Sista gräset för i år är bärgat

Bättre väder än så här blir det nog inte så här års om man vill skörda gräs, i alla fall inte sådant gräs som vi vill ha. Detta utnyttjade vi och körde nu ihop de sista 29 hektaren vall för i år. Nu kan vi äntligen dra ett streck över allt skördande på hemmaplan för i år, inte alls en så tokig känsla. 

Tredje skörd

Året är fullt av olika avslut och idag kunde vi äntligen se till att få ett avslut på våran vallskörd 2023. Detta till och med med mycket bättre förhållanden än vad jag vågat hoppas på för en vecka sedan. Då trodde jag att det nog handlade om att passa på två dagar när det var uppehåll för att få in det överhuvudtaget, men nu fick vi bättre än så. Vi fick strålande torrväder föra att vara höst och ett både torrt och fint foder kunde idag bärgas. Inte som sist fint, men blött foder. Skönt att lyckas få till det bättre den här gången. Särskilt eftersom att dessa balar har lite längre att åka och att frakta vatten därifrån blir extra dyrt. Avkastningen på det som kördes idag var inte direkt utstickande åt något håll. Den låg på 7,16 balar per hektar á 487 kg i snitt med en ts-halt på cirka 60%. Det ger en skörd på cirka 2090 kg ts per hektar. Känns som en inte alltför onormal tredje skörd, trodde nog däremot att den skulle kunna ge lite bättre. Hursomhelst så har vi ändå foder så att vi klarar oss och det är väldigt skönt.

Strålande sol och bra vind gjorde att vi i i lördags tog beslut att slå de sita 29 hektaren vall vi hade kvar. Det var för bra väder för att låta bli. 
Blå himmel gör helt klart att slåttern känns bättre än när allt är så grått det bara kan bli.
Gräset vändes som vanligt ut direkt efter slåtterkrossen.
Nyslaget grönt gräs
Gräset fick sedan ligga stilla tills Bernt idag kom och strängade ihop det.
Fint lagom torrt foder.
Det mesta var ganska så torrt, med det fanns lite surtussar med här och var.
Fina balar med i huvudsak torrt foder i.

Knytarstörning på 4:an knytare.
Typiskt för körning i sådan här gräs är att gräs följer med nålarna upp och retas med garnskivan. Då blir det knytarstörning. Ibland kan detta vara ett jätteproblem, men idag var detta faktiskt en av två knytarströningar. Så det var helt ok ändå.

 

För att komma så nära avslut som möjligt på denna skörd lyftes alla balar ihop och travades för vidare transport hem när mer tid finnes.
Plastare och lastare i arbete.

 

Sista balen på hemmaplan har här precis ramlat ur pressen. Detta kan ha varit sista insatsen för pressen i år, men vi får se… Det var som sagt var i alla fall sista balen hemma.

sådär nu ska här njutas resten av kvällen över att allt vårat skördande 2023 nu kan läggas bakom oss. Nu siktar vi in oss på nästa år och imorgon väntar nya utmaningar.