Reserven får rycka in

Ibland kan man kanske tycka att vi har för mycket traktorer, men var traktor har sin plats och funktion. I dag var ett bra exempel på att vi inte har för många traktorer. Med tre traktorer ståendes standby för gräskörning på annan ort så var det bra att ha några maskiner kvar hemma, då kunde vi utnyttja även den här dagen till att göra priojobb. 

Valtran, holländaren och 720:in

Kvar hemma på gården så är nu bland annat valtran, holländaren och 720:in och idag fick dessa rycka in som reserv när vi fortsatte med gödselkörning. 720:in brukar vara med på denna syssla lite nu och då, men de andra två brukar av lite olika skäl inte vara med så ofta. Det har hänt, men oftast får det hålla sig undan. Idag var ett undantag eftersom att vi hade lite brist på andra maskiner hemma, men ändå ville köra. Så Valtran och 720:in hamnade framför varsin kärra och holländaren fick uppgiften att lasta dem. Det gick inte dåligt på något sätt och jobbet blev gjort som det skulle. Det som är lite tråkigt med denna uppställning är att Valtran ligger efter lite komfort mässigt, den saknar steglös låda, hytt- och framaxelfjädring samt har hårda hjul. Sen så lyfter holländaren inte riktigt så högt som man kanske kan önska för att lasta våra kärror. Men för utom detta så går det nog inte att gnälla.

 

Med maskiner på annan ort får man ta vad man har helt enkelt. 720:in fick dra stora metsjön.
Valtran fick dundra fram med den lilla metsjön.
Och holländaren fick lasta. Som syns på bilden är lyfthöjden på gränsen.
Dyngan tippades sedan på samma ställe som sist.
Det två sista avdelningar som ska gödslas ut har nu öppnats upp och började tömmas idag

Här kommer en liten video från när vi körde sist med den andra uppställningen:

Jordprov för klumprotsjuka

Dagen bjöd även på lite promenad i vetet för rapsen skull. Det handlade om lite jordprovtagning som ska skickas på analys för att kolla om det finns någon klumprotsjuka. Det finns lite olika faktorer som snurrar just nu som kan påverka att vi måste återkomma med raps lite tätare än önskvärt på några fält, om det är möjligt. Vi vet inte än om vi behöver det, men risken finns och då vill vi inte chansa och så raps som sedan inte blir något tack vare klumprotsjuka. Särskilt inte när det faktiskt går att kolla upp innan. better safe, than sorry som de säger.. Skulle det nu ändå inte bli så att vi måste tajta till rapsen på dessa fält så är det ändå väldigt intressant att se läget i jorden i alla fall. Vi har inte sett något på rapsen vi odlat här, men vi har haft vårraps som problemogräs här och det ökar ju risken för smitta. Nu är i alla fall jordproven tagna och det ska bara skickas på analys, sen så är det bara att vänta.

Jordprovtagning pågår Foto: Christin Larsson
Ner in hinken med jorden Foto: Christin Larsson

Jag och mor hjälptes åt med detta idag, vi har märkt att det är väldigt mycket effektivare om man är två istället för ensam.
För utom jordprovtagning så är det ett bra tillfälle att kolla efter ogräs, särskilt otäcka gräsogräs. Hår på bilden kan helt vanligt timotej synas. Den är vi inte så rädda för än.

Sådär nu är det dags att avbryta för dagen och gå till sängs. Imorgon står 165 hektar hästfoderproduktion på schemat så det är nog bra att vara lite utvilad.