Vetetrösk i fokus

Vädret har varit fortsatt ostadigt och vi gör så gott vi kan för att anpassa oss. Det som nu är huvudfokuset för oss är att tröska så mycket vete som det vara går, när det går. Nu i helgen har vi legat på så gott vi kunnat och trotts att vi inte fått några hela dagar så har vi ändå nu lyckats att få av total cirka 28 hektar höstvete.

Vete

Just nu så ligger vårat huvudfokus på att tröska vete. Vilket kanske inte är så konstigt eftersom att vi gärna skördar det vi sått och helst av så bra kvalitet som möjligt. Det är nu stora värden som står där ute på fälten och inget vi vill förlora, det har vi inte råd med. Det är möjligt att det är den dyraste skörden någonsin som sår där ute nu, så den vill vi absolut inte förlora. Falltalet verkar vara en riktigt rysare i år och jag hör att det är många som ligger under gränsen för vad som duger som brödsäd. Jag misstänkte att vi nog kommer att hamnar under 200, som ju är den lägre gränsen för brödsäd just nu, på en del, men inte på allt. Vi får se vad som händer. Jag var idag iväg till en av Lantmännens spannmålsanläggnignar med ett prov på vårat vete, det låg på 190 i falltal, så hoppet om brödsäd är inte ute riktigt än. När vi ligger så nära gränsen så kan det lika gärna hoppa upp ovanför gränsen, vi får se helt enkelt.

Här har vi hyffsat prima vete. Falltal 190 och 12,8 protein

Händelserapport

Sedan vi drog ingång med vetetröskningen i fredags så har vi lyckats att köra lite varje dag. Vilket har resulterat i att vi nu lyckats tröska cirka 28 hektar höstvete av sorten Julius. Allt har gått ganska så bra med några undantag nere på torken med stopp i några transportörer. Det är ju inte direkt torrt, lättrinande vete som vi kör in just nu. Det har hittils legat på 25-30 i vattenhalt. Så nu kör vi på så gott vi kan.

Idag kom vi igång med tröskningen strax efter 18:00
och kunde köra till cirka 23:00. Här tankas det sista för dagen ut ur tröskan.
Vetet kommer in så fort det bara gå. Vi kör just nu flygande tömning, och använder oss utav en kärra för att göra detta.
Nytippat vete.
Vattenhaltstest från idag.
Vi hade lite strul med matningen till en silo idag, så det var svårt att bli av med vetet i gropen i den takt vi önskade. Men till slut löste vi problemet och nu går det i en bra takt tycker jag.
Ett av problemet i år är att det är mycket blötare och mjukare på fälten och därför ökar risken för både markpackning och fastgörning.
Full fart framåt

 

Nu ska detta skördas så fort det bara går.

Hoppas nu på torrt väder så är vi snart klara med tröskningen.