Köra eller inte köra….

Jag vill inte tjata ut ordet ”blött”, men just nu är det blött. Det är för blött för att göra mycket, men vissa grejor går att göra. Igår morse kändes det som att totalt förbud att åka på fälten skulle råda ett tag framåt, men redan igår eftermiddag ändrade det sig…

Blött

Som sagt var så är det ju ganska så blött ute på fälten nu och risken för att skada fälten genom packning har ökat. Vi vill absolut inte ge oss ut och förstöra jordarna långsiktigt, utan vi vill ju tvärtom förbättra jordarna. Därför ska vi bara köra på fälten när det är tillräckligt bra. I år känns som att vi kanske får tänja lite på gränsen för när vi kan ge oss ut. Det är ju en ständig avvägning och ibland har man inte lyxen att vänta på perfekta eller önskade förhållanden om man vill/behöver köra. Det finns ju många parametrar att ta hänsyn till när beslut ska tas. Att riskera packning eller riskera ett års tapp på en gröda i växtföljden kan va beslut som måste tas. Ibland får man välja mellan pest eller kolera. Nu har vi kanske inte tvingats välja mellan något så illa, optimalt är kanske inte med som alternativ, men tillräckligt bra och bättre är definitiv med. Ibland är det sådär på gränsen om det går eller inte och beroende på år och situation kan ju då beslutet falla helt olika ut…

 

För blött eller inte?
Lite fingertoppskänsla kan ge svaret.
Här var det nog lite på gränsen även om det inte kladdade ihop alls så farligt. Det här fick vänta lite till, medans vi började köra på annat ställe.
Köra eller inte köra, det är frågan. Just här var det väldigt enkelt. Halmbalarna ligger kvar och är för blöta för att köra ihop och lägga i trave. Alltså behövs inget besluta tas huruvida jorden tål körning.
Däremot så hade fälten där det växt raps på torkat upp bra och där var redan halmen lite blöt och b-klassad så där bestämde vi oss för att köra undan halmen.
Det gjorde vi bland annat för att vi skulle kunna se om vi kunde kultivera rapsstubben och spillsäden
Vår bedömning var att det gick. Inte optimalt, men det blev bra och vi anser inte att några onödiga skador på jorden sker..
Det börjar ju bli lite bråttom att ge den rapsen som nu på olika sätt och i olika stadier växer efter årets raps. Dels innan den ätter fart och uppförökar klumprotsjuka alltför mycket och sen innan den växer upp till en svårhanterlig biomassa.
I morse var det lättare att ta beslut. Eftersom att det regnade i morse så blev det tydligt alldeles för blött för att köra. Definitivt mycket blötare än de 0 mm som prognosen visade.

Plogen går

Förutom detta med rapsstubben så har vi ju ca 280 hektar vetestubb som ligger och ska göras något med. Planen just nu är att det ska bli höstvete där igen och då så plöjer vi traditionsenligt. Detta är ett arbetsmoment som i vanliga fall inte brukar vara så stora funderingar på, ”man kan ju alltid plöja” brukar det kunna heta när man inta kan göra något annat. Jag vet inte om jag håller med om det, för det kan nog vara så att det är för blött för att plöja ibland med. Nu har det ändå torkat upp bättre än vad jag trodde det skulle, så idag började faktiskt plogen att rulla. Det är samma sak där som med kultiveringen, det är inte helt optimalt, men frågan är om det bli så mycket bättre i år? Hursomhelst så är den nu igång och det är nog rätt beslut. Först ut är de fält där vi ska så sorten Linus inför hörtrapssort nästa år.

Plogen började rulla
Plöjningen ska enligt uppgift från Farsan som plöjer vara lite segare än vanligt. Marken är lite hård och seg efter denna sommaren och kanske framförallt på grund av senaste regnet.

Min dag:

Istället för kultivering så blev det grävning för mig idag.
Det är tillfredställande när man hittar gamla rör som fungerar. Trotts att de är lite defekta.
Rinner bra här
Bara fixa till lite så det fortsätter att fungera
Fullt fungerande viktigt rör.

Nu ser vi vad morgondagen har för väder att erbjuda. Planen just nu är att det ska gå att kultivera rapsstubben imorgon eftermiddag/kväll vi får se…

Får se om morgondagen har mer av detta att erbjuda…