Det är även en del logistik när man väl är på fältet och för att minska antalet ”onödiga” tomkörningar med spridare för att åka och fylla kan man köra mindre giva och komma mer lägligt till när spridaren är tom. Det kan vara särskilt bra när man kör när samma spår inte bär för så många överfarter samma dag.
Riskspridning – mindre giva är lika med mindre näring som riskerar att läcka ut om vädret skulle bli extremt. Nu verkar kanske inte det så aktuellt och två små givor på kort tid är väl nästan samma sak som en stor giva, men i vissa fall kan det passa bra. Det är ju även en riskspridning att sprida flera mindre givor om något på maskineriet skulle vara fel vi den överfart, då blir felet inte lika tydligt.
Snabb täckning – vid körning av mindre givor så täcker man snabbare större ytor vilket ibland kan ha sina fördelar. Det kan ibland vara vettigare att täcka 50 hektar än 25 med samma mängd gödning, då har i alla fall allt/mer fått ifall något skulle hända. Även smidigt om vädret skulle skifta snabbt.
Gödningssort – något som vi kanske inte är riktigt vana vid är att anpassa våran gödslingsstrategi efter vilken gödning vi fått tag på. Gödselmarknaden har ju minst sagt varit lite rörigt nu sista två åren och vi har fått tänka om. För några år sedan köpte vi den gödningen som passade våran strategi, nu får vi anpassa våran strategi efter den gödning vi köpt. Det innebär ett litet pusslande med givor för att få ut rätt mängd kväve och svavel överallt.
Detta var ytterst kort om lite hur vi tänker när vi delar upp givorna och kör som vi gör, men det är nog dessa fyra faktorer som gör att vi gör som vi gör.
Logistiksbilder:
Det är som sagt var lite pusslande med allt. En sak är i alla fall väldigt säker och det är att när man kör olika givor kors och tvärs så är växtodlingsprogrammet guld värt för att hålla koll på vad man gjort, särskilt när man kan ha det direkt i telefonen.
Vall
Förutom vete så har vi idag hunnit att gödsla lite vall också. Den fick 67 kg N/ha i forma av NS 27-4 och kommer inom kort att få en skvätt kalium med hjälp av styrfil. Vi har funderat på hur vi ska göra med våra vallar i år, men kom nu fram till att vi ska gödsla dem.
Sådär nu var ännu ett inlägg med temat gödsling avklarat. Just nu är det mycket gödsling i fokus här, men snart blir det annat. Får se vad nästa inlägg kommer handla om.. Det kan bli gödseltema igen om vi bestämmer oss för att ge oss ut på rapsen med styrfilsstyrd gödsling imorgon. Vi får se, jag har även lite iakttagelser från fält att dela med mig av. Det kanske blir bra att bryta av med……