Nu har höstrapsen fått sin varierade kvävegiva

Efter mycket om och men så fick idag rapsen sin varierade kvävegiva. Vi har funderat och diskuterat en del om hur vi skulle göra med detta, men efter att rapsen nu börjat växa ordentligt så kom vi fram till att köra en kvävegiva efter hur rapsen såg ut i höstas. Så här gjorde vi.

La grunden i höstas

Vill man variera höstrapsens kvävegiva på våren så är det ju inte så lätt att hitta något ute på fälten att gå efter nu, man får ju kolla på hur det såg ut i höstas helt enkelt. Det gjorde vi och vi skannade all våran höstraps med N-sensorn för att få bra underlag till en vårgödsling. Detta gjordes ihop med vägning av biomassan och med hjälp av det så fick vi fram en karta för vårgödslingen. Detta gjorde vi i början av november.

Skanning av höstrapsen med N-sensor i höstas.
Skanningen gjorde ihop med vägning. Här är vad två m2 grön biomassa vägde.

Mycket hänt på vägen

Efter skanningen i höstas så har ju mycket hunnit hända. Det har varit en hel vinter som har drabbat rapsen lokalt olika och beroende på hur rapsen såg ut i höstas har den tagit det olika bra. Det har även varit viltbuffé för ett helt gäng kronhjortar. Så mycket har hunnit hända med rapsen sedan i höstas. Detta skapar lite funderingar på hur mycket vi egentligen kan gå på hur det såg ut i höstas vid en gödsling nu i vår. Behöver vi gödsla mer där det är viltskadat för att boosta rapsen där eller ska vi dra ner för att skördepotentialen sjunkit? Kan verkligen den nedfrusna rapsen avkasta bra med den lilla mängden kväve som den ville ha i höstas? På vissa håll är det ju där den var som finast i höstas (och då enlig modellen ska ha mindre kväve i vår) som den är som mest nedfrusen, ska den då inte ha lite mer kväve för att komma igång? Mycket funderingar har det varit, men eftersom att rapsen nu senaste dagarna har kommit igång bra överallt och faktiskt just nu ser lovande ut så bestämde vi oss för att gå på det vi fick fram i höstas. Rätt eller fel vet jag inte, men vi ska ju tro på det vi gör….

Viltbetning har helt klart påverkat rapsen under vintern.
Liksom nedfrusning som drabbat rapsen olika.
Viltskadorna är ju olika på olika platser, hur påverkar det resultatet? Kullen närmast är mindre betad än nästa kulle, ska man ta hänsyn till det?
Ska den här plantan har mer eller minder kväve?
Raps efter vintern.
Också raps efter vintern, men drabbad på ett helt annat sätt.
Vi kom till slut fram till att köra på det vi fick fram i höstas, det känns mest rätt.

Hur gjorde vi nu då?

Nu idag när det var dags att köra så var det dags att göra styrfiler. Vi har ju än så länge kört raka givor så att vi nu hamnat på 88 kg N/ha i vårgiva. Idag bestämde vi oss för att fylla på med det sista för att komma upp till det vi ska enligt vad vi kom fram till i höstas. Det som är lite konstigt är att jag när jag gjorde filerna inte direkt använde något utav det vi gjorde i höstas. Jag använde istället Atfarm ifrån Yara i kombination med deras rapskalkylator för att göra styrfilerna och bestämma nivå. Var då höstens arbete bortkastat? Nej, tack vare att vi i höstas skannade rapsen så vet jag att Atfarm fungerade bra i höstas och deras satelitbild på kväveupptag visade samma som N-sensorn gjorde. Det som däremot jag tyckte var lättare var att använda Atfarm för att göra styrfilerna och eftersom att de ändå stämde bra ihop med vad vi kom fram till i höstas så kändes det smidigt. För att bestämma mängden kväve per hektar så använde jag mig av Yaras rapskalkylator. Det blev då en något högre nivå än om vi gått på svensk raps kvävevågsmodell, men det kändes mer rätt på något sätt.

 

Här är resultatet av skanningen i höstas. Den gjordes 4 november och enligt sensorn var snittet på kväveupptaget då 102,83 kg N/ha.
Här är kväveupptaget enligt Atfarm den 2 novemver, här visar det ett snitt på 107 kg N/ha. Det är inte så långt ifrån vad N-sensorn visade.

 

Så här såg det ut när jag knappade in siffrorna i rapskalkylatorn. Jag vet att jag här skrivit 110 kg N/ha i upptag och att det ju inte stämmer med vad jag har fått, men på grund av praktiska skäl när jag gjorde styrfilen så fick det bli så här eftersom att jag inte ville ha en lägsa nivå på 100 kg N/ha. 5 000 kg/ha i skörd är inte fantasisiffror vi har varit nära två gånger och i år känns det än så länge bra.

Styrfilerna

Jag gjorde sen helt enkelt styrfilerna i Atfarm och gjorde kartan först med rekommenderad totalgiva nu i vår. Jag drog sedan bort det vi redan gödslat och vips så var de färdiga att sprida.

 

 

Gödslingskarta redo att göra till styrfil och exportera. Som jag redan nämnt så ville vi inte hamna på en nivå under 100 kg N/ha i vårgiva någonstans. Snittet på N/ha på detta fält denna giva blev som ni kanske ser 26 kg N/ha.

 

 

Man kan kanske tycka att det är lite fjantigt att gödsla endast 26 kg N/ha, men kollar man vad 20 kg N på rätt ställe kan göra i skörd så känns det genast lite vettigare. Tabellen är tagen från Yaras hemsida. Man ska sen ha med sig att kväve med hjälp av styrfilen hamnar där det ska göra mest nytta och då bort utväxlingen kunna bli ganska så bra.

 

Bilder från körningen

När alla filer var klara stoppade jag helt enkelt in dem i Fendten och körde på, så här såg det ut när jag körde:

Fil instoppad och redo att användas.
Sen var det bara att åka.
Eftersom att jag körde efter styrfil så passade jag på att låta spridaren använda olika givor på höger och vänster sida. Det borde ge ett bättre resultat. Här syns det inringat på bilden hur vänster sida av spridaren gödslar 44 kg produkt/ha medans höger sida gödslar 137 kg produkt/ha. Allt enligt styrfilen som syns nere till vänster.
Här på skärmen syns hur höger och vänster sida fått olika mycket gödning.
Trotts fina system och filer hit och dit så gäller det att själv ha koll så att allt stämmer. Miniräknare är kanon då. Här skulle det ha gått ut 22 kg N/ha och hade gåt ut 22,28 kg N/ha. Inom marginalen tycker jag.
För säkerhets skull så skrev jag ut alla kartor så jag kunde dubbelkolla så att allt stämde.
Nu hoppas vi att rapsen är nöjd med vad den fått och ger oss en rekordskörd!!

Dagens övningar gjorde att våran raps nu fått mellan 100 och 153 kg N/ha med en snittgiva på cirka 110 kg N/ha. Hoppas det räcker till 2023 års rekordskörd samtidigt som det inte var för mycket och att det hamnat där det gör mest nytta.

Så här har vi tänkt och gjort. Det kan va rätt, det kan va fel. Hoppas att det var mest rätt…..