Bildrapportering

Återigen har jag lyckats med att bli lite trött och det snurrar lite i huvudet. Istället för att sitta här och virra ihop ett inlägg eller ställa in på grund av överbelastning kör vi lite bildrapportering. Smått o gott om vad som händer kommer här:

Fler hagar görs i ordning och en hage utan vatten till djuren att dricka är inte särskilt lyckat. Våra djur får samma vatten som vi dricker, med undantag för en grupp som dricker fint sjövatten.
Vattnet är tyvärr inte trådlöst utan går med slang till hagarna och dessa tenderar att ha slitits lite under vintern. Noggrann genomgång av alla slangar behövs. Här är ett exempel på hur det kan se ut. Vatten som sprutar på fel ställe.

 

Närbild på frysskada

 

Det är sällan där det är som smidigast att komma åt slangen som den är trasig..
DTR vetets bladfläcksjuka ska enligt uppgifter nu dyka upp i fält så lika bra att ge sig ut för att spana lite.

 

Titt ner i beståndet, kollar man lite övergripande snabbt ser det bra ut tycker jag.
Där vi förväntar oss störst risk för angrepp är där vi kultiverat och sått vete efter vete. Där finns mycket växtrester kvar i ytan som kan smitta beståndet.
Kolar man noga så hittar man en del av vad som jag identifierar som DTR på vissa lågt sittande blad.
Det finns en del om man kollar noga, men upplever inte att vi är uppe i bekämpningströskel (75% angripna plantor, och det ska vara på de övre bladen vid försommartorka) just nu, men vi fortsätter att hålla noga koll.
Mer av vad som jag anser är DTR. Ingen expert på detta, så kan i värsta fall ha fel, men tror inte det. Försöker lära mig i alla fall.
Det finns även lite svartpricksjuka i fältet
Det finns även en del skador som orsakats av fysiskt våld på bladen. Det här är från vältningen enligt min bedömning. Här avbröts vältningen på grund av att vi tyckte det kommit för långt.
Bjuds på fina vyer när man är ute och går i fält.
Nollrutor som syns. Dessa är bara för ögats skull och kommer inte att mätas. Ser ni att man ser en liten fyrkant markerad med flaggor till vänster om den större nollrutan? Det är nollruta på NS 21-24 (resten av fältet fick 150 kg av det), som nu börjar synas.
Annan nollruta. Det börjar nu snart bli dags att skanna nollrutorna igen.
Ett drag som fick lite mer gödning än övriga fältet i höstas. Det var inte en spark åt rätt håll verkar det som…
Det där är jag fundersam på vad det är… Någon som vet? Sitter på vetes blad. 
Petar man bort det så ser det ut så här.
Dåligt bild, men kronhind på väg ut i vassen för att gömma sig över dagen.

 

Fågel i raps.
Mycket fina grejor i samma bild. I bakgrunden syns kyrkan där jag och Carro gifte oss och i morron är det fem år sedan det skedde.