Förbereder för mer höstvetesådd

Just nu verkar det råda en väderprognos som både är ostabil och som visar ostabilt väder. Regnet kommer och går kommer och, men att det är ostadigt verkar i alla fall säkert. Hursomhelst så gör vi nu vad vi kan för att kunna så så mycket höstvete som möjligt efter plan. Såmaskinen stod stilla idag och igår, men förberedelserna har pågått för fullt.

Plogen och harven går igen

Efter att ha haft stillestånd på jordbearbetningen några dagar nu så återupptogs den igår igen, både plogen och harven började rulla. Dessa har stått stilla nu dels för att det har varit gräskörning ute hos kund och dels för att vädret i onsdags verkade osäkert. Vi vill inte reda till mer än vi vet att vi kan så, risken då är att det blir surt så att det inte torkar igen i tid. Orört plöje tål ju mer vatten och torkar fortare än harvad jord. Nu verkar det ändå som att vi har några dagar på oss att ägna oss åt lite sådd utan regn, så nu kör på vi på så gott vi kan. Vi får rationalisera lite i våran planering så vi hinner med så mycket som möjligt. Det kräver bland annat lite ändringar på vilken ordning fält körs, men är det inte värre än så är det ganska så lindrigt. Nu kör vi och ser hur långt vi kommer…

Harven kom igång straxt efter lunch igår och nu harvas ett fält i taget redo för sådd så att såmaskinen kan komma när det behövs.
Det är inte drömstorlekt på alla fält, men det växer även på små fält.
Harven fick också stå stilla en halv dag för lite service, bland annat byte av spetsarna.
Plogen kom också igång igår igen.
Carl ställer in plogen efter att den gästspelat på en MF.

 

En plog till

För att öka kapaciteten på plöjningen något så satte vi idag på den fem skäriga plogen på 514 och plöjde lite med den. Egentligen skulle jag ha kommit igång lite smått och sått nu på eftermiddagen, men för planeringen lite framåts skull så blev det nog bättre om jag plöjde lite. Risken är annars att hela apparaten kommer ikapp plogen lite för fort. Så den fem skäriga plogen åkte på och kan man kanske tänka att vi nästan dubblade kapaciteten när vi gick från sex till elva skär i backen, så är de inte riktigt. Däremot så plöjer den sexskäriga delburna dubbelt så mycket i timmen som den femskäriga. Skumt, men sant…

På med plog av med lastare..
På med vikt
Sen ut och plöja vändteg ihop med Carl.
Sexsköriga rullar om mig för så att vi inte plöjer på varandra.
Rykande färsk jord där rekordskörd 2024 ska växa.

Såmaskinen

En förutsättning för att vi ska kunna så är ju att såekipaget är redo. Så fort det finns jord att så i tycker jag det känns bra om den redo att ryck ut när som helst, en väderprognos kan ju ändra sig så fort. Nu är i alla fall såmaskinsekipaget redo och till skillnad från sist vi sådde har nu såmaskinen fått ”rätt” traktor framför sig. 724:an är nu tillfälligt ledig från gräskörning och får alltså göra en av sina huvuduppgifter, dra såmaskinen.

Nu är det stopp på gräskörning ett tag och sådd väntar. Då ska rätt däckutrustning på
Rätt hjuluppsättning nu är dubbehjul bak och breda hjul fram, fronpackaren sitter bara där på bilden.

 

Sen åkte såmaskinen på. Här så testkörs den på ridbanan så man kan se att alla billar går där de ska.
Viktigt att de går rätt i förhållande till varandra.

Annat fix

Det finns plats för lite annat fix som måste göras också. Idag så avlutade jag bland annat grävningen jag påbörjade för någon vecka sedan. Nu hade vattnet runnit undan så det gick bra att fixa den sista biten.

När nu detta ska börja bearbetas på något sätt imorgon är det hel klart dumt med ett stort gropliknande föremål på fältet. Bara att fixa till.
Stensil där vattnet ska in i slangen.

Sådär är ungefär läget just nu. Går allt som det ska så har vi sått en stor del av den planerade arealen i slutet av helgen, men vi får se vad vädret hittar. Nu blir det totalt fokus på att så, så vi får se hur mycket jag har sått nästa gång jag skriver här. Nu kör vi och ser hur långt vi kommer….