Förbereder nästa steg

För omväxlingens skull så regnade det lite idag. Kul med lite mer vatten, verkligen… Det innebar att all fältaktivitet är inställd för tillfället, i alla fall dem med maskiner. Istället så börjar förberedelserna för nästa steg, se till så att vi har något att skörda nästa år.

Rapsen kommer upp

Det är inte helt ovanligt att vi när vi sått höstrapsen varit lite fundersamma på om det varit för torrt för att den ska gro. I år har det inte alls känts som ett bekymmer och det kändes nästan som att fröna började gro när man sprättade utsädespåsarna. En snabb och bra uppkomst räknade vi med i år och det verkar inte som att vi hade fel, nu kommer rapsen upp och vad jag uppfattar så kommer den fint och ganska så överallt. Tror att vi kommer ha en bra fältupkomst i år. Kanske rentav 40 plantor/m2 utav de 45 vi sådde, vi får se. Som sagt var nu kommer rapsen upp och den ser än så länge ut att trivas bra. Det finns inga spår av att något är på och äter på den heller och det är skönt. Vi börjar alltså ha passerat de första 5 stegen utav 100 till anledning till oro och ångest i höstrapsodlingen. Det där var bara höftat, men det känns som att det finns gott om orosmoment i höstrapsodling…. Just för stunden släpper vi det och är glada att den nu kommer upp. Imorgon kan kanske sniglar eller loppor gå till attack… Vi kan i alla fall glatt konstatera att det inte finns vatten stående på rapsen efter dagens regn, i alla fall inte vad jag har sett…

Det börjar lysa grönt på fälten nu och inte bara ogräs.
Gott om plantor med hjärtblad som tittar upp.

Det här tycker jag är lite intressant. Det verkar som att grobladet är mycket godare för snigeln än rapsplantorna, för där har de varit och ätit men inte på rapsen. Skönt, men skumt… Lagen om all jävlighet säger ju att et borde vara tvärtom….
Här har vi en kant som kommer innehålla mycket oro, bland annat bärighet, snigelskador, ogräs, viltskador, uppfrysning och så småningom sen mognad för att nämna några.

 

Sprutan

Nu när rapsen verkar ta sig så vill vi gärna att den överlever och mår bra. Då är det ju inte helt otroligt om det behövs lite växtskydd, så det är hög tid att göra i ordning sprutan. Den är diskad, men ska diskas igen så att inget otäckt finns kvar och dödar rapsen istället för att boostar den. Sen så var den lite felutrustad när det kommer till däck. Det satt radodlingshjul på den och just nu känns det inte som ett bra alternativ när bärigheten kan vara tveksam på vissa håll. Därför var det dags för hjulskifte och de lite bredare hjulen åkte på. Nu är den snart redo för att skydda rapsen mot vad helst kan tänkas drabba den.

Hjul-kul med sprutan idag.
Vad skulle man göra utan däckvagn? Förmodligen svära och ta i mer…
Av med smala
på med bredare.
Redo för att användas när den fått sig en diskning till.

Plogen

Ett nästa steg för att ha något att tröska 2024 är för oss att börja jordbearbetningen. Det kommer vi att göra så fort det torkat upp lite och går. Vi vill inte ge oss ut om det är för blött, då är risken att vi förstör jorden lite för stor tycker vi. Det vi däremot kan göra är att förbereda oss så att vi är redo när det går. Idag så åkte ena plogen på. Den var redan genomgången och servad så det var en ganska så snabb operation, men ändå bra att ha det gjort. Nu står den helt startklart när det är dags. Det som egentligen gjordes var att kolla så att traktorns hydraularmar var rätt inställda. Sen var det lite lufttrycksjustering och vanlig service bara. Som sagt var nu är plogen redo, nu väntar vi bara på att marken ska bli det också…

Plogen kollades idag och allt gjordes startklart för plöjning.
Nu står den helt redo för att rycka in när och varhelst den ska.
Det känns dock som att det behövs ett tag för många ställen att torka till lite…
Regnrapporten från idag var 26,5 mm. Så vi kan konstatera att vi än en gång haft ur och klarat oss lindrigt undan om man ser hur mycket andra har fått. Det ser inte kul ut för de som fått mer än oss och flera gånger under hösten dessutom, jag lider med er!

 

Det positiva med dessa regnmängder är ändå att man ser hur väl/om dikena fungerar och hur viktigt det är. Utan avskärande dike skulle allt vatten hamna på fältet… Det skulle inte bidra till högre skörd och bättre jordhälsa!

Så nu hoppas vi alltså på fint väder och att det regn som nu finns i prognosen är en feltolkning av data… Det skulle vara skönt att få så torrt så vi kan sätta fart med jordbearbetningen…. Får se hur morgondagen blir.