Efter höstsådden kommer gräskörning och resten….

Efter att i cirka två veckors tid haft fokus på i stort sett endast sådd av höstvete med allt vad det innebär, så frigörs nu helt plötsligt massa tid till annat när den gått i mål. Mycket sådant som skjutits upp när vi jobbat med höstvete, som står för största delen av vår omsättning. Nu är det dags att ta tag i allt det och vi började med lite gräskörning och fortsätter med resten…

Gräskörning

Vädret fortsätter att retas lite med oss och det här med gräskörning känns inte helt lätt att få till nu. Vi vill helst ha så torrt foder som möjligt och det känns tur att ”så torrt som möjligt” räcker och att det inte måste vara torrare. För nu är det just det som gäller. Vi har cirka 60 hektar vall som nu ska skördas, hälften av det är andra skörd och resten tredje skörd. Vi började förra veckan med att köra den del som var andra skörd och liten del av det andra. Det fanns många olika bud på hur vi skulle göra. Det var inte direkt torrväder, men hot om stora mängder vatten på ingående och just den här delen av arealen tycker inte alls om stora mängder vatten. Det är mulljord med lite halvdåligt avvattning så mer vatten där hade nog gjort att vi inte kommer ut mer där med maskinerna. Det blev alltså skörd på detta. Det slogs i torsdags och skördades i fredags. Fint, men blött foder i god mängd är nog en bra sammanfattning av denna körningen. Nu står i alla fall balarna ihop lyfta i fältkant i väntan på hemtransport.

Innan slåttern kunde sätta fart var dubbelhjulen tvugna att komma av.
och bredhjulen åkte på.
Sen kunde slåttern sätta fart
Ont om sol, gott om gräs

Vändaren jagade slåtterkrossen. Även om torrväder uteblev så brukar gräset bli jämnare och bättre om vi vänder ut det efter slåttern tycker vi.

Nollrutan på NS 27-4 syns, men inte jätte tydligt. Frågan är hur stor nytta de 200 kg/ha vi la på här gjorde.
Direkt efter utvändingen.
Pressen städades och blåstes innan entré på våra fält.
Fin måne som sällskap.
Kejdan redo för start. Vi anpassade pressstarten så vi lagom skulle hinna till fredagnattens regn med lite marginal.
Det här är en väldigt ovanlig syn för mig när jag tittar ut genom bakrutan, en strängare. I vanliga fall hyr vi in hela tjänsten med strängning, men på grund av tidsbrist från ägaren fick vi nöja oss med att hyra endast strängaren den här gången… Det här med att stränga är inte så dumt…
Gräset vid pressningen. Inte så det rinner om det, men inte så torrt som vi kanske önskat oss.

Gott om balar.
Jag avslutade passet i lastmaskinen med att plocka de sista balarna. Här var det blött så att det precis gick att köra. Jag tvivlar starkt på att det idag efter att det sedan vi körde kommit lite över 10 mm regn skulle gå att köra här.
Balarna ställdes två högt. Då är de övre balarna skyddade mot sorkar och de undre mot fåglar…. Synd bara att det inte är några balar i mitten som är skyddade mot båda…

Och sedan resten

Ja, sen var det ju det här med resten också. Här känns det just nu som att det finns hur mycket som helst att göra, och det gör det det också.. Nu ska allt som skjutits upp till lugnare tider göras och det gör lätt att det kanske inte känns som att det blir lugnare tider. Nu ska det ändå lugnas ner och det gör det också i alla fall i arbetstid. Vi sätter nu fart med resten och förutom de sista 30 hektaren gräs så är det bland annat växtksydd, byggnadsunderhåll, maskinunderhåll, administrativa grejor, djurintag, grödkollar och massa annat som ska göras. Härligt att to-do-listan inte är tom!

Byggnads underhållet inför djurintag är i full gång och här ersätts en dåligt nedre del av en trästolpe med betongplint.
En annan grej som åtgärdas är stolpar som börjat lossna i skrapgången. De kläs i i järnbalk för att hålla (nästan) för alltid.
Efter att i söndags blivit klar med sprutningen av höstrapsen för denna höst (Select och Wuxal raps kördes då mot spillsäd, gräsogräs och tillförsel av mikronäring) så började sedan sprutan rulla på i höstevetet.
Där ska bland annat spillraps städas bort.
Vill man slappna av och njuta en stund efter denna långa säsong så tycker jag det känns bra att ta en titt på vetet som nu börjar titta upp ordentligt på många håll. Det är en skön känsla att se när det växer tycker jag.

En liten konstig grej är att jag skjutit upp lite grejor på grund av tidsbrist och tänkt att ”jag har ju hela september på mig”, men nu är det redan oktober och jag har inte hunnit börja med dem grejorna än. Bäst att sätta fart nu.