Mildväderssysslor

Vintern har tagit tillfällig paus och någon slags vårvärme är nu på besök. Då passar vi på att göra lite sysslor som passar mildväder till och idag var det mest tvätt av maskiner.

Tvätta maskiner

Än så länge saknar vi spolhall och får avnjuta helfrisk luft när vi tvättar våra grejor. Det är inte så dumt, men under vintertid är det inte helt optimalt. Tvätta går väl kanske an, men sen ska det helst torka innan det fryser och det gör det inte ute. I verkstaden går det att parkera en maskin i taget, men fler går inte. Så tyvärr uteblir ofta tvätt när det är kallgrader, det gör ofta inte så mycket kanske eftersom de flesta maskiner ska vara rena in i vinter och inte användas så mycket. Men nu är det ju så att vi har tre ekipage som rullar i snösvängen och det är ju inte bara snö, sand och slask som geggar ner maskinerna utan även det här otäcka saltet… Det kan ju ganska så fort slita extra på maskinerna. Därför så vill vi så fort som möjligt bli av med det, men får ibland gilla läget och vänta på rätt väder… I dag var det perfekt väder för att tvätta maskiner.

Först ur var den som går mest i saltet, 724:an.
Geggig av salt, men på väg att bli ren.
En traktor som inte är med i snösvängen och får hålla sig hemma är Valtran, men den blir ändå lite smutsigt. Den gör så här års den ärofyllda uppgiften att dra strömaskinen och det är minst sagt en nersmutsande uppgift. här handlar det mest om damm och inte salt. Valtran fick sig också en omgång idag.
Damm, damm, damm…
Norra europas med dammfyllda kylare blev idag renblåsta.
Det dammiga luftfiltret gjordes också rent.

Till slut var de flesta maskinerna skinande rena, tyvärr saknar jag bilder på alla resultat…

Hämta grävmaskinen

En annan smidig sak som var bra att passa på att göra idag var att hämta hem grävmaskinen över jul. Den stod egentligen ute på ett projekt, men det känns skönt att få hem den över jul. Dels kommer vi försöka hålla lugnt över jul och då gör den ingen nytta om den är iväg, men risken för stöld och skadegörelse ökar. Sen så är det alltid bra att ha grävmaskinen lättillgänglig och nära ifall det händer något där den behövs. tex en vattenläcka julaftons morgon. Idag var en bra dag att köra hem den på eftersom att väglaget var väldigt bra samtidigt som det var lite hårt i backen där den stod, så både larvning till trailer och lastning kunde ske utan att något sjönk.

Hämtning av grävmaskin. Det gick smidigt utan att behöva lasta på något kreativ sätt tack vare lite tjäle i marken.
Hemma efter en säker resa på bara vägar.

Flytta kvigor

Förra veckan skickade vi ett gäng kor och kvigor till slakt vilket innebar att två boxar i lagård tre blev tomma. Det var perfekt eftersom att vi nu i väntan på tomma boxar där haft våra inköpta kvigor i lagård ett. Det är den gamla lagården där allt sker helt manuellt. Det är inte jättetungt, men lite tyngre arbete och tar längre tid än om de går i trean. Eftersom att vi strävar efter snabbt och lättskött (samtidigt som ingen kvalitet tummas på), så flyttade vi nu så fort vi fick tid ut de kvigorna till trean. Detta blev idag. Däremot så vill jag inte säga att det var dumt att ha dem i ettan ett tag. För de var inte helt lugna när de anlände och genom att vi nu skött allt manuellt via ett foderbord i mitten så har de fått gott om mänsklig kontakt av oss. Vi har lockat lite med kraftfoder och pratat med dem så lugnar har de blivit, men inte helt lugna än. Det är lite mycket rock´n roll, men de lugnar förhoppningsvis ner sig tills de ska ut på bete. Vi ska jobba för det i alla fall.

Kvigor reda att flytta till nytt hem.
De fick idag åka djurtransport mellan lagårdarna.
Nyfikna på att flyttas.
Väldigt nära sin nya box.
Här är deras nya ströbädd.
Avslutningsvis kan jag berätta att vi nu har huggit (sågat) årets gran. Skönt att ha det gjort för det verkar kunna bli lite stressigt med snökörning dagarna precis innan jul….