Nu planerar vi för att kunna så höstraps

Vetetröskningen flyter på bra och trots diverse avbrott så har vi nu lyckats få av cirka 120 hektar vete vilket är cirka 35 % av vår veteareal, det får vi nog vara nöjda med. Än så länge har vi åkte där det har gått för stunden, men idag så passade det att välja vart vi skulle köra och då kunde vi äntligen få bort en del av vetet där vi planerar att så höstraps. Nu satsar vi på att se till så att vi kan så lite höstraps, det börjar med tröskningen. 

Rapssådd

Stökigt år på många sätt och inte minst när det kommer etablering av nya grödor nu i höst. Vi har ett läge som inte är helt optimalt när det gäller markfukt och det verkar inte som att något direkt upptorkningsväder är på gång. Trotts det så är vi ändå förhoppningsfulla att nu kunna så lite raps. Vi sår ju rapsen med Swiften direkt i första överfarten och då borde det gå utan att förstöra något och få ett bra resultat. Så det är jag egentligen inte så orolig för, det är bara det att det som står i vägen, grödan som ska bort först. Vi tappade ju vårat tidiga vete redan tidigt förra hösten och sådde om det med Julius som är en lite senare sort, därför kunde vi inte komma igång tidigt med att tröska dessa fält för att få undan dem. Utan har snällt fått vänta tills det har gått. Det är ungefär nu det går och vi har nu lyckats tröska cirka 32 hektar utav 62 där rapssådd är planerat.

Här ska det sås raps om allt går som det ska, men först måste vetet väck.

 

Sparar halmen

Nytt för i år är att vi lämnar halmen kvar på fälten, den hackas och får bli kvar där. Vi har i regel tagit bort halmen innan rapssådd. Dels för att det passat bra med att få undan halm tidigt och sedan för att det eventuellt kan strula vid sådden. Vi har däremot när vi provat själva inte sett någon negativ effekt av att hacka halmen och låta den vara kvar på fältet mer tvärtom, men det känns ändå bättre på något sätt. Vi har även kunder som inte tar bort halmen innan vi sår åt dem och det brukar gå hur bra som helst. Nu dessutom med det osäkra väderläget så är det tveksamt om det kommer gå att pressa torr halm på ett tag. Beslutet blev därför ganska så enkelt, ska vi så höstraps så får halmen vara kvar. Det tråkiga då är att vi kanske kommer få lite i underkant med vad vi behöver i halmmängd till djuren, men det vi löser ändå på något sätt. Vi får nu se hur detta går, succé eller fiasko det är frågan…

Här ligger halmen kvar som en matta. Eftersom vi kommer så med Swiften tror jag inte att vi behöver vara oroliga att det ska fastna i i alla fall.

Trotts en ganska så rejäl matta med halm på vissa ställen så är den så fint hackad och mängden så lite så jag tror inte den kommer ställa till med några problem.

Tröskningen

Tröskningen flyter som sagt var på bra och när det väl går så går det i en väldans fart. Vi har nu senaste två dagarna börjat köra med två transporter istället för en eftersom att avståndet från fält till grop har ökat och för att tröskan ska vara så effektiv som möjligt. Det är tonnen i timmen vi vill ha in och då får inte tröskan sinkas… Det är bättre att transporterna får vänta lite än att tröskan får vänta, för det sänker inte kapaciteten. För att nämna skörden lite snabbt så verkar det som att det faktiskt finns lite mängd, men att kvalitén på mycket verkar vara för dåligt för att bli brödvete.

Bränner av lite bilder:

 

 

 

Mer som händer

Förutom tröskning så händer det ju lite annat också bland annat:

Bytte av topplockspackning på kompressor.
Lantmännen är ute och lagar 720:in
Här är en av bovarna i det dramat, ett kaputt lager.
Lite fältunderhåll

 

Sådär nu ska jag gå och sova och ladda inför en fullspäckad dag. Får se det kanske blir lite rapssådd redan senare idag. Men första ska det putsas och fixas lite samt köras gödning. Det är i alla fall planen, men flexibla har vi fått vara förut och får kanske vara det igen…..