Nästa växtodlingsår påbörjat

Med en del av rapsen avtröskad finns det nu lite fältarbeten att börja jobba med inför växtodlingsår 2024. Härligt då kan man blicka framåt mot ett nytt år med potentiella rekordskördar på samtliga grödor. Vi har nu småbörjat med lite förberedande sysslor för etableringar av nya grödor. 

Tröskningen

Innan vi blickar för mycket framåt så fortsätter vi där vi slutade igår, med rapströskningen. Den fortsatte idag precis enligt plan och blev tyvärr avbruten på grund av regn precis som vi befarade. Vi blev alltså inte klara med rapsen idag, men de hann få av cirka tio hektar innan regnavbrottet kom. Det gör att vi har cirka 20 hektar kvar av rapsen att tröska. Jag själv var inte med i tröskgänget idag, men det verkar ha flutit på hur bra som helst. Det har tröskats undan lite vändtegar. Det finns det många bra anledningar till dels kan man då börja jobba med fältkanterna om så önskas, men den största anledningen idag var nog att då slapp vi lägga halm innan regnet. I år är ett år där vi på goda grunder misstänker att det nog inte kommer bli så stora volymer vetehalm per hektar. Därför så kommer vi att pressa en del rapshalm och ha som B-kvalitets halm, det är sådan halm som vi lägger i botten på djupströbäddarna bland annat. Som sagt var en bra tröskdag tills regnet kom…

Tröskan slet vidare i rapsen idag.
Här är en av de sista tankarna innan regnet. Regnet syns här inte på bilden, men det finns där.

Inför nya grödan

2024 år växtodlingsår är på gång och jag gillar verkligen när ett nytt växtodlignsår inleds. Det finns så mycket förhoppningar och möjligheter att börja påverka skörden, härligt. Idag började vi lite blygsamt med lite sysslor. Vi spred lite dyngvatten med hjälp av en granne, spred ut lite B-djupströbädd, putsade ner växtrester efter rapsen och började gräva lite. Det där med att putsa ner växtrester är frågan vilket växtodlingsår det ska höra till, men eftersom att det inte handlar om skörd utan förberedelser inför etablering av nya grödan så får det hamna på nästa års skörd. Är ju ungefär samma sak som att köra med ett tallriksredskap eller liknande.

Jag började dagen med att koppla på putsen och ge mig på det som tröskan hade det svårt med. Får det stå som det gjorde kommer det garanterat ställa till problem med etableringen av nästa gröda.
Resultatet efter, här är det söndermalt ganska så bra och borde ställa till med mindre och färre problem. Det borde inte fastan lika lätt i alla redskap i alla fall.
Det här brukar kunna fastna i kultivatorn bilda fina högar på fälten. Lika bra att ge sig på det på en gång med putsen. Vi ville gärna komma ut nu idag i detta innan regnovädret kom. Eftersom att det stod en del raps i det med intakta skidor så ville slå sönder dem så att de frön som är kvar kommer igång och gror så vi kan ge oss på dem med mekanisk bekämpning.
Utkörning av dyngvatten.
Det var en granne som kom och hjälpte oss att tömma brunnen.
Här har vi en dynghög som har består av det material vi skrapat ihop när vi städat gårdsplanen efter utgödslingar. Den är därför tyvärr full med småsten och grus. Det är ju inget man vill lasta i en skitspridare, så vi fick köra ut det lite mer manuellt med hjälp av lastartraktorn.
Som värsta tvåstegsspridaren med perfekt spridningsbil.
Sen så passade jag på att gräva lite.
Här finns ett dike..
som behövde grävas.

Mycket bättre än innan.
Idag drogs även torken igång i skarpt läge för försa gången i år. Det verkar som att den fungerar som den ska och gör det den ska, perfekt.

 

Så ser ungefär läget ut nu och här åskar och blixtrar det för full och emellanåt regnar det ganska så bra. Än så länge har vi fått 14,25 mm, hoppas att det stannar där…..