Utgödsling hos tjurarna

Januari månad bruka innebära att vi drar igång med utgödslingarna och i år är inget undantag, även om det helt klart är i slutet av månaden. Först ut är tjurarna som idag fick en ny bädd.

Växande bäddar

Vi är nu en bit in i stallperioden för djuren och våra djupströbäddar börjar nu att växa en del på höjden. Det är inte helt optimalt, dels sliter det mer på inredningen och för vissa så blir takhöjden lägre. Så är det för våra slakttjurar som nu började närma sig att slå i taket. Därför var det inte så mycket att be för, det var hög tid för utgödsling innan det är för sent. Man vill ju också gärna ha lite marginal så man inte är ute helt i sista stund. För det är inte alls säkert att planeringen då håller och att det då helt plötsligt blir för sent, det händer så mycket nu så dagarna kastas ständigt om. Den här utgödslingen var till exempel planerad att ske i måndags, men då blev det sandning istället. Sen så tänkte vi ta det på onsdag eftersom idag är skrap- och strödag och eftermiddagen var planerad för annat. Vi kastade ändå om och skrapade och ströade igår så att vi kunde gödsla ut idag, ifall något oförutsett händer. Skönt ändå att har marginalen på rätt sida…

Växande bäddar måste köras ut innan de växer för mycket.

Utgödslingen

Utgödslingen i den här avdelningen gör med Schäffern i samarbete med lastare utanför. Detta samtidigt som djuren är utestängda på skrapgången, det finns alltså inte utrymme för strul och sinkande krångel. När djuren motats ut på skrapgången öppnas dörrar på insidan av lagården upp och utgödslingen kan börja. I de allra flesta fall så åker dyngan härifrån ut på dyngplattan innan den senare får åka vidare dit den ska. Det blir ett alldeles sinkande för hela momentet om det ska lastas och köras iväg direkt, och det här är ett sådant jobb som ska gå så for som möjligt. När det bli för ineffektivt för Schäffern att själv åka och tippa på plattan får den hjälp av lastmaskinen. När allt är klart halmas allt upp med Schäffern och bädden är redo för djur igen.

När djuren är där de ska så öppnas porten upp.
Sargen som skyddar dörren lyfts bort.
och utgödslingen kan ta fart.
Medans Schäffern började köra ut så passade jag på att ösa upp dynghögen lite för att frigöra mer plats.
Sen fick jag bli mellanhand för dyngan mellan Schäffer och platta
Bra syssla för mig med gips.
Växande dynghög
Halvvägs
Sedan var det dags att halma upp igen. Vi har sparat lite halm speciellt för detta. Det är lite halm i b-kvalitet som vi inte vill köra igen strömaskin om vi inte måste. Så den passar perfekt att lyfta in när vi bygger nya bäddar.
In med halm
Tjurarna tittar på
Halmbalar under grindarna ska hindra illegal trafik mellan boxarna.
Balar i väntan på att bli av med sina snören.
Redo för djur
Djuren på plats
De verkar spontant nöjda med sin nya bädd.
Nu har vi en högre dynghög än tidigare. Hoppas på lite bra minusgrader så vi kan börja portionera ut den där den ska spridas.

Sådär nu var detta gjort och det är bara resten kvar, men det är snart klart det med.

För övrigt njuter vi nu av plusgrader och regn. Hoppas nu att det håller i sig tills fälten är snö, is och vatten fria innan det vänder mot kallare igen…