Nytt hel- och halvljus till lastmaskinen

Mörka tider kräver bra lyse, annars ser man inget. Men även ljusa tider behöver lyse så att man syns när man är ute och far på vägarna. Något som förundrat mig länge är hur dåliga hel- och halvljus det är på lantbruksmaskiner. Det verkar inte som att tillverkarna räknar med att man måste vara ute och fara på väg… Bra arbetsljus, men katastrofalt hel- och halvljus är inte ovanligt. Hursomhelst har nu vår lastmaskin fått en uppgradering av detta. Det var egentligen inte helt planerat, men bra blev det nog i alla fall. 

Dåliga hel- och halvljus

Det här är egentligen värt ett helt eget inlägg, men det har jag inte tid med så det kommer lite kortat här. Jag har länge funderat på varför den vanliga färdbelysningen är så katastrofalt dålig på många av våra maskiner. Många gånger måste arbetsbelysningen användas för att man ens ska se vägen när man åker. Tyvärr är inte det alltid så smidigt att använda arbetsbelysningen som helljus, den kan ju vara bökig att slå på och av snabbt och enkelt vid möte (vet att detta blivit mycket enklare på en del nyare maskiner, men inte alla). Sen så när man väl hittat alla knappar och stäng av arbetsbelysningen så ser man genast inte vägen längre för att halvljuset är kasst, inte alls så trevligt tycker jag. Detta börjar också bli bättre och bättre på nyare maskiner, men jag tycker fortfarande att det är långt till bra.. Bra lyse borde vara standard på alla våra maskiner, punkt!

Bra lyse är viktigt och på fält brukar det inte vara några problem. Då kan man ha fullt fräs på arbetsbelysningen, men på väg är det värre…

Lastmaskinen

Sedan vi köpte den har vi pratat lite smått om att byta färdbelysninen på lastmaskinen, men inte mer än så. Det har ändå fungerat hjälpligt och den åker inte jätte mycket på väg samtidigt som helljuset uppgraderats med en ljusramp. Halvljuset har varit dåligt, men ändå fungerat. Nu löste sig ändå detta på ett hyffsat smidigt sätt… Jag tappade en bal när vi hämtade halm för någon vecka sedan och då slogs ett lyse sönder. Tankarna på att då uppgradera lysena till LED kom då direkt och när det blev billigare att byta båda sidornas lyktor till LED än att köpa en original lykta blev valet enkelt. De nya lyktorna passade direkt på fästena och det enda som behövde göras var att flytta om lite i kontakterna så var det klart. Dåligt ljus och frekventa glödlampsbyten är nu ett minne blott.

Bort med det gamla och dit med det nya.
En liten halmbal gav oss en lite knuff i rätt riktning…. Här är den trasiga lyktan.
Gammal lykta
Ny lykta
Tyvärr stämde inte elektroniken direkt, men efter lite omplockning i kontakten funderade allt som det skulle.
Position
Halvljus

 

Helljus
Blinkers
Helt ok halvljus helt klart värt pengarna.

Vi köpte långt ifrån dyra ljus, men än så länge tycker jag absolut de verkar tillräckligt bra och vem vet snart kanske en halmbal slår sönder ett av dem igen….