Kärrorna anpassas för gödselhantering

Utgödslingarna kommer inom kort att fortsätta och det kommer att vara en hel del djupströbädd som kommer att hanteras. Allt kommer inte få plats på plattan utan en del kommer läggas i fält där det senare ska spridas. För att det ska gå är en förutsättning att kärrorna är redo och det såg vi till idag. 

Förberedelser

I våran maskinpark har vi två stycken Metsjökärror. Dessa två används både för hantering av gödsel och spannmålshantering, men då är de lite olika utrustade. När vi kör spannmål är de utrustade med hydrauliska tak och när vi kör gödsel är de inte det. Nu är det dags för gödselhantering och vi ska inte hantera spannmål förens i höst så det var hög tid att montera av taken. Sitter de kvar när vi kör gödsel är det för stor risk att de skadas och slits i onödan, de gör ändå ingen nytta. Så det vara bara att leta reda på kärrorna långt in i maskinhallen och ta fram dem. Det tog nästan hela dagen att göra detta, hälften av tiden med att flytta grejor och resten för att montera av taken. Planen i höstas var egentligen att kärrorna skulle stå längst ut, men det bli inte alltid som man planerat. Ibland fungerar inte praktiken som teorin… Nu är det i alla fall gjort och kärrorna är redo för att börja flytta djupströbädd.

Långt där inne i våran hyrda maskinhall stod kärrorna på rad.
Framför dem stod bland annat sprutan och välten som behövde flyttas på.
I vägen för dagens arbete stod även några halmbalar som krävde lite speciallösning för att kunna flytta. De stod där taken ska förvaras.
Sedan kunde avmonteringen av taken börja.
Tak på väg av
I vanliga fall brukar inte jag sitta i lastmaskinen när detta sker, men med mitt tillfälliga handikapp blev det nu så.
Här får nu taken stå istället i väntan till hösten och tröskstarten.
Utan tak och redo för användning inom gödselhantering.

Nu väntar vi bara på bra väder för att flytta gödseln och det verkar komma nästa vecka.