Försenat på grund av strul

Det är ju inte helt ovanligt att man på morgonen har en bild av vad som ska hända den dagen och vad som ska vara gjort när dagen är slut, så är det i alla fall för mig. Idag hade jag en tydlig bild över vad jag skulle ha gjort innan dagen tagit slut. Verkligheten ville annat och nu är dagen snart slut utan att jag hunnit med det jag tänkt, det kom lite strul i vägen…. Tur att det är en dag imorgon också…

Målet med dagen

Mitt mål med dagen var att jag skulle hinna montera dubbelmontage på 942:an för att förbereda den för att dra välten, göra i ordning välten och sprida de sista 150 hektaren ammoniumsulfat på höstvetet. Jag hann börja med den ena grejen, inte vara i närheten av att göra den andra grejen och den tredje blev precis klar. I min värld skulle jag ha varit klar med alla tre grejorna och med god marginal till dagen tar slut. Jag hade även en liten förhoppning om att hinna tvätta gödningsspridaren. Hade min plan hållit så hade vi varit redo att välta höstvetet så fort det går imorgon. Nu blir det lite senare, men förhoppningsvis bara lite….

942:an redo för dubbelmontage. Just nu är resultatet att ett dubbelhjul är monterat..

 

Målet som idag avklarades var att sprida NS 21-24 på höstvetet. 942:an blev bänkad idag och 724:an fick en comeback.
En väldigt bekant vy..
Under dagens gödsling så passade jag på att köra de parter som inte gick att köra sist för att de var för blöta. Det är alltid lika spännande om de kommer bära. Det gjorde de idag, så nu är i princip verkligen allt vete gödslat, i alla fall det vi tror kommer bli något.

Anledningen till förseningen.

Vad var det då som gjorde att mina dagsmål inte uppfylldes? Jo, det är så att imorgon så kommer vi att börja leverera vete som vi har sålt. Då behöver vetet ta sig ur silon till utlastningsfickan och det är ju en grej som kan vara bra att göra lite innan första lastbilen rullar in på gården. Därför så påbörjades detta idag, och tur var väl det för det kom inget vete alls ur silon, bara oväsen. Utmatningsskruven var trasig, den hade åkt isär och vill inte alls hjälpa till att leverera vete. Det var bara att attackera problemet på en gång. På något sätt ska de knappa 2 000 tonen komma ut och med skruven är helt klart det bästa alternativet. Det största problemet i det här problemet som först tog längst tid var att hitta rätt verktyg. Skruven är nämligen av Kanadensisk ursprung och då är det tum som gäller och insexnycklarna i tum var spårlöst försvunna… Farsan fick ta sig en sväng till stan och köpa nya ihop med reservdelar. Vi var även en woodruffkil kort som behövdes så resan var ändå nödvändig. Sen med rätt verktyg och delar gick allt som på en dans och far och jag kunde snabbt laga skruven som sedan matade vete som aldrig förr…

Där inne var problemet. Det är inte första gången vi har problem med detta. Typiskt för det måste fungera.
Ungefär här är problem. Skruven har vandrat lite och då har knuten tappat tagen om den och lossnat.
Dagen viktiga reservdel en woodruffkil. Helt nytillverkad inne i stan, den fanns inte på hyllan, men som tur var så kunde ett företag tillverka nya på en gång. Tur att det finns snabb och bra service när det behövs.
På väg tillbaka, lite omgjort med förlängd axel för att förhindra framtida problem. ..
Sen sprutade det vete som aldrig förr.

Eftersom att detta har varit ett återkommande problem, men i olika utföranden, så tog vi idag tillfället i akt och byggde om det. Nu borde det faktiskt inte hända igen, hoppas inte det.

Så mina dagsplaner blev alltså lite försenade, men i det stora hela var det bra. För då kunde vi passa på att fixa det problemet med skriven en gång för alla och det passade egentligen väldigt bra att göra idag när det inte var så stressigt.