Kort rapportering

Juli flyter på och jag har fortfarande semester på schemat, men verksamheten står ju inte stilla bara för det. Mycket händer och här kommer lite rapportering. 

Blivande hagen

Ett av våra påbörjade projekt är restaurering av betesmark. Det är en gammal betesmark som har planterats och växt igen med skog. Nu när vi fick ett större granbarkborreangrepp där så passar vi på att göra det till betesmark igen. Detta är ett projekt jag kommer skriva mer om framåt och det kommer att få minst ett eget inlägg, men nu skriver jag bara lite kort här. Eftersom att det ska bli betesmark så har det varit extra noga att det inte körs sönder när det avverkas och det har det lyckats bra med. Det är nu förmodligen färdigavverkat, men vi ska kolla lite om det ska tas lite till för att få mer öppna ytor. Det är möjligt att det blir så, men vi får se. Blir det inte så så är det nu bara riset som ska skotas ut så är det klart. Det ska bli riktigt roligt att se hur denna skogen förvandlas till ett naturbete och kommer gynna den biologiska mångfalden. Skog i alla ära, men en fin hage är väldigt vacker och om jag får säga bra mycket vackrare än en granskog. Hursomhelst så slipper vi i alla fall granbarkborre på denna arealen.

Här har skogen nu tagits ner för att det återigen ska bli betesmark. Spännande och bra projekt tycker jag.

 

Bland annat har den här vackra eken huggits fram.
och den här stenen.
Här ska återigen betande djur, gräs och örter pryda landskapet.

Första halmen

Även om våra egna grödor är ett tag bort innan de är redo att tröskas, så har nu pressen fått smaka på årets första halm. Vi har några grannar som nu är igång med sitt höstkorn och åt en av dem pressade vi (Janne) igår lite halm. Det verkar ha gått bra och halmen verkar glida lätt genom pressen i år.

Jag är ju som sagt var ledig, men stötte ihop med farsan ute på gården efter att han pressat halmen.
Första halmen har nu gått igenom pressen. Här är en liten rest från gårdagens körning.

 

Bilder:

Våra blommande trädor har nu börjat blomma på riktigt och det är fullt med surrande liv där. Hoppas att de gör nytta!
Här är en av vår blommande trädor. Typiskt bra ställe att ha en träda på. Det växer dåligt där och det är svårt och ineffektivt att komma fram med maskinerna.
Rapsen har börjat mogna på i ganska så snabb takt. Vi räknade kallt med att vi skulle behöva glyfosata rapsen för att få jämn mognad och vissna stjälkar, men det verkar inte som det. Skönt!
Men, det finns områden som fortfarande är ganska så gröna, men det är ganska så begränsade ytor och det växer väldigt dåligt raps där.
Vetet börjar också att mogna, men som tur är inte i den snabba takt som jag befarade. Lite kallare och blötare väder har bromsat upp mognaden lite vilket borde vara bra för skörden. Lite långsammare mognad borde bidra till tyngre kärnor. Något som jag tror vi haft problem med de senaste åren är lite för snabb mognad/avvissning och det har lätt till lite låg tusenkornvikt (inte att förväxlas med rymdvikt). Det är klart att kan man få tusenkronvikt på nästan 60 gram istället för 40 gram som det ju kan skilja så gör det en hel del på skörden.
Höstvete av sorten kask för någon dag sedan. Hoppas nu att det blir tung kärnor.
Tyvärr är det många fläckar som inte alls är bra i spåren av torkan och de kommer att sänka skörden ordentligt.
som sagt…
Kvällen huvudvärk syns här på bilden.. Ser ni den?
Här är den markerad. Jag såg den nu när jag tömde drönaren på bilder. Det är en tydlig fyrkantig ruta. Den ligger ovanpå en av våra stamledningar, men syns ändå tydligt som fyrkant. Den ser ut som en typisk nollruta, men det verkar det inte vara. Den är inte gjord i år och inte heller något tidigare år som jag hittar i mitt arkiv. Jag har letat länge och noga nu. Skumt…
Det enda jag hittar i närheten är nollrutan i rapsen från hösten 2021, men den ligger inte på exakt rätt ställe… Bara nära och de är alldeles för kantiga linjer tycker jag för att rutan ska ha flutit åt sidan… Skumt tycker jag. Jag vet att vi hade en kvävenollruta i närheten vid 2014, men tror inte att det är den som syns nu..Det kan nog vara möjligt att det är en stenkista eller något under jord gjort av människa. Här ska det i alla fall inte vara fler nollrutor, för på en stamledning blir det inte representativt…
En av våra viltbetesnollrutor i höstrapsen syns fortfarande tydligt. Rapsen är cirka en decimeter högre där.
En somrig bild från min söndagskväll får avsluta detta inlägg.

Nu ska jag återgå till semestern, sov gott!