Rapsbaggar i närbild

Nu är det full fart på mycket och en sak som inkluderas där är spaning efter rapsbaggar nu när vi går in på slutspurten innan höstrapsen blommar. Varmare väder innebär ju inte bara underbar tillväxt utan också inflygning av dessa små skadegörare. 

Rapsbaggar

Dessa små svarta insekter som dras till allt gult har nu funnits ett tag i våra rapsfält. De kom in i den varma perioden vi hade i april och har sedan stannat där, eller det var i alla fall då vi såg dem. Sen har det varit väldigt lugnt nu när vi haft lite kallare grader, de har vad jag upplever det som varken blivit fler eller färre, utan stannat långt under tröskelvärdet för bekämpning. Så är just nu fortfarande fallet och trotts de två senaste varma dagarna har inte antalet ökat anmärkningsvärt.. Vi hittar lite baggar här och där men inte i alla knoppar och inte alls i några mängder i någon knopp. Det är väldigt skönt, hoppas nu att det stannar så. Min magkänsla just nu säger att det kommer hålla sig rätt lugnt tills blomningen dragit igång och då är ju faran över. Jag kan absolut ha fel och det kan explodera redan imorgon… Det får vi se helt enkelt.

Nu när rapsen är i slutspurten innan blomningen så har vi noga koll så att vi inte råkar missa en invasion av rapsbaggar. Det skulle vara tråkigt om knopparna snubblade på mållinjen och blev uppätna precis innan blomning.

I närbild

Rapsbaggarna är ju som de flesta djur inte ute efter att förstöra med flit utan är ju bara ute efter lite mat, och den maten kan just nu finnas på våra rapsfält. Rapsbaggens huvudnäring är pollen och innan rapsen blommar så kommer de inte åt den så lätt. Då måste de gnaga sig in i knopparna för att komma åt den och det är då som skada uppstår. Knopparna kan ramla av och det orsakar missbildade skidor. Sen när knopparna slagit ut så ska faran vara över och rapsbaggarna ska istället göra nytta istället för skada.

Här har vi ett gäng rapsbaggar som festar loss i sin jakt på pollen.
Här har en jobbat hårt med att gnaga sig in och lyckats göra ett stort hål.

Samma knopp utan rapsbagge. Tvivlar på att denna kommer bidra till rekordskörd.
Annan bagge annan knopp

 

Starten på ett hål
Den här verkade inte ha bestämt sig vilken knopp den ska festa på.

Hoppas nu att rapsbaggarna fortsätter vara ett blygsamt antal så vi slipper bekämpa dem. Jag tycker att det här är ett av de svårare besluten inom växtodling att ta även o det finns tydliga tröskelvärden och de är uppfyllda så finns lite tvivel… Så återigen måtte de hålla sig på ett lågt antal…

En annan grej inom raps är att våran maxruta/tidiga ruta vi gjorde 21 mars för att se om den skulle synas syns nu. Ser ni den? Den syns kanske inte jättetydligt men den syns, även utan flaggor. Fältet gödslades sen 10 april.

 

rapsen där vi haft hårdast viltskador ser nu grön och fin ut på håll, men går man nära så ser den inte lika kul ut längre…
Våran hund i viltskadade rapsen.
Våran hund i den ej viltskadade rapsen. Bilderna är båda tagna idag.
Viltbur
15 meter bredvid viltbur

Kurs

Förutom promenad i rapsen så har dagen bjudit på en av Lantmännen anordnad kurs i Fendts GPS system. Kursen hölls av Andreas på Lantmännen och innehöll både deras nya system och deras gamla. Sådant här gillar jag skarpt och även om jag jobbat med det äldre systemet i fyra år och ganska så mycket så lärde jag mig nya lättare sätt att jobba idag. Återigen så vill jag poängtera hur viktigt jag tycker det är att vi kan och vet hur våra system fungerar. Annars finns risken att man jobbar onödigt krångligt eller inte utnyttjar funktioner som kan bidra till ökad effektivitet och lönsamhet. Mer av sånt här efterfrågar jag! Både på traktorer, men också redskap. Utbildning och kunskap är sällan tungt att bära…

 

En bra kurs där Andreas gick igenom mycket bra saker.