Flaggblad, blommande raps och blommande trädor på gång

Det varma och soliga vädret bromsar inte direkt utvecklingen på fälten. Vetets flaggblad börjar nu att titta fram, rapsen börjar blomma på riktigt och på de blommande trädor vi sått börjar det att komma upp.

Flaggbladen tittar fram

Jag brukar bli lika förvånad varje år när jag hittar flaggblad som tittar fram i vetet. Även om jag varje år faktiskt vet att det brukar gå fortare än jag tror att de tittar fram så är det samma visa varje år. I år är absolut inget undantag, efter att endast stannat till lite snabbt och kollat ut på ett vetefält kunde jag konstatera att det verkligen satt fart med att skjuta strå. Jag så även små spetsiga blad sticka fram i toppen och började misstänka att det är sista bladet som kommer utvecklas på dessa plantor. Mycket riktigt så hittade jag inga mer blad innanför detta blad, det är alltså flaggbladen som börjar titta fram och nästa sak som tittar fram kommer att vara axen, men det hoppas jag dröjer ett tag. Jag har inte kollat alla fält utan bara några och de jag kollat i var det sorten Julius. Jag är säker på att läget inte är samma på alla fält, de jag kollade i idag ligger lite tidigare. Hursomhelst så är nu är det vete jag kollade på idag i stadie 37, flaggbladet just synligt.

Det börjar nu att sticka fram flaggblad i några av våra vetefält.
Flaggblad på G.
Ett knippe plantor.
För att vara på den säkra sidan så att jag inte förivrar mig och tar fel så pillar jag isär några skott. Det är väldigt pillrigt, men utan att veta om det finns fler blad under det man ser så kan man ju som sagt var inte veta att det är flaggbladet man ser. Här fanns inga andra blad mellan det utstickande bladet och axet (eller är det fortfarande ett axanlag, tror det men ni vet nog vad jag menar).
Med hjälp av ett vasst föremål går det mycket lättare än med bara trubbiga naglar.
Småax som så småningom kommer innehålla massa härliga vetekärnor.
Nu kan vi snart ge oss ut för att göra nya kvävemätningar för att kolla hur vi ligger till. Jag skulle gärna se att det kom ett regn nu så att vi kan få ännu bättre/mer rätt resultat, men det verkar nog att stanna som önsketänkande…

Rapsen blommar

För några dagar sedan så var det mer fläckar som inte blommade än som blommade, nu är det tvärtom. Det blommar nog förresten nästan överallt, bara mycket mindre på vissa fläckar. Hursomhelst så kan vi nog säga att rapsen blommar nu utan att ljuga. Hoppas nu att rapsen inte har bråttom med att blomma utan att den tar god tid på sig och ser till att överraska oss med rekordskörd. Just nu känns den alldeles för ojämn för att kunna ge en bra skörd, men man har blivit förvånad förut. Jag har ändå trott på den, men nu känns det som att några fläckar är alldeles för bleka och klena. Ett som är säkert är i alla fall att det är alldeles för tidigt för att tröska med ögonen.. Man får kanske än så länge nöja sig med att njuta av den gula fina färgen (där den finns)…

Fin raps som blommar närmast kameran, ful raps som blommar lite längre bort.
Dåligt fläck med raps.
Bättre fläck med raps.
Här är nog rapsens ganska så representativ som snitt på allt. Den är just nu cirka 110 cm hög, men ett spann på cirka 40 cm till 140 finns just nu.
Än så länge finns det knoppar kvar i som ska slå ut i de flesta huvudskotten.
Idag så passade jag på att plocka in alla flaggor som sitter i rapsen, vem vet nästa gång jag har tid har kanske rapsen vuxit över dem.
Precis som vanligt så har vi fullt med vivellarver i rapsen stjälkar. Detta ska inte påverka skörden negativt i vanliga fall, så hoppas det är vanliga fall i år.
Uppäten vävnad i stjälkens nedre del

Blommande trädorna verkar ta sig

De blommande trädorna som vi sådde 8 maj har nu börjat titta upp och det verkar faktiskt som att de kommer att ta sig. Det skulle ju vara kanon. För även om det inte är någon riktig produktionsgröda så kostar de att etablera och att göra det igen känns ju alltid onödigt. Nu är det nog bara att vänta så kommer dessa så småningom skänka färggrann glädje och pollen till våra pollinerare. Hoppas även att de kommer kunna skänka glädje till folk som vill plocka solrosor där vi kommer ge den möjligheten.

Solrosor på gång.

 

Lite smått och gott på gång. Får jag gissa så är här på bilden bovete, solrosor och honungsört på gång. Det ska ven finnas lite klöver med. Tyvärr så är även kvickroten på gång, men hoppas den kommer i skymundan…
Som en liten joker åker den här fågeln med i dagens inlägg. Det är en för mig ny fågel i våran sjö/surhål. Vad jag fått fram så är det en Ägretthäger. Det kanske inte stämmer, men jag tror det…..

Får jag nu önska väder så tror jag att jag vill ha lite svalare och regn i några dagar. Det skulle nog göra grödorna gott och förmodligen även ekonomin.. Aja vädret styr vi fortfarande inte över som tur är….