Utgödsling hos korna

Cirka halvvägs i stallperioden, kalvningarna närmar sig och bra väder är tre uppfyllda faktorer som gör att det nu är kanontillfälle att gödsla ut hos våra dikor. Vi kör detta som ett tvådagars projekt, mer bråttom än så är det inte, och i dag var första dagen.

Bra tillfälle

Just nu är det kanonförutsättningar för att kunna tippa lite djupströbädd ute i fält. Det är ont om snö samtidigt som minusgrader har gjort att det bär bra utan att det blir stora körskador på marken. Vetet i körspåren kommer nog inte må så bra i år, men fördelarna väger upp mot lite förlorade plantor och det som växer där om några år kommer må desto bättre. Bäddarna börjar nu också att växa sig ganska så höga och kalvningarna närmar sig så det är helt enkelt ett kanon tillfälle.

 

Jag tänkte egentligen skriva lite mer om detta nu, men mitt gips på armen är inte så trivsamt just nu och motarbetar mig lite för mycket. Därför kör vi lite bilder istället:

När vi var säkra på att ingen plogning eller sandning var aktuell idag ställde vi av snöplog och sandspridare och satte fart med utgödslingen.
Ett av de första tagen
Båda kärrorna i position.
I vanliga fall brukar det vara jag som hoppar runt och fixar i lagården med grindar och djur, men nu med mitt gips är det inte så lämpligt. Dels vill jag inte glömma mig och förstöra något och sen vill jag helst slippa gå sista 10 dagarna med ett gipp indränkt i koskit…. Här sköter farsan grindarna istället.
Djuren får vara på skrapgången medans vi gödslar ut.

Ett gödseltag.
Ut till kärran.
Utsikt från hytten.
Tippar direkt i fält där det ska spridas i höst.

Nästan färdigt

Gödsel hög där den passar som bäst, i fält där den ska spridas. Att direkt kunna köra ut den på detta sätt sparar en hel del tid och diesel. Att först lägga någon annanstans innebär både extra lastning och transport.
Det bar väldigt bra idag och det känns skönt att inte köra sönder marken i onödan.
Sen var det dag att halma upp igen.
och sätt upp boxarna.

Nästan färdigt.
Till slut kunder damerna få komma ner i sina nya bäddar. Jag hade kanske tänkt mig att de skulle lägga sig lite mysigt i bäddarna direkt, men nejdå…
De var mer intresserade av att äta halm…
Så här se andra sidan ut, men snart är den också utgödslad och omstartat.

 

Så en bra dag med bra resultat utan komplikationer får man nog vara nöjd med.

 

Nu ska jag försöka lära mig meditera bort gipset, få se hur bra de går……