Fokus på att se till så allt fungerar

Ibland är inte dagarna krångligare än att man ska se till så att allt fungerar, eller i alla fall det som måste fungera. Nu har vi haft några sådana dagar, där inga större utsvävningar i lyxarbeten kunnat göras. Trasig vattenpump, trasig traktor, och allmänt kallt väder är lite vad det handlat om..

Vattenpump

Förra veckan avslutades med att upptäcka att jordfelsbrytaren till en av våra två vattenpumpar löste hela tiden. Vad passar då bättre än att börja denna veckan med att åtgärda felet? Det innebär ingen katastrof att en pump står still och det ska i normala fall knappt märkas, men fel ska åtgärdas snarast när de upptäcks. Det finns ju ändå en anledning till att vi har borrhål för vatten. Som tur är så gick det att få tag på två serviceinriktade hantverkare direkt på måndag förmiddag, både elektriker och en som kan pumpar kom. Straxt efter lunch var pumpen uppdragen, felet åtgärdat och pumpen nerstoppad igen. Sedan dessa har allt går som det ska, skönt när felet är enkelt, går snabbt att hitta och snabbt att laga. Felet var ett kabelskav.

Allt på väg tillbaka igen. Jag själv var inte delaktig i detta, men allt verkar ha gått som en dans..

Ad-blue

En annan grej som behövts fixa är 720:in. Den började larma för AD-bluesystemet, vilket inte är helt ovanligt när det är kallt och grejorna används. Irriterande, men sant. Vi började först med att byta filtret i tron att det kunde vara det, men efter en stund kom larmet tillbaka. Nu har jag kollat lite mer och har jag tur så kan felet har åtgärdats. Vi får se när vi kör nästa gång…

720:in på plats i verkstaden för en koll på lite ad-blue.
Här inne i pumpmodulen brukar det kunna strula en del, men jag tror inte att felet var/är där denna gången.
Min gissning och förhoppning är att det kan vara här, där injektionen av ad-blue i avgaserna sker.
Skruvar man bort insprutaren så var det lite kladdigt.
Inte så kladdigt som jag hoppats på, men förhoppningsvis tillräckligt för att retas.
Insprutaren var rejält kladdigt, och gjordes rent. Hoppas detta räcker för att det ska fungera.

Det här med ad-blue är väldigt irriterande när det inte fungerar, vilket det tenderar att göra när grejorna används vintertid.

Förutom ad-blue strul så var det ven lite fix med plogen. Stålen vändes och skickades ner för att nu sjunga på sin sista vers innan de byts.
En elkontakt som retats lite blev också utbytt i förhoppning om att det ska fungera bättre.
720:in klar och får nu ge plats åt nästa traktor. Nu under snösäsongen är det ofta ett ekipage i verkstaden för ltie service och fix.

Få allt att fungera hos djuren

Vi har ju nu haft riktigt kallt den här veckan med temperaturer mellan 10 och 20 minusgrader. Då är det en hel del grejor i djurstallarna som frestas på, vatten fryser och fodersystem blir mer känsliga. En ganska så stor fokus lägga på att se till så att allt fungerar. Det har det än så länge gjort, men allt blir lite mer tungrott och tar längre tid helt klart.

Rimfrost på korna skvallrar om att det är lite kallt på riktigt.

Så rullar allt på just nu, men det verkar som att vädret nu kommer bjuda på ett omslag till blött och lite kladdigt ett tag. Hoppas det har fel…