Strulig dag, men med bra resultat till slut

Idag var en dag full med strul på torken, men trots det och trots de 33 mm regn vi fick häromnatten så blev vi för en timme sedan (03:26) färdiga med årets rapsskörd.

Jag kan börja med att rapportera att nattens oväder gav oss cirka 33 mm nederbörd.

Groptransportören

Det som strulade idag var groptransportören på torken som förutom används när vi tippar spannmål även används för att flytta en del spannmål. Idag var det flytt av raps på schemat och det vill sig inte alls. Det blev stop i transportören flera gånger. Då tömdes hela gropen och transportören togs isär, gjordes rent och felsöktes. Detta helt utan att hitta något fel, så allt sattes ihop igen och sen var det samma visa igen. Hur noga vi än letade hittade vi inga fel och att laga något som inte är trasigt är kanonsvårt. Till slut så landade vi i att det nog kunde vara elmotorn som lagt av. Så lagom när tröskan började rulla i rapsen idag så gjorde vi ett försök med att byta motor och sedan dess har det fungerat som det ska. Hur skönt som helst, men synd att man inte började med det. Vi snodde en motor från en annan transportör än så länge. Tur att inte alla ska gå samtidigt.

Stop i gropen kräver rengöring. Här dammsugs rapsen upp i kärran.
Dammsugning
Motorbyte
Till slut kunde allt provköras med tillfredställande resultat

I mål med rapsen

Någonstans runt 17-18 idag så satte vi igång på rapströskningen igen efter nattens regn. Det gick förvånansvärt bra och tack vara bra flyt och lit tur med nattens väder så blev vi nu på sena natten klara med årets rapskörd. Jätteskönt att dels få in rapsen, men också skönt att vi nu kan fokusera helt på veteskörd när förutsättningarna blir rätt. Det finns en förhoppning att komma igång med lite vete idag, men vi får se hur det går. Nattens tröskning blev i alla fall en rysare med flera omgångar regn, men som tur är så var vi precis klara när det började regna så att det störde tröskningen,

Tröskan tuggar raps igen.
Imorse efter nattens regn så trodde jag nog inte att det skulle bli någon tröskning idag, men som tur är så blev det ändå så.
Skönt när allt fungerar som det ska, då är det bara att tippa, ta vattenhaltsprov och åka igen.
Regnstänk på rutan gjorde allt lite extra onädigt spännande.
När det sedan blev stopp i tröskan kändes det inte mindre bråttom.
Till slut blev det sista kärran med raps för i år.
Alldeles nyss färdig ned rasen.
Vattenhalten på rapsen idag var mellan 17 – 21 %
Nu står tröskan och väntar på att få komma igång i vetet.

 

Viktigt att komma ihåg att fylla flisfickan innan hemgång, så att det inte bir stopp i torken på grund av att det tar slut.

Sådär det fick räcka för idag, nu ska jag försäka få lite sömn i mig innan det är dags att gå upp om 2,5 timmar. Hoppas verkligen att vi kan ge oss på vetet imorgon.