Årets sista halmpressning?

Vi ligger fortfarande inte direkt före i våran planering efter hösten och någon liten sak som vi tycker vi borde ha gjort är inte gjord. En sådan sak var att tömma och göra rent en av pressarna. Det hanns först inte med och sedan har det inte varit väder för det när vi haft tid. Idag var det dock både väder och det fanns tid. Vi började med att köra igenom lite halm för att få rent på gräs.

Rengöring av press

Rengöring av press är inte så dumt att göra på hösten och det finns nog många bra idéer om hur detta ska göras. Vi brukar försöka göra så rent det går med endast luft för att inte råka tvätta in något vatten någonstans som blir kvar över vintern. Tvätten (om den ska göras) sparar vi till våren. Torr press utan gräs på är det vi strävar efter. Nu i höst har det dröjt lite längre än önskat innan vi hann med den en av pressarna. Först när vi hade tid då hade vi en kund kvar att köra åt och sedan efter det försvann både tiden och lämpligt väder. Torrt väder är bra om man inte vill blöta ner något. Idag var nästan helt perfekt väder för att göra rent pressen så vi passade på. Först så körde vi lite halm genom pressen för att bli av med dels gräset i uppackaren och även den balen som inte ville komma ut när vi pressade sista gräset. Det är smidigare att köra lite halm igenom än att dra ut det blöta och ruttna gräset.

Efter sista gräspressningen för i år så satt det en rackarns bal fastkilad i balkanalen.

Bästa sättet att få ut den är att trycka ut den med lite halm. Här har två fina halmbalar sprättats för ändamålet.
942:an taggad på lite halmpressning.

Sen kom balen ut så snällt så.. Inte helt fräscht foder i den där inte..
Sen så var kanalen tom från gräs.
När balen var ute så passade jag på att göra rent pressen lite mer.
Blåsa
och ta bort fastkilat gräs var det som gjordes.
Till slut var den tillräckligt ren för vinterförvaring och kunde ställas undan för vintern.
Totala statistiken på pressen. 34 540 pressade balar på 426 timmar. Det gör att pressen gjort 81 balar i snitt under sin livslängd än så länge… Det tycker inte jag är så tokigt.

Skönt att vi nu kunde få detta gjort och lätta vårat dåliga samvete över att detta inte var gjort….