Första djuren är inne

Oktober snurrar på och det är hög tid att börja ta in lite djur. I alla fall de djur som ska växa på sig nu när betena magrar ut och de behöver mer för att växa. Först ut att tas in är kalvarna och nu är alla förutom en kalv inne, men den får vi ta senare….

Kalvintag

Så var det dags för korna att få lite lugn och ro i år igen, nu har vi frånskilt kossorna och kalvarna i samband med intag av kalvarna. Vi brukar göra detta lite tidigare för att få igång/inte tappa tillväxt på kalvarna, men i år så blev det inte så. Det fanns planer på det, men vi har helt enkelt inte haft tid och möjlighet till det än. Efter snabba ekonomiska överslag så var det mer ekonomiskt försvarbart att fokusera på sådden än att pausa/sinka den för att ta in kalvar. Det verkar inte heller som att det gått någon direkt nöd på kalvarna och kollar man snabbt på dem så har de växta bra tycker jag. Sen så är det nog säkert så att de skulle vägt mer nu om de fått gått inne, särskilt tjurkalvarna som då skulle haft fri tillgång på kraftfoder. Tur ändå att den senaste tidens väder varit bra för betenas tillväxt, om man inte väljer och vända på det att det är just det vädret som sinkat att kalvarna inte tagits in än…  Nu har vi hursomhelst fått tid till att ta in kalvarna och igår och idag har kalvarna tagits in.

Bild på kalvar från idag. Jag kan inte direkt säga att jag tycker de lider av missväxt, men det är klart större kunde de kanske varit.

Momenten

Sista förberedelserna inomhus gjordes igår förmiddag och lagom till regnet började så började jobbet med att ta in kalvar (och några kor). Så fort byggnads underhållet kunde avslutas så halmades det upp och arbetet med att ta in djur började. Det handlade om 76 kalvar uppdelade på 3 grupper varav en jätteliten med endast två kalvar i och de andra två jämnstora. Vi hade redan en fålla byggd i en av hagarna så det var lätt vilken grupp vi skulle börja med. Kor och kalvar lockades fram och in i fållan med hjälp av lite motning. Väl i fållan skiljdes kor och kalvar genom att korna motades ut ur fållan och sen fick kalvarna åka djurtransport hem till lagården. Igår kördes en stor grupp in och den lilla i härligt blöt och kallt regn. I dag kunde ny fålla byggas och resten av kalvarna kunde köras in i strålande sol. Underbart med kontraster i vardagen.

Halmning
Kor och kalvar på väg in i fållan
Frånskiljning av korna i härligt regn.
Kor ut kalvar kvar.
När korna var ute ur fållan var det dags att backa till djurtransporten som sedan körde kalvarna hem.
Ny dag, ny fålla, nytt väder
Kor som lockas in. Janne sköter inlockandet.
Promenad mot fålllan
Nu har det börjat fylla på med djur och även om det kommer innebära lite extra arbete nu så känns det bra att de är inne nu.
Nu är det ensilage och kraftfoder på menyn.
Ett litet missöde under gårdagen var att framrutan på 514 sprack. Pang sa det bara helt plötsligt när den stod stilla, tur att ingen var i traktorn när det hände.
Här kan man kanske undra var rutan är….
Här ligger nog det mesta och resten fick saneras i hagen.

Sådär nu är alla kalvar utan en inne. Det är en fjällko-kalv som ihop med sin ko är alldeles för smarta för att låta sig luras. Den får vi lirka lite med nu så får vi se när den vill komma in….