Mellandagar och lite fältbilder

Häromdagen kom regnet och efter det kom kallare väder. Det gör att allting nu känns lite lugnare, det är egentligen inte det, men det känns som det på något sätt. Det är lite som mellandagar… Man får chansen att hinna ikapp det som inte gjorts än och göra sånt som ska göras. Här kommer lite rapportering och jag passar även på att lägga upp lite bilder från våra fält där det nu händer mycket.

Sprutan

Med våren och värmen kommer ju inte bara härliga vårkänslor och tillväxt på grödorna, ogräs och skadeinsekter dyker också upp. Då kan det ju behövas sättas in lite växtskydd och då behöver sprutan vara redo. Det är den nu nästan. Den var i fullt sprutbart skick för några dagar sedan och är det fortfarande, men det finns ändå lite att greja med. Idag fick den radodlingshjulen monterade, så att den är redo att ge sig ut i fält utan att köra ner gröda i onödan. Det skulle kunna vara så att vi måste ge oss ut för att bekämpa rapsbaggar och då skulle det kännas lite i själen om vi kör ner raps när vi inte behöver…

Innan hjulskifte stod oljebyte i sprutan hydraulsystem och växellåda på schemat.
Sen var det dags för hjulskifte. Sprutan är absolut den maskin jag ogillar mest att byta hjul på. Den är hög, tung och vinglig. Trotts bra pallbockar känns det ändå lite otäckt…
När vi byter hjul måste hjulgivaren som känner av hastigheten justeras.

Det spelar ju ingen roll om sprutan har smala hjul om traktorn har bredare… Därför så fick 720:in också sig ett hjulskifte idag. Det är inte heller en favoritmaskin att byta hjul på eftersom att den inte har dubbelverkande hydraularmar (just nu inga hydraularmar alls), men det går bra ändå men inte alls lika smidigt som på de andra…
Sprutekipaget redo för tjänst närhelst plikten kallar. Det ska bara smörjas några nipplar så är allt helt redo och den är diskad för vad helst för gröda den ska åka i.
32 centimeter breda är varje däck.

Annat som händer:

Vi har nu börjat leverera vete från skörd 2022 och lastbilarna rullar på i bra fart. Idag var det fem stycken här och hämtade prima vete.
Vältekipaget tankas och servas i väntan på upptorkning och varmare väder.
Man kan passa på att ta en spegelselfie när man putsar backspeglarna..
Jag och Carl körde igår en leverans av små hästbalar till en kund.

 

Jag gjorde igår efter långt uppehåll ett kort besök i lagården.
Så här ser det ut dagen innan skrap och strö.
Det är gott om kalvar i kalvgömmorna, men kalvningarna verka nu ha pausats lite. Det är hursomhelst nu bara fyra stycken kvar som ska kalva.

Lite fältrapporter

Det händer mycket hela tiden nu ute på fälten, först värmen förra veckan och nu regnet den här veckan. Vi har förresten nu fått 10, 25 mm regn sedan i söndags. Det regnet kommer nog att sätta fart på mycket känns det som. Här kommer lite korta rapporter från våra fält.

Rapsen har verkligen satt fart nu. Här är en planta som är fotograferad i frosten den 4 april.
13 april
Och här är samma planta fotograferad igår.
Rapsbaggarna har börjat hittat in i rapsens knoppar nu. Än så länge är vi inte uppe i tröskelvärde för bekämpning, även om det bor rapsbaggar i cirka hälften av alla knoppar.
Det finns även en del vivlar i rapsen.
Jag skulle identifiera denna till en Fyrtandad rapsvivel, men jag kan ha fel. Det verkar ändå stämma bra med att det är en sådan för det är nu inflygningen av dessa ska ske. De lägger ägg i rapsen och larverna söker sig sedan in i stjälken. Där härjar de runt, men gör ska inte göra någon skada som påverkar rapsen avsevärt.

 

´+

Något nytt jag sett i år är att vi har stora flockar med duvor som sitter i rapsen. Tydligen så ska det vara ett stort problem i rapsen på våren i England, duvorna äter tydligen grönmassan.
Jag vet inte hur stort problem det kommer vara för oss här, men äter gör de i alla fall. Och det är klart ger de sig på de små plantorna så kan det orsaka skada. Särskilt när det är några hundra duvor på samma plats.
Samma planta från annan vinkel kollar man nog ser man delar av bladen ligga på marken. Det verkar som att de sliter loss små bitar…
Apropå viltskador så kommer här en bild på en av våra viltburar. Området närmast buren ska inte ses som representativt då det har verkar extra intressant för hjortar att vara just där, men även när man lyfter blicken ser man skillnad.
Nu lite om vetet, som just nu i motljus ser hur fint som helst ut.

 

Utvecklingen går framåt på vetefälten och stråskjutningen närmar sig på alla sorterna. Här har vi ett skott från sorten Kask som precis är i stadie 30. Detta skott är dock inte riktigt representativt utan lite tidigare än andra.
Kask på väg framåt.
Nu lite nollruta från i höstas. Ser ni någon skillnad här på bilden?
Här är vad jag ser. Innanför det röda är nollruta på gödningen vid sådd. Utanför nollrutan har det fått 20 kg N/ha, 28 kg P/ha och 25 kg K/ha vid sådd. Skönt att se att det gör skillnad. Sen finns det en annan grej man ser och det är vid den blåa linjen. Fältet är sått meds sorten Pondus, men till höger om det blåa är det lite Julius sått för att vi ska se skillnad.
En annan nollruta från i höstas. Sammas sak här som från den ovan.
Båda dessa fält har gödslats med P och K de senaste åren samt fått djupströbädd ändå så syns nollrutorna så tydligt…All nollrutor syns inte, men dessa två gör det. Mer om detta senare. 
Våra kvävenollrutor börjar nu att sticka ut mer och mer (detta är dock en tre dagar gammal bild), så kväveupptaget är igång.
En bild på våran egna lilla höstvetesortdemo får avsluta dagens inlägg. Nu börjar det verkligen att synas skillnad på sorterna.

Förutom allt detta så har hagarna till djuren nu börjats göras iordning, men jag har inte varit inblandad på det. Det kommer kanske….