En dags andraskörd

Idag tog min semester slut och det var dags att börja jobba igen. Det firade vi med att skörda lite andraskörd av våra först skördade vallar. Vi gjorde ett helhetskoncept och av det och körde alla moment på en dag. 

Dags att skörda

Vallarna som vi idag skördade var de vi tog lite tidigare som foder till våra växande kvigor och idag var det alltså dags igen. Vallarna hade nu växt så mycket att det skulle gå bra att skörda dem för samma ändamål som sist samtidigt som sommarens väder lockat fram en del ogräs i dem, främst baldersbrå. Så det var ett bra tillfälle för vallen att klippas idag. Ett annat stort plus är att få detta gjort innan skörd och höstbruk drar igång, för då är allt lite mer stressigt. Kollade man däremot på väderprognosen i morse så verkade det inte vara strålande grästorkarväder på gång. Regn varje dag förutom idag segade till det, men då tog vi beslut att göra allt på en dag. Slå, pressa och plasta på samma dag precis som på första skörden. Så det fanns en massa bra anledningar till att ta en andraskörd på dessa vallar idag. Arealen det rörde sig om var ca 30 hektar.

Vall redo att skörda i våra ögon. Gräs med lite fart i och ändå lite massa. Bäst att ta det innan ogräsen tar över och ge vallen en chans att börja om på nytt och konkurrera ut ogräset. 
Vallarna hade inte stuckit jättemycket på höjden. Detta är nog ett ganska så representativt ställe att kolla på.
Tyvärr så hade som syns här på bilden mycket baldersbrå hittat in i vallen.

Upplägget

Upplägget på körningen såg ut ganska så mycket som sist. Vi slog och vände ut gräset direkt efter slåtterkrossen det tog ungefär förmiddagen. Sen vid 17-tiden kom Bernt och strängade ihop gräset tätt följd av press och plastare. Efter det kom som en liten bonus lastmaskinen och plockade ihop balarna. Vi klarade alltså hela skörden på dessa 30 hektar på en dag, skönt! Vad det gör med lite effektiva maskiner när man kör.

Slåtterkrossarna kopplades på traktorn direkt i morse
Sen började vi direkt med slåttern. 
Så vändes gräset ut direkt efter. 
Utsikt från slåtterkrossen.
Del av dagens areal.

 

Efter några timmars torkning var kom Bernt och strängade ihop gräset.
Fint foder på gång. 
Det dammade till och med om fodret och det var torrare än vad jag räknat med.
Efter slåttern fick 724:an svida om till plastartraktor.

Pressning, plastning och plockning i samma bild.

Färdigskördat här för denna skörden.
Sista balen för idag kom ut precis innan mörkret.

Resultatet

Resultatet från dagens körning blev fint foder, men i lite mindre mängd än vad jag trodde. När jag slog i förmiddags så trodde jag att vi skulle få nästan dubbla skörden denna gången jämfört med förstaskörden, men väl medveten om att det är jättesvårt att se mängden när man slår. Sen när gräset torkat så sjönk det ihop ganska så bra och det syntes snabbt att det inte var så mycket material kvar när vattnet försvunnit. Det positiva var att det torkade bättre än vad jag trodde och de negativa var att mängden var lägre än vad jag trodde. TS-halten hamnade till slut på 63% enigt pressen och det är nog inte så långt ifrån verkligheten tror jag. Skörden hamnade denna gången på cirka 1 835 kg TS/hektar vilket är cirka 300 kg mer per hektar än första skörden och cirka en bal mer per hektar. Så var dagens resultat, nu hoppas vi att vallarna sätter fart att växa och levererar en trejdeskörd som aldrig tidigare skådats (åt rätt håll).

Torr fin sträng.
Vad jag tycker är superfint foder. Detta kommer kvigorna troligtvis att finna väldigt aptitligt.

Klart slut för idag!