It´s all about the snö

Snö, snö, snö……  Huvudfokuset är helt klart fortfarande snö hör hos oss. När vi inte är ute i snösvängen så handlar det mesta om att förbereda för nästa sväng och så snurrar det just nu.

Planering

Det här med snökörning är lite lurigt egentligen. Eftersom att det är helt väderberoende så är det svårt att planera fullt ut, man kan kolla på väderprognosen och gissa lite, men aldrig riktigt veta. Det man inte vet är hur mycket köra det blir egentligen, det kan ju bli allt ifrån jätte mycket körning med intensiva dagar till ingen körning alls. Då gäller det att planera för att det alternativet med mycket körning tycker jag, gör man inte det så fungerar det inte när det bli mycket körning. Man måste räkna med att det kan bli som i vinter mycket snö och mycket körning som ska klaras av. Då ska man dels ha resurser för att köra och sedan acceptera att man inte hinner med så mycket annat. Våran inställning är att nu kör vi snö och sköter djur, allt annat vi hinner med är en bonus. Det kan absolut bli så att det inte blir mycket snökörning, men då får vi se till att hinna med annat. Snökörningen är inget vi gör utöver den vanliga verksamheten, det är en del av verksamheten. Jag tror att det är sunt att tänka så här, annars kan det nog bli lite jobbigt när det snöar mycket…. Samtidigt kan det ju bli långa perioder som det inte syns till varken snö eller halka. Lite svårplanerade vintrar blir det, men vad vore livet utan utmaningar?

 

Ploga, sanda, serva och vila

Nu när det varit mycket snö i fokus så har helt enkelt det mesta handlat om det och allt runtomkring som rör det. Hoppar vi över att gå in på djurskötseln som också rullar på, så har i stort sett allt fokus legat på snökörning senaste tiden. När vi inte kört snö så handlar det om att se till så att allt fungerar. Grejorna måste hållas i bra skick och förutom vanlig service går saker sönder när de används och måste lagas. Även vi som kör måste sköta om oss och se till att vi är utvilade inför nästa pass. Det är helt klart slitigt att ploga snö, särskilt i samhällen tycker jag. Fullt fokus krävs precis hela tiden och det kan bli långa pass. Så att planera in vila åt sig själv är lika viktigt som att serva och laga maskiner, även om det är lättare att se till så att maskinerna är i bra form… Mycket handlar som sagt var om detta just nu och kommer göra så länge snö och halka är aktuellt.

När vi inte kör läggs mycket tid på att se till så att allt fungerar. Jag ägnade idag sex timmar åt service av olika sorter för att våra tre ekipage ska vara redo.
Alla tre ekipagen var idag i verkstaden en lite sväng var. Här är 720:in redo för att rulla ut.
514 på besök.
Förutom ”vanlig” service krävs ibland lite extra. Här har en spricka svetsats. Noggrann översyn kan förhindra jobbiga stillestånd.
En av plogarna fick idag en ny ackumulator, efter att den gamla försvunnit spårlöst.
Check för nya snöfall.

Dagen innehöll även lite sandning åt Svevia, men där saknar jag bilder.

Så här rullar det nu för tiden, it´s all about the snow and the cows…. men snart händer nog något annat också.