Växtskydd, stenplockning, djurskötsel, spruckna knoppar och allmän full fart…

Nu händer det, det mesta på en gång. Det är nu ganska så full fart och mycket att göra, underbart. Här kommer kort om vad som hänt senaste två dagarna, jag kör med bilder och bildtexter.

Avelstjurarna har ännu inte fått komma ut till sin koflockar än, men snart så… och innan de får komma ut får klövverkaren ta sig en sväng med dem. Här är våran största avelstjur upp i verkstolen.
Vi har även några kor som inte fått komma ut än och de fick också sig en omgång i verkstolen. Här har vi en seg Hereford som väntar på sin tur.
Full fart på verkningen.
Välten har ju nu gjort sitt på våra veten för i år. Idag återupptogs kampen mot stenarna, men med detta som hjälpmedel istället.
Kampen mot dessa tröskmördare fortsatte idag.
Jag och Carl ansvarade för stenplockningen idag. Här på bilden syns spår efter dem hjul som inte kan gå i spårmarkeringen .
Stenen hamnade på kärran med enkel handkraft.
När det blev fullt så tippade vi stenarna på väl valda platser.
som till exempel vid den här stensilen. Tre full kärror fick vi ihop idag och vi plockade cirka 45 hektar. Nu är allt färdigt och stenkamoen kan tillfälligt läggas åt sidan.
Vi passade på att kolla status på vetet lite då och då. Här räkna Carl plantor.
Igår började vi hitta de första gula blommorna i rapsen. De är än så länge väldigt blygsamma och endast ett fåtal här och där har börjat blomma så smått, men det går undan nu.
Gula fin rapsblommor. Nu kan vi nog andas ut gällande rapsbaggar, rapsen hinner ifrån dem i år.
I stort sett allt vårat vete är nu i stadie 31. Första noden är en centimeter från basen.
Idag var det årspremiär på sprutan. Nu ser vi till att städa bort elaka ogräs och tillväxtregelera vetet.

 

Bland annat snärjmåran ska få lite på tafsen nu..
Sprutan rullade när det gick idag och de första 100 hektaren är nu sprutade.
Djurskötsel pågår ständigt i bakgrunden. Här är jag och kollar inte ett av gängen.
Igår vältade Carl våra vallar och det är det sista vi ska välta nu i vår. Nu har vi inte behov av bredare hjul på 724:an längre utan radoldlingshjulen kommer vi nu ha större nytta utav. Smalhjulen åkte på nu ikväll
Det vanliga bytet av skärmbreddare gjordes.
Bred till breda hjul
Smalare till smalare hjul.
Nu är traktorn redo för nya utmaningar. Det som ligger närmast för den här är att N-sensorn ska på och vi ska börja skanna vårat vete och våra nollrutor. Det börjar bli dags att fundera på mer kväve nu så småningom…
Kvävenollrutorna är inte svåra att hitta i år….
Här är en annan Kväve-nollruta. Det verkar än så länge som att det inte kommer så mycket kväve från marken.. Vi får se hur detta urartar sig, om kanske mer kommer loss eller inte..

 

Det var i korta drag vad som hänt de två senaste dagarna. Det är mycket som händer och mycket på gång, en härlig tid! Nu ser jag bland annat fram emot att rapsfälten ska skifta över i gult samt att få börja skanna lite i höstvetet med N-sensorn.

 

God natt!