Höstvetesådden är nu påbörjad

Hösten nådens år 2023 har nu bjudit på lite fint väder för höstbruk hos oss och igår kunde vi äntligen börja så lite höstvete. Det är en härlig känsla att kunna sätta lite fart med att etablera höstvetet som står för störst del av våran omsättning. 

Starten

Vi har som jag nämnt tidigare ödmjukt klarat oss bra från de värsta nederbördsmängderna och kunde i fredags börja med att harva inför höstvetesådden. Vi var lite inställda på att det skulle blir riktigt kämpigt att reda till plöjena med harven och att de kanske skulle ha torkat lite mycket i ytan samtidigt som det var för bottensurt. Så upplevde vi däremot att det inte var och i alla fall jag blev förvånad över resultatet efter första harvningen. Den malde sönder bra och fick loss bra med jord att jobba med. Trotts den lilla positiva överraskningen så tog det sin lilla tid att harva det som skulle sås i första omgången. Det var cirka 55 hektar som i första hand skulle harvas och så. Efter lite nötande så var det ändå redo för sådd i söndags, men då var det full fart på annat håll med gräskörning. Då fick det lite mer tid på sig att skina av och torka upp mellan harvning och sådd, vilket inte gör något alls snarare tvärtom upplever vi. Torr yta är ju alltid bättre och trevligare att åka på än fuktig och kladdig. Så igår blev det såstart av höstvete för våran del.

Här står såmaskinen redo för att direkt efter vridprovet så ut en av 2024 års rekordskördar av höstvete. I vanliga fall skulle 724:an suttit framför såmaskinen, men eftersom att den var iväg och körde gräs så fick 942:an ta det istället.

Sådden

Så igår eftermiddag kunde vi alltså äntligen börja peta ner lite höstvete. Det vi satsade på att först få ner i marken var sorten Linus som är tänkt som förfrukt till rapsen nästa år och det rörde sig om cirka 55 hektar. Det hela gick väldigt bra i det stora hela och tidigt i morse blev Linusvetet färdigsått. Sen idag kunde vi fortsätta med att peta ner ytterligare 14,33 hektar där vi sådde sorten Pondus. Det gör att vi nu lyckats så ungefär 70 hektar utav 340.

Sådden kom igång igår eftermiddag.
Det kan nog bli bra dt där!
Nollruta på gödningen.

Receptet

Vad gäller utsädesmängder så vi tänkt lite olika, men väljer oss att lägga oss lite högre än än vi brukar. Det är mest för att dessa fält har lite sämre fältuppkomst än vi tidigare räknat med. På Linus så siktar vi på att hamna på 450 grodda frön och räknar då med en fältuppkomst på cirka 85%. På  sorten Pondus så siktar vi på 400 grobara/m2 och ökade då mängden med 10% för att ta hänsyn till fältuppkomst. Detta gjorde att vi av Linus sådde 236 kg/ha och av Pondus 213 kg/ha. Sen så har vi kväve och fosfor med i maskinen i form av map. Detta körs ut efter styrfil med fosfor som styrande faktor.

Bilder från körningen:

När jag sådde sista draget idag kom det lite regn. Då var det väldigt skönt att efter draget kunna fälla ihop och åka hem

mer om allt kommer senare.