Vakuumet fortsätter

Det har varit fortsatt stillestånd i hästfoderbranschen på grund av blöta och vi har fortsatt kunnat fokusera på andra sysslor. Det blir lite som ett vakuum nu när man står redo att rycka ut med cirka en dags varsel och det är inte helt lätt att planera andra projekt.

Vakuumet

I den bästa av världar så har man stadigt väder när man ska skörda och det är är lättplanerat. Nu fungerar det ju inte riktigt så i verkligheten och just nu är det inte alls lättplanerat med regn kors och tvärs hela tiden. Just nu när det gäller själva körningen av hästfoder har vi inget att säga till om och inga beslut om när det ska köras är våra. Jag kan inte säga att jag är alls avundsjuk på att ta beslut om när det ska slås eller inte för kollar man på väderprognosen nu så ser det inte så lätt ut. Nu har ju de tillgång till mycket bättre väderprognoser än vad jag har, men får ändå för mig att det inte kan vara så lätt. Hursomhelst så krånglar det här till det för oss litegrann, vi måste ju stå helt redo att ryck in när det ska köras och just nu kan det gå snabbt med besluten. Det gör att vi inte kan ge oss till så mycket annat, traktorerna kan ju inte vara uppbokade på annat eller vara så långt ifrån att vara redo att åka när det med knappt ett dygns varsel kan handla om några dygns hård körning. De blir liksom lite låsta nu tills det hästfoderkörningen blir klar. Även vi som personer blir lite låsta på detta och kan inte riktigt planera, framförallt inte ledighet. Man kan ju knappast ge sig ut och åka för långt eller planera in något dagen efter. Vi sitter alltså lite som i ett vakuum just nu tills detta är färdigt… Hoppas nu att vädret ger med sig så att vi kan bli klara för det skulle vara skönt och behövligt med lite semester ihop med familjen innan spannmålsskörden drar igång….

Jag är absolut inte ute efter att gnälla. Varken på vädret eller på körningen, utan vill bara dela med mig av hur detta påverkar oss. Det vädret vi har nu är dessutom bra för mycket, så jag ska absolut inte inte vara någon vädergnällare…

Med dessa vackra moln runtomkring så är det inte så lättplanerat med hösilageskörd, men många grödor som växer blir nog nöjda av det molnen innehåller.
Med den här väderprognosen känns det svårt att hitta bra skördefönster för torrt foder, men det kommer nog säkert att lyckas det brukar det alltid göra. Det behövs bara tre bra dagar varav två för pressningen och plastningen så är i mål sen.

Körning imorgon

Trotts denna här ovan svåra väderprognos så har det nu hittats en lucka och om inget ändrat sig nu så ska det vara 50 hektar slaget för körning imorgon. Hoppas nu verkligen att regnet håller sig undan från det som ska köras så att planen kan hållas. Vi får se imorgon hur det blir. Lite nervöst är det i alla fall…..

Nu står återigen hela våran kedja redo för avfärd mot ett fält med hästfoder på.

Detta väder gjorde även att vi kunde lyckas åka till Brunnby Lantbruksdagar och jag fick till och med till två dagar där. Väldigt trevligt och intressant med många bra möten och mycket bra saker att titta på. Så även om dagarna när Borgeby fältdagar var spenderades i traktorn så fick man njuta av lite lantbruksmässa ute i år i alla fall.

Dagens sysslor

Så avslutar vi med en lite av dagens sysslor:

Planerskopan blev idag äntligen klar och fick flytta ut från verkstaden.
Kanske inte som ny och kanske inte heller bättre, men förhoppningsvis ändå bra. Ny botten har den i alla fall fått Hardox 450 sitter det nu där.
När verkstaden blev ledig fick Valtran åka in för lite 600 timmars service.
Smidigt kit innehållande det som behövs för att göra servicen.
Filter och lite tätningar var vad som fanns i lådan.
Att se vad man hittar när man byter hydrauloljans returfilter brukar alltid vara spännande.
Här är ungefär det som fanns där. Lite plastrester efter något som kan varit en stödring och lite halm. Tur att filter finns och att de gör det de ska när det hindrar detta från att komma vidare in i systemet.

Sådär nu ska jag ta fredag och villa upp mig för dagens körning. Hoppas att vi kan skörda dagens pass i lugn och ro som planerat.