En vanlig rutinfredag

Så kom fredagen till slut och det innebär, om inget oförutsett händer, att det är fredagsrutiner på schemat. Idag var en dag utan oförutsedda händelser och fredagsrutinerna kunde rulla på helt enligt plan. Jag var till och med tillbaka i uppställningen för skrap och strö genom hela momentet idag, det var första gången sedan min arm klädes i gips. 

Fredagsrutinerna

I djurskötardagarna finns det fullt med rutiner till skillnad från mycket annat vi gör som är lite mer väder anpassat, men djuren ska ju skötas oavsett väder och fasta rutiner passar väldigt bra till djur. I dag var det ”äntligen” fredag och det innebär helt naturligt fredagsrutiner hos djuren. Så här under vinterhalvåret försöker vi hålla oss så lugna som möjligt under helgerna och då innebär det att vi försöker förbereda så mycket som möjligt på fredagen så att lördagen och söndagen handlar mest om tillsyn. Vi brukar försöka planera så att fodret hos korna är helt slut på foderbordet till fredagar, då kan vi sopa helt rent och fylla på med fullt med foder. 12 balar brukar göra så att de klarar sig hela helgen utan att fodras. Det blir lite mindre arbete, men också så slipper lastmaskinen startas i onödan. Förutom fredagsfodring så är fredagar andra och sista skrap- och strödagen i veckan, och idag var inget undantag.

Skrap- och strödags. Så här såg det ut när vi satte igång. Jag kan nog inte påstå att varken skrapgång eller bäddarna var särskilt skitiga, men rutin är rutin. Skönt ändå att kunna ha någon dags marginal ifall något skulle strula och det skulle skjutas upp en dag.
Kor som väntar på nytt strö.
Skrapning enligt rutinerna.
Sen så ströade vi. Eftersom att det nu bara är tre dagar tills mitt gips ryker så kändes det ofarligt att ha mig med och skära snören. Så länge gipset var skyddat från dynga och skit förstås…
Det gick bra att avlägsna snörena med bara en hand.
Färdigt resultat
Här var det fredagsfint.
Rutinfodring, som halvinvalid skötte jag uppskärning och lastning av balar.

 

Lastning av balar.
Blä för sorkar…
Fint foder som tyvärr får kasseras tack var dem.
Förmiddagsrutinerna för denna fredagen

Annan syssla

Förutom fredagsrutiner har andra sysslor också hunnits med idag. Kalvningsstarten närmar sig sig och som kanonhjälpmedel då har vi ju våra kameror i lagården. Då är det inte så dumt att se till så att de fungerar på bästa sätt nu när allt drar igång. Funktionen på kamerorna har varit kanon, men tack vare lite damm och skit på linserna var det dags att tvätta av dem. Det gjordes idag och skillnaden blev nästan som skillnaden på natt och dag, särskilt när det är mörkt. Skönt att ha detta gjort, det underlättar kalvningsperioden väldigt mycket.

Smutsiga kameror gör ingen glad, lika bra att tvätta av dem.
Innan
Efter
Igår natt
Denna natt.

Viss skillnad blev det efter tvätt helt klart.

Nu är vi helt redo för kalvningarna att sätta fart, frågan är bara om korna är det?! Jag tror att i alla fall några är det och det pratas lite om att det kanske börjar nu i helgen, men vi får se…
Som avslut på dagens inlägg vill jag skriva att det är skönt att det är ljusare ute nu dag för dag. Även om detta var en mörk dag med regn och rusk hela dagen så var det så här ljust ute när jag lämnade personalrummet 07:00 i morse.

 

Trevlig helg till er alla!