Hur såg höstvetet ut i höstas?

Tiden flyger vidare och det är nu cirka två månader och sju dagar sedan vi blev klara med höstvetesådden. Frågan är nu bara hur ser höstvetet ut eller snarare hur såg det ut i höstas?

24 oktober

Som allt annat den här hösten har jag inte hunnit med riktigt det jag planerat och velat göra. En av de grejorna är en rejäl grödrunda i slutet av växtsäsongen. Jag brukar tycka det är intressant och givande att se hur det ser ut på fälten innan allt går i vinterdvala. Då har man lite koll på vad man har att jobba med till våren. Man hinner ställa in sig både mentalt och fysisk på hur man kanske ska gå till väga på våren. Sen så har man ju jättebra chans för uppföljning av hur det har gått under hösten. Blev plantantalet det vi räknade med? Har vetet bestockat sig? Tog ogräsbekämpningen bra? Har vi några tydliga effekter av nollrutor eller ändrade utsädesmängder? etc etc. Jag tycker det är bra att ha så bra koll som möjligt. I värsta fall så utvintrar en del av vetet och då kan det vara svårt att följa upp hur det såg ut på hösten. Har man däremot koll på det så kan man kanske hitta en anledning till varför just det utvintrade? Hursomhelst så få vi nu nöja oss med den grödrunda jag gjorde 24 oktober för nu är det både snö och tjäle på fälten och svårare att se. Det skulle kunna vara så att jag ändå får chansen att ge mig ut, men som sagt var än så länge får 24 oktober duga. Jag har lite aningar om vad som kan ha hänt sedan dess, men inga bevis. Här kommer i alla fall lite från den 24 oktober.

Förord

Innan vi dyker ut på fälten så delar jag med mig av mina tankar innan jag klev ut på fälten. Jag vet att grödrundor från fältkanter kan vara både bra och dåliga för att få koll på vad som händer på fälten. Man kan se tendenser och diverse skillnader, men bedöma om det är ett kraftigt bestånd eller inte tycker jag är omöjligt. Man lurar sig alltid, beroende på ljus och vilken vinkel man tittar ifrån kan det skilja sig massor. För att verkligen se hur det ser ut måste man ut. När jag kollade på fälten från fältkanterna i höstas så har mina tankar varit att det ser väldigt bra ut, tjock och jämn gröda nästan överallt. Det är ju en jättebra start, men hur ser det ut på riktigt?

Nu lite bilder:

Här är det vete vi sådde först i höstas. Sorten är Linus och sådatum är 13 september.
Samma fält som ovan, men en dag senare och annan vinkel.
Utsädesmängden här var 531 grobara kärnor/m2, men då räknade vi med att endast 85 % skulle gro. Vi siktade på att få ut 450 grobara. Vi har lärt oss att detta fält har lite dålig uppkomst. När jag räknade så har vi ett snitt på 380 uppkomna plantor/m2 på detta fält. 71% i fältuppkomst
En vad jag anser ganska rättvis bild av snittplanta från fältet. Ganska så kraftigt huvudskott, men endast ett sidoskott och en klent sådant. Jag räknar ändå med att det växt på sig och att vi har två skott/planta. Då har vi alltså ett skottantal på 760 skott/m2 på detta fält.
Här har vi ett fält där vi sått sorten Kask och sådatum är 17 september.
Samma fält annan vinkel. Här är en rättvis plats för fältet och antalet plantor här är 372/m2 vilket är nära snittet på fältet som blev 379 plantor/m2. Sådd mängd är här 465 grobara/m2. Här räknade vi med att inte alla skulle komma upp, men inte med att fältet har försämrad uppkomst överlag. 81% i fältuppkomst

 

Här är plantorna som sticker upp. Några har små sidoskott, men de flesta sticker upp med endast ett skott. För att inte räkna för högt (tror det bättrat på sig, men vet inte) så räkanr jag med 1,5 skott/planta här än så länge. Det ger 568 skott/m2.
Spillrapsen från förfrukten ser här ut att ha fått tillräckligt med stryk för att inte bli problem.
Ett annat fält. Här är det sorten Kask och sådatum 25 september.
Här hamnade snittet på plantantalet på 512/m2. Den sådda mängden var 600 grobara kärnor/m2. 85% i fältuppkomst.
Här är plantorna ganska så klena och samtliga saknade sidoskott.
Klen Kaskplanta, men med utvecklingspotential som inte ska föraktas. Här är skottantalet enkelt detsamma som plantantalet, 512 skott/m2
Här har vi en annan kaskplanta från ett annat fält. Det är ett av våra bättre fält. Sådatum här är 18 september och här ha mänga plantor två sidoskott varav ett stack upp. Plantantalet här var 340/m2. Multiplicerar man det med 2,5 ger det 850 skott/m2
Ett fält med två sorter på. Till vänster om pinnen är det Pondus och till höger Kask. Pondus är sått 15 september och Kask 16 september annars är de helt lika behandlade. Det är sått med 450 grobara och snittet på antal plantor blev cirka 345/m2 på båda sorterna. Med ögat syns här ingen skillnad från denna vinkeln än. 
Den vänstra plantan är Pondus och den högra är Kask. Båda har varsitt sidoskott och ser ut att trivas lika bra. Sådjupet på dessa två verkar dock lite annorlunda, men det är lite lika för alla.

Lite tankar

Nu har jag nog fått med ganska så representativ bild av hur det ser ut på vete fälten (eller i alla fall hur det såg ut) och här kommer lite korta tankar. För så måste jag säga att jag tycker våra fält ser bra ut överlag, de verkar inte har lidit av packning under hösten och det går inte att se tydlig syrebrist på mer än något väldigt begränsat område. Det känns helt klart skönt. Ska man sedan kolla på bestånden så är de kanske vad man kan räkna med efter en sådan höst vi haft. Fäluppkomsten är kanske inte i överkant, men jag tycker att den är bra och vi har inte direkt haft problem med grofukt i alla fall. Sen har vi det här med bestockningen… Nu odlar vi tre för oss ganska så nya sorter så jag vet inte riktigt hur de ska bete sig på hösten, men lite snål med sidoskott tycker jag allt att det är. Skulle jag fått önska så skulle jag vilja ha åtminstone 2 sidoskott per planta i snitt. Jag hade nog också hoppats på det i ärlighetens namn. Nu är det inte så och när man tänker efter så är det nog ganska så logiskt. Det har ju inte direkt varit en optimal höst för höstsådd och även om vi lyckades så under så bra förhållanden som möjligt, så var det lite sämre förhållanden för grödorna. Så att bestockningen halkat lite efter är nog inte så konstigt.

Som sagt var överlag är jag nog ganska så nöjde med hur det ser ut än så länge. Vetet verkade må bra sista jag såg det. Det är det där med bestockningen då, men jag hoppas att det ordnar till sig i vår och att vi får lite fler skott att jobba med. Än så länge räknar jag med att bestånden ska kunna ge minst snittskörd, men vi får se vad nästa år har att erbjuda.

Just nu ligger vetet under ett täcke av snö. Får se hur allt ser ut i vår, hoppas att känslan av rekordskörd finns där då.

Det var allt för nu. Jag önskar er alla en trevlig vecka!