Sista utgödslingen och en trilskande termostat

Efter att för några veckor sedan satt igång med utgödslingen hos alla våra djur så kunde vi idag äntligen gå i mål med sista avdelningen. Sist ut var kvigorna och det är riktigt skönt att vi nu kan lägga detta bakom oss. Parallellt med rengöringen så brottades jag med en trilskande termostat i verkstaden….

I mål

Jag gillar verkligen känslan av att kunna slutföra något och lägga det bakom sig och idag kunde vi det. 30 januari satte vi igång med våra utgödslingar och även om det bara handlat om fyra avdelningar och fyra dagars jobb så har det faktiskt tagit tills idag innan vi gick i mål. Ändå har vi utnyttjat alla tillfällen som passat. En dag ska kanske läggas till när vi tömde plattan på dynga, men ändå det tar sin lilla tid att hitta bra luckor. Utmaningen är nog att vi måste ha en hel dag per tillfälle för att det ska finnas utrymme för strul och att hitta en helt fri dag är inte alltid så lätt. Det är mycket möten och grejor så här års, sen så har vi ju den där snökörningen som gör att vi inte kan chansa om det kanske ska snöa eller bli halt. I vanliga fall kan det räcka med att endast jag och Janne gör rent, men nu när jag varit halvinvalid så har Christin också behövts. Ska vi krångla till det ytterligare så har vi även varit lite väderberoende i form av att vi behövt kall hård mark så vi kunnat få ut dyngan där vi helst vill ha den ute i fält där den ska spridas i höst. Hursomhelst så har vi nu lyckats dagar och kunnat gå i mål med detta, riktigt skönt. Nu hoppas vi bara på lite kalla grader någon av kommande dagar så vi kan passa på att tömma plattan igen.

Lite bilder från dagens utgödsling

Här innanför dörren väntar sista avdelningen på sin halvtidsutgödsling.
Grind och planka
Mota ut djur
Gödsla ut
Det är en hel del dynga som ska ut, bädden har växt ordentligt.
Men det är mest halm egentligen…
När dyngan var ute var det dags för ny halm.
Färdigt och redo för djuren att få komma tillbaka.
Tillbaka i boxen.
De verkar inte helt onöjda…
Dynghögen i morse.
Dynghögen nu. det är från annan vinkel, men skillnaden syns nog lite tydligt ändå.

Trilskande termostat

När jag inte var med och servade vid utgödslingen spenderade jag tiden i verkstaden. Där stod nu 720:in och väntade på ny termostat. De senaste gångerna vi varit iväg och plogat snö har den inte gått upp riktigt så högt i motortemperatur som den brukar så en liten misstanke om halvslö termostat har dykt upp. Därför så beställdes en sådan hem och att byta den skrevs upp på to-do-listan, men det var några veckor sedan. Vi har inte riktigt haft tillfälle att byta den än. Fast jag har varit på väg några gånger, det är ju bara en jättesnabb operation att byta en termostat. Ändå har försiktighetsprincipen fått råda och det har fått vänta tills vi verkligen kunnat göra det utan risken att kniven på strupen skulle risker att dyka upp i form av snö- eller halkbekämpning. Tur det för det var inte bara dubbelt så trilskt att byta den som jag trott, det var fyra gånger så trilskt och tog tre gånger så lång tid som jag tänkt.

720:in på plats i verkstaden för ett ”snabbt” termostat byte.

Vad trilskades då?

Ja, vad var det som tog sådan tid då kan man undra… Det är en fråga jag skulle ställa mig i alla fall. I min värld var det vara att lossa några skruvar, tappa ur lite glykol och sedan bara byta termostaten lite snabbt. Det hela gick helt enligt plan ända tills den gamla termostaten skulle plockas bort, den ville inte alls lossna. Traktorn har gått lite över 9 000 timmar, men kommer inte riktigt ihåg när termostaten byttes sist. Hursomhelst så verkade den som satt trivas med att sitta där. Eftersom att jag var lite rädd att skada något annat så blev det en lite långsam och försiktig operation. Till slut så släppte i alla fall termostaten, då kom nästa problem. En slags bussning/tätning som också skulle bytas satt ännu hårdare. Efter lite trix och hemmabyggd urdragare så kom till slut den också ut och sen gick resten på 15 minuter. Tänk vad lite strul kan ställa till det i planeringen. Aja, nu är det gjort och det kunde göras i hyffsad lugn och ro. Ännu en sak som ska väck från to-do-listan.

Där inne sitter termostaten. Det är hyffsat lättåtkomligt och borde vara en lätt och snabb operation.
Det mest sinkande problemet. En hemma gjord urdragare fick bli lösningen.
Där kommer den ut fint.
Till slut satt nya termostaten där och allt var frid och fröjd.

 

Detta var en dag helt i min smak måste jag nog påstå, en produktiv dag och saker fick strykas från to-do-listan istället för att läggas till. Det är inte alltid det är så, så man får passa på att njuta lite extra när det sker.